Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Makronky

ve středu 10. 3. | 13584x přečteno


Říká se, že makronky jsou cukrářská maturita. My ale věříme, že je v silách každého si je připravit doma. Tyto typické francouzské dobroty jsou oblíbené po celém světě a my víme proč. V jejich oblých tvarech se skvěle mísí všechny potřebné vlastnosti. Jsou slaďoučké, vláčné, ale přesto křupavé a jejich veselé barvy lákají nejen děti. Mňam!

Sdílet



Makronky
60 minut
25–30 kusů

Co budete potřebovat?

Na těsto:

Na náplň:

Postup

Do mísy dáme bílky, přidáme špetku soli a začneme pomalu šlehat. Až začne tvořit bílý sníh, postupně přidáme cukr. Bílky šleháme asi 8 minut, dokud není sníh lesklý a tuhý. V poslední minutě šlehání přidáme práškové barvivo. Barviva přidáme tolik, nakolik chceme mít sytou výslednou barvu makronek. Doporučujeme jej přidávat postupně a chvíli vyčkat, než se do těsta zašlehá. Pokud chcete mít makronky růžové, přidejte špetku prášku z lyofilizovaného dračího ovoce, pro modrou barvu doporučujeme spirulinu

Teď přijde na řadu mouka s moučkovým cukrem. My do makronek doporučujeme naši mandlovou mouku, která je pro ně přímo určená. Pokud ji nemáme, vsypeme mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem do mixéru a rozmixujeme, aby nám vznikla sypká směs podobná hladké mouce. Směs ještě na závěr prosejeme přes síto, aby se do těsta nedostaly žádné nežádoucí kousky.  

Sypké ingredience přidáme k obarvenému sněhu a velmi opatrně je vmícháme stěrkou, dokud nemá konzistenci lávy – to poznáme tak, že těsto pomalu, ale rovnoměrně teče. Správnou konzistenci můžeme také otestovat pravidlem osmičky – těsto nabereme na stěrku a snažíme se udělat dvě osmičky bez přetržení.

Plech vysteleme pečicím papírem nebo formou na makronky. Doporučujeme si papír na plechu přichytit magnetkou, nebude vám klouzat a uděláte krásná kolečka. 

Těsto nastříkáme na plech do požadovaného tvaru a na závěr s ním 3× bouchneme o stůl, aby nám z makronek odešel přebytečný vzduch. Makronky ještě nedáváme do trouby. Nejprve je necháme zaschnout, dokud se nedají pohladit po povrchu, aniž by se lepily. Makronky pečeme v předehřáté troubě na 145 °C 10–12 minut.  

Teď je čas na přípravu náplně. Smetanu přivedeme k varu a poté okamžitě stáhneme z plotny. Nalijeme ji do misky s bílou čokoládou a rozmícháme. Směs vymícháme metličkou až máme krásně lesklou ganache. Nakonec přidáme jahodový prášek a znovu vymícháme, aby se barva krásně rozprostřela.

Vychladlé makronky můžeme nazdobit podle vlastní fantazie. My jsme tentokrát zvolili čokoládu a kousíčky lyofilizovaných jahod, nebojte se ale experimentovat! Náplní potom slepíme makronky k sobě. 

Makronky skladujeme na chladném místě, vsadíme se ale, že nevydrží moc dlouho. My jsme se nemohli přestat olizovat až za ušima!  

Nebo místo jahod zkusíte jinou příchuť?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?