Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Makronky

ve středu 10. 3. | 291x přečteno


Říká se, že makronky jsou cukrářská maturita. My ale věříme, že je v silách každého si je připravit doma. Tyto typické francouzské dobroty jsou oblíbené po celém světě a my víme proč. V jejich oblých tvarech se skvěle mísí všechny potřebné vlastnosti. Jsou slaďoučké, vláčné, ale přesto křupavé a jejich veselé barvy lákají nejen děti. Mňam!

Sdílet



Makronky
60 minut
25–30 kusů

Co budete potřebovat?

Na těsto:

Na náplň:

Postup

Do mísy dáme bílky, přidáme špetku soli a začneme pomalu šlehat. Až začne tvořit bílý sníh, postupně přidáme cukr. Bílky šleháme asi 8 minut, dokud není sníh lesklý a tuhý. V poslední minutě šlehání přidáme práškové barvivo. Barviva přidáme tolik, nakolik chceme mít sytou výslednou barvu makronek. Doporučujeme jej přidávat postupně a chvíli vyčkat, než se do těsta zašlehá. Pokud chcete mít makronky růžové, přidejte špetku prášku z lyofilizovaného dračího ovoce, pro modrou barvu doporučujeme spirulinu

Teď přijde na řadu mouka s moučkovým cukrem. My do makronek doporučujeme naši mandlovou mouku, která je pro ně přímo určená. Pokud ji nemáme, vsypeme mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem do mixéru a rozmixujeme, aby nám vznikla sypká směs podobná hladké mouce. Směs ještě na závěr prosejeme přes síto, aby se do těsta nedostaly žádné nežádoucí kousky.  

Sypké ingredience přidáme k obarvenému sněhu a velmi opatrně je vmícháme stěrkou, dokud nemá konzistenci lávy – to poznáme tak, že těsto pomalu, ale rovnoměrně teče. Správnou konzistenci můžeme také otestovat pravidlem osmičky – těsto nabereme na stěrku a snažíme se udělat dvě osmičky bez přetržení.

Plech vysteleme pečicím papírem nebo formou na makronky. Doporučujeme si papír na plechu přichytit magnetkou, nebude vám klouzat a uděláte krásná kolečka. 

Těsto nastříkáme na plech do požadovaného tvaru a na závěr s ním 3× bouchneme o stůl, aby nám z makronek odešel přebytečný vzduch. Makronky ještě nedáváme do trouby. Nejprve je necháme zaschnout, dokud se nedají pohladit po povrchu, aniž by se lepily. Makronky pečeme v předehřáté troubě na 145 °C 10–12 minut.  

Teď je čas na přípravu náplně. Smetanu přivedeme k varu a poté okamžitě stáhneme z plotny. Nalijeme ji do misky s bílou čokoládou a rozmícháme. Směs vymícháme metličkou až máme krásně lesklou ganache. Nakonec přidáme jahodový prášek a znovu vymícháme, aby se barva krásně rozprostřela.

Vychladlé makronky můžeme nazdobit podle vlastní fantazie. My jsme tentokrát zvolili čokoládu a kousíčky lyofilizovaných jahod, nebojte se ale experimentovat! Náplní potom slepíme makronky k sobě. 

Makronky skladujeme na chladném místě, vsadíme se ale, že nevydrží moc dlouho. My jsme se nemohli přestat olizovat až za ušima!  

Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?