60 minut
25–30 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 120 g mandlové mouky
- 145 g moučkového cukru
- 90 g bílků (cca 3 bílky)
- 50 g cukru krupice
- špetku soli
- práškové přírodní barvivo
Na náplň:
- 150 g bílé čokolády Edelweiss
- 70 ml smetany
- lžíci lyofilizovaného jahodového prášku
Postup
Do mísy dáme bílky, přidáme špetku soli a začneme pomalu šlehat. Až začne tvořit bílý sníh, postupně přidáme cukr. Bílky šleháme asi 8 minut, dokud není sníh lesklý a tuhý. V poslední minutě šlehání přidáme práškové barvivo. Barviva přidáme tolik, nakolik chceme mít sytou výslednou barvu makronek. Doporučujeme jej přidávat postupně a chvíli vyčkat, než se do těsta zašlehá. Pokud chcete mít makronky růžové, přidejte špetku prášku z lyofilizovaného dračího ovoce, pro modrou barvu doporučujeme spirulinu.
Teď přijde na řadu mouka s moučkovým cukrem. My do makronek doporučujeme naši mandlovou mouku, která je pro ně přímo určená. Pokud ji nemáme, vsypeme mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem do mixéru a rozmixujeme, aby nám vznikla sypká směs podobná hladké mouce. Směs ještě na závěr prosejeme přes síto, aby se do těsta nedostaly žádné nežádoucí kousky.
Sypké ingredience přidáme k obarvenému sněhu a velmi opatrně je vmícháme stěrkou, dokud nemá konzistenci lávy – to poznáme tak, že těsto pomalu, ale rovnoměrně teče. Správnou konzistenci můžeme také otestovat pravidlem osmičky – těsto nabereme na stěrku a snažíme se udělat dvě osmičky bez přetržení.
Plech vysteleme pečicím papírem nebo formou na makronky. Doporučujeme si papír na plechu přichytit magnetkou, nebude vám klouzat a uděláte krásná kolečka.
Těsto nastříkáme na plech do požadovaného tvaru a na závěr s ním 3× bouchneme o stůl, aby nám z makronek odešel přebytečný vzduch. Makronky ještě nedáváme do trouby. Nejprve je necháme zaschnout, dokud se nedají pohladit po povrchu, aniž by se lepily. Makronky pečeme v předehřáté troubě na 145 °C 10–12 minut.
Teď je čas na přípravu náplně. Smetanu přivedeme k varu a poté okamžitě stáhneme z plotny. Nalijeme ji do misky s bílou čokoládou a rozmícháme. Směs vymícháme metličkou až máme krásně lesklou ganache. Nakonec přidáme jahodový prášek a znovu vymícháme, aby se barva krásně rozprostřela.
Vychladlé makronky můžeme nazdobit podle vlastní fantazie. My jsme tentokrát zvolili čokoládu a kousíčky lyofilizovaných jahod, nebojte se ale experimentovat! Náplní potom slepíme makronky k sobě.
Makronky skladujeme na chladném místě, vsadíme se ale, že nevydrží moc dlouho. My jsme se nemohli přestat olizovat až za ušima!