🎉 Oslava 10 let už jen do neděle. Křupněte si party dobroty s 10% SLEVOU! 🎈

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

10 zajímavostí o datlích: co skrývá sladký poklad pouště?

ve čtvrtek 27. 1. | 2982x přečteno | 6 minut čtení


Máte rádi datle? A víte o nich něco víc, než že to jsou sladké plody palmy datlové? Datle jsou jedním z prastarých druhů ovoce. Jejich celosvětový význam už ale dalece přesáhl rychlou svačinu na cestě vyprahlou pouští. Podívejte se s námi na tento sladký zázrak zblízka. Slibujeme, že se dozvíte spoustu zajímavých informací nejen o datlích!

Sdílet



10 zajímavostí o datlích: co skrývá sladký poklad pouště?

V článku se dozvíte zajímavé podrobnosti o tom, že…

1. Prastarý poklad pouště

Datle jsou další z prastarých druhů ovoce – lidstvo zná jejich jedinečné vlastnosti už tisíce let. Pochází z oblasti Mezopotámie (dnešního Iráku), kde jsou pro jejich pěstování výborné podmínky. Lidé jedli datle ještě před tím, než se palmy datlové začaly šlechtit v zemědělství. 

O palmě datlové píše ve svém díle i řecký historik Herodotos 500 let před naším letopočtem! Datlové palmy se pak na přelomu letopočtu dostaly i do Evropy a ve starém Řecku dokonce jejich vyobrazení zdobilo mince třeba v Efesu nebo na Krétě. Jejich kolébkou je Arabský poloostrov, a tak není překvapující, že zmínky o datlích jsou i v Koránu.

2. Jak vypadají datle na stromě?

Představte si klasickou ilustraci pouštní oázy. Vsadíme se, že vidíte jezírko, přístřešek a mohutnou palmu. Dost možná je to právě palma datlová – štíhlá, ale mohutná palma, která může dosahovat výšky až 30 metrů. Říká se jí královna oáz, dožívá se až sta let a nejlépe plodí okolo třicátého roku svého života.

Pod velkými doširoka rozprostřenými listy rostou na dlouhých šlahounech objemná květenství. Ta obsahují i několik tisíc malých kvítků, na kterých může dozrát i tisíc datlí! Ke svému správnému prospívání potřebují datlovníky spoustu slunce i tepla. O pěstování datlí se dozvíte víc v našem článku.

Palma datlová
Datle rostou na dlouhých šlahounech pod korunou palmy datlové.

3. Měli jste už červené datle?

Většina z nás zná klasické hnědé podlouhlé datle s peckou uprostřed. To budou nejspíš datle Medjool, Sayer nebo Deglet. Na světě ale existuje více než 200 komerčně pěstovaných a obchodovaných odrůd datlí, které se liší především barvou a velikostí.

Na Blízkém Východě tak můžete narazit na světlé, jantarově zbarvené datle, ale také na datle téměř černé. Zvláštní odrůdou jsou tzv. Hayani datle. Ty jsou typické svojí tmavě červenou barvou. A třeba datle Barhi jsou naopak nažloutlé, medově hnědé a oproti Medjool datlím velmi malé – mívají jen okolo 3 centimetrů. Jak vybrat datle podle vaší chuti? Poradíme vám v našem článku.

Která odrůda ze Světa plodů se stane vaším favoritem?

4. Tvrdá práce pro sladkou odměnu

Jakmile datle začínají na šlahounech dozrávat, pěstitelé vyřežou prostřední šlahounky s datlemi a nechají jen ty z vnější strany trsu. Datle ještě pak dále protrhávají, aby měly dostatek místa a mohly dorůst do požadovaných rozměrů. Práce je to velmi náročná, musí se dělat ručně a v době dozrávání datlí bývá v korunách palem velké horko.

Po dozrání se v srpnu a září celé hrozny zralých datlí odřezávají z palem. Vzhledem k výšce stromů jsou k tomu zapotřebí vysokozdvižné vozíky s plošinou ve tvaru U. Pracovníci tak mohou rychle otrhat palmu ze všech stran.

5. Sladká chuť i něco navíc

Některé datle jsou až ze 70 % tvořeny sacharidy a obsahují velmi malé procento vody. Využívají se především jako rychlý zdroj energie – jsou totiž poměrně kalorické. Mohou však nabídnout víc než jen sladkou chuť! Obsahují polyfenoly, které jsou skvělými antioxidanty. Pod slupkou ukrývají ještě i hořčík, vápník, železo a draslík. Nejedná se tedy o žádné prvoplánové slaďouše, ale dokonalý základ třeba pro zdravé vánoční cukroví!

Datle pod slupkou kromě sacharidů ukrývají i hořčík, vápnk, železo a draslík!

6. Nastávající maminky zbystřete!

Studie provedená na Univerzitě v Jordánsku potvrdila, že datle mají příznivý vliv na průběh těhotenství a následný porod. Prokázalo se, že 96 % žen, které 4 týdny před plánovaným porodem jedly šest datlí denně, měly daleko větší šanci na rychlejší a hladší průběh porodu, zároveň rodily přirozeně a spontánně v porovnání s ženami, které tuto datlovou „terapii“ nepodstoupily.

Na čem dalším si smlsnout v těhotenství? Poradíme!

7. Datle si podmaňují svět

Za posledních 10 let se produkce datlí zdvojnásobila a v sezóně 2019/2020 bylo vyprodukováno přes 1,1 milionu tun datlí určených k přímé spotřebě. Do tohoto čísla ještě nejsou započítané datle, které se použily v potravinářství například pro výrobu sirupů, tyčinek a dalších sladkostí. Největší podíl na produkci má Saudská Arábie, v těsném závěsu za ní jsou Írán, Spojené Arabské Emiráty, Tunisko nebo Egypt. Datle se ale pěstují i v USA nebo Alžíru. 

Datle deglet
Taky milujete datle pro jejich neodolatelnou chuť? Zkuste odrůdu Deglet. Pod slupkou se skrývá dokonale šťavnatý vnitřek.

8. Některé datle vlastně nejsou vůbec sušené

Stejně jako některé ořechy nejsou vůbec ořechy, ale třeba (botanicky) semínka, i některé datle se skrývají tak trošku za nesprávným označením, hledáte-li je v kategorii sušeného ovoce. Vy už teď ale tyhle sladké krásky budete mít prokouknuté!  

Třeba takové datle Deglet nebo Sayer sušené skutečně jsou. Neobsahují dokonce ani pecku, a tak si je můžete vychutnávat bez obav o vylomený zub. Po sem vše ve starých kolejích. Co když vám ale řekneme, že jedny z nejznámějších a nejoblíbenějších datlí na světovém trhu se procesu sušení úplně vyhnuly? Jsou dokonce lehce zmražené a vy si tak prakticky kupujete čerstvé ovoce.

medjool datle
Jednou z nejoblíbenějších odrůd jsou Medjool datle. Věděli jste, že vůbec nejsou sušené?

Po sklizni se datle Medjool jemně zamrazí, aby vydržely transport, a tak se přirozeně scvrknou. Určitě byste ale nechtěli přijít o jejich šťavnatost a medovou sladkost, tak jim to odpusťte, až si pro ně příště půjdete do kategorie sušeného ovoce. 

9. Další využití palmy datlové

Datlová palma, ačkoliv se to nám Středoevropanům vůbec nemusí zdát, má kromě produkce datlí řadu využití. Listové pupeny z přestárlých palem se zpracovávají jako zelenina a třeba taková sladká šťáva z poraněných listů se dále kvasí a vyrábí se z ní víno. Vlákna, kterou pevné palmové listy obsahují, se využívají jako tuhé lýko, z něhož se pletou rohože nebo vyrábí ozdobné předměty. Datlové pecky se po vyloupání využívají jako krmivo pro velbloudy.

Datlová palma má typický vzhled. Pod mohutnými listy se schovávají šlahouny plné datlí.

10. Palmový háj v Elche

Mysleli jste si, že nikdy neuvidíte datlovou palmu na vlastní oči? Nic není tak vzdálené, jak se to může zdát. Ve Španělsku se kousek od Alicante ve městě Elche nachází velký palmový háj. Roste v něm okolo 200 tisíc palem datlových a v roce 2000 byl tento unikát zařazen na seznam světového dědictví UNESCO!  Dnes si v něm dokonce můžete udělat videoprocházku z pohodlí vašeho gauče. Pokud jste ale milovníci památek, tepla a španělského temperamentu, zabalte si na cestu pár datlí do sváčonosiče a jeďte se na datlový háj mrknout na vlastní oči!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?