Česnek lyofilizovaný (mrazem sušený) plátky
Související produkty
Detailní popis produktu
Česnek lyofilizovaný (mrazem sušený) plátky
Informace a výživové hodnoty
Česnek, který už nemusíte loupat? Ano, prosím! Náš česnek pochází z Česka, a tak jsme moc rádi, že můžeme podpořit domácí výrobu. Česnek je mrazem sušený, což mu na jeho schopnosti pálit – vypálit neubírá. Nutričně, chutí a vůní se od čerstvého česneku neliší, akorát je zbaven veškeré vody. Díky lyofilizaci se tak oloupaný česnek rychle nezkazí a také se snadněji skladuje. Jelikož jde o domácí produkt, tak od pěstování až po sušení si kvalitu můžeme osobně zkontrolovat. Česnek je bez přidaného cukru či jiných aditiv, také na jeho pěstování nebyly použity žádné fytohormony, pesticidy či herbicidy.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Všechny živiny, vitamíny a minerální látky jsou zachovány.
- Pěstované bez fytohormonů, pesticidů a dalších chemických látek.
- Přirozeně nacházející alicin má významné zdravotní účinky, ale také je zodpovědný za štiplavou chuť.
- Alicin působí antioxidačně, protizánětlivě a také snižuje krevní tlak.
- Mimo jiné je česnek bohatý na vitamíny a minerální látky jako jsou mangan a selen.
Složení | 100% česnek |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Česká republika |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Typ sušení | sušení mrazem ve vakuu |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | plátky |
Obchodní třída | prémiová kvalita |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžeme mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se česnek suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Pokud máte chuť si přidat česnek do omáčky či polévky, nechali jsme pro Vás česnek pomlít na prášek!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 532kJ / 127 kcal |
Tuky | 0,27 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 25 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 2 g |
Bílkoviny | 6 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 181 mg |
Fosfor | 153 mg |
Draslík | 401 mg |
Sodík | 17 mg |
Hořčík | 25 mg |
Selen | 14,2 µg |
Vitamín C | 31,2 mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.