60 minut
1 beránek
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 3 vejce
- 120–150 g xylitolu
- 250 g měkkého tvarohu
- 60 kokosového oleje
- 1–2 lžičky citronového pudru nebo nastrouhaná kůra z ½ většího citronu
- 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
- 100 g mandlové mouky
- 80 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 80 g světlé špaldové mouky hladké (nebo pšeničné)
- 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- máslo na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
Postup
Vejce s xylitolem vyšlehejte do husté pěny. Trvá to jen chviličku.
Do vaječné směsi vmíchejte tvaroh, rozpuštěný (ale ne horký) kokosový olej, citronový pudr nebo kůru a vanilkovou pastu.
Dobře promíchanou tekutou směs smíchejte s mandlovou a špaldovou moukou, kypřicím práškem a špetkou soli.
TIP! Špaldovou mouku můžete použít jen celozrnnou, nebo naopak světlou, či ji nahradit pšeničnou. Záleží na vašich preferencích a chuti.
Těstem naplňte vymazanou a vysypanou formu na beránka. Těsto seshora uhlaďte vařečkou a zespoda na formu párkrát poklepejte (můžete klepnout o stůl), aby si těsto do formy dobře sedlo a uvnitř nevznikly žádné bubliny, které by beránka deformovaly.
Pečte při 170 °C 50 minut. Po upečení nechte beránka asi 15–30 minut chladnout ve formě a poté jej opatrně vyklopte na tác.
TIP! Po vychladnutí můžete beránka pocukrovat nebo poprášit citronovým pudrem. Oči snadno vyrobíte z mandlí nebo čokoládových pecek. Pak už jen přidat velikonoční mašličku a koledníci můžou klepat na dveře.
Recept a foto: @zdrave_zivena