60 minut
8–10 porcí
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 ml vlažného mléka
- 50 g cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 80 g změklého másla
- 2 lžíce medu
- lžička pomerančové kůry
- kapka lískooříškového aroma
- špetka soli
- 20 g rozinek
- 40 g mandlových kousků
Na dozdobení:
- 30 g plátkových mandlí
- vejce
Postup
Nejprve musíme nechat vzejít kvásek. Ideální k tomu bude přímo mísa kuchyňského robota. V ní smícháme mouku, cukr a špetku soli, promícháme a uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko a nadrobíme droždí. Droždí v mléce lehce promícháme a mísu přikryjeme utěrkou, aby bylo kvásku hezky teplo. Chvíli počkáme, než vzejde. Bude mu stačit okolo 10 minut.
Ke kvásku přidáme žloutky, máslo a med a hněteme těsto asi 5 minut v robotu. Pro neodolatelnou vůni zakápneme ještě lískooříškovým extraktem a přidáme lžičku pomerančové kůry. Mmmm!
Poté přidáme rozinky a kousky mandlí a dalších 5 minut vše pořádně prohněteme. Hotové těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout. Až nám těsto v míse hezky nabyde, vyklopíme ho na pomoučenou pracovní desku a vytvarujeme do tvaru kulatého bochníku. Bochník přesuneme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme posledních 60–80 minut kynout.
A je čas na zdobení! Mazanec potřeme vejcem a pro trošku křupavosti ho posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.