Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Pistáciový cheesecake s bílou čokoládou

v úterý 20. 4. | 852x přečteno


Je jaro, všechno se probouzí a kvete. To přímo svádí k upečení nějaké zelené dobroty! Tentokrát jsme se spojili s Kristinou z blogu Děvče u plotny, která pro vás připravila recept na dokonalý pistáciový cheesecake s jemnými tóny limetky a polevou z bílé čokolády. Už se vám sbíhají sliny?

Sdílet



Pistáciový cheesecake s bílou čokoládou

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 140 g máslových sušenek
  • 65 g másla

Na náplň:

  • 280 g krémového sýra
  • 90 ml smetany ke šlehání
  • 65 g moučkového cukru
  • 70–80 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla 
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky nastrouhané limetkové kůry
  • 2 vejce

Na polevu:

Na ozdobu:

Postup

Nejprve si vyložíme dno dortové formy o průměru 20 cm pečicím papírem. Pokud máte jen formu s průměrem 24 cm (to je ta nejběžnější velikost), doporučujeme použít na korpus 200 g sušenek a 95 g másla a množství náplně i polevy zdvojnásobit. 

Suroviny na náplň vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny před pečením, aby stihly dojít do pokojové teploty. Jinak by se náplň mohla srazit.

Sušenky na korpus rozemeleme najemnomáslo rozpustíme. Promícháme je v misce a vzniklou směs, která připomíná mokrý písek, natlačíme na dno a boky formy do výšky asi 2,5 cm. Necháme hodinu ztuhnout v lednici.

Nyní si připravíme náplň. Nejdříve však předehřejeme troubu na 160 stupňů, program rovnoměrné pečení shora i zdola. Na dno trouby je dobré umístit malý hrnec s vodou, který při pečení dodá potřebnou páru. Díky ní nebude cheesecake vysušený!

Fotky a recept: Děvče u plotny

Náplň na cheesecake můžete míchat ručně kovovou metličkou, ale můžete použít i mixér. Do misky dáme krémový sýr,  smetanu, cukr, pistáciovou pastu a šťávu a kůru z limetky. Jako krémový sýr můžete použít třeba 200 gramů Lučiny a 80 gramů tučného tvarohu ve vaničce. Míchejte, dokud směs není hladká a světlounce zelená.

Nakonec přidáme vejce a v této chvíli už opravdu směs promícháme jen ručně. Mixér by do směsi vešlehal vzduch a cheesecake by se při pečení zbytečně nafouknul, což je nežádoucí.

Náplň nalijeme na vychlazený korpus a nechejte 5 minut odstát, během této doby se na povrchu mohou objevit vzduchové bublinky. Abyste je odstranili, bouchněte s formou několikrát o kuchyňskou linku.

Cheesecake dejte do trouby a pečte 45–50 minut. Hotový koláč poznáte tak, že okraje budou upečené, ale prostředek se bude chvět trochu jako želé. Vypněte troubu, její dvířka pootevřete a koláč takto nechejte alespoň hodinu chladnout. Tím předejdete popraskání koláče na povrchu a navíc dojde a zpevní se.

Přemístěte ho na linku, nechejte ho chladnout další hodinu a mezitím si připravte čokoládovou polevu.

Fotky a recept: Děvče u plotny

Nad vodní lázní společně rozpusťte čokoládu, smetanu a máslo do podoby hladké polevy. A je čas zdobit! Přelijte polevu povrch koláče a posypejte nasekanými pistáciemi a plátky růží. Cheesecake vložte do lednice a nechejte alespoň 5 hodin vychladit. Dobrou chuť! 


Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?