🤩 Neodolatelná nabídka! Dnes DOPRAVA ZA 45 Kč na výdejní místa PPL 🚚 💨

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Velikonoční mazanec

v neděli 24. 3. | 14909x přečteno


Na Vánoce vánočku, na Velikonoce mazanec. Kdo by si dokázal jarní svátky představit bez této sladké pochoutky? Je nadýchaný jako obláček, vláčný, jemný a v puse zanechá krásně sladkou chuť. Upečte si s námi ten nejlepší velikonoční mazanec. Věříme, že vám zachutná natolik, že jej budete péct nejen na Velikonoce, ale po celý rok.

Sdílet



Velikonoční mazanec
60 minut
8–10 porcí

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 80 g změklého másla
  • 2 lžíce medu
  • lžička pomerančové kůry
  • kapka lískooříškového aroma
  • špetka soli
  • 20 g rozinek
  • 40 g mandlových kousků

Na dozdobení:

Postup

Nejprve musíme nechat vzejít kvásek. Ideální k tomu bude přímo mísa kuchyňského robota. V ní smícháme mouku, cukr a špetku soli, promícháme a uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko a nadrobíme droždí. Droždí v mléce lehce promícháme a mísu přikryjeme utěrkou, aby bylo kvásku hezky teplo. Chvíli počkáme, než vzejde. Bude mu stačit okolo 10 minut. 

Ke kvásku přidáme žloutky, máslo a med a hněteme těsto asi 5 minut v robotu. Pro neodolatelnou vůni zakápneme ještě lískooříškovým extraktem a přidáme lžičku pomerančové kůry. Mmmm! 

Poté přidáme rozinky a kousky mandlí a dalších 5 minut vše pořádně prohněteme. Hotové těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout. Až nám těsto v míse hezky nabyde, vyklopíme ho na pomoučenou pracovní desku a vytvarujeme do tvaru kulatého bochníku. Bochník přesuneme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme posledních 60–80 minut kynout.

A je čas na zdobení! Mazanec potřeme vejcem a pro trošku křupavosti ho posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.

Velikonoční mazanec
Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?