Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 140 g máslových sušenek
- 65 g másla
Na náplň:
- 280 g krémového sýra
- 90 ml smetany ke šlehání
- 65 g moučkového cukru
- 70–80 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 lžičky nastrouhané limetkové kůry
- 2 vejce
Na polevu:
- 60 g bílé čokolády
- 30 ml smetany ke šlehání
- 10 g másla
Na ozdobu:
- 15 g nahrubo nasekaných blanšírovaných nebo loupaných pistácií
- několik sušených lístků růží
Postup
Nejprve si vyložíme dno dortové formy o průměru 20 cm pečicím papírem. Pokud máte jen formu s průměrem 24 cm (to je ta nejběžnější velikost), doporučujeme použít na korpus 200 g sušenek a 95 g másla a množství náplně i polevy zdvojnásobit.
Suroviny na náplň vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny před pečením, aby stihly dojít do pokojové teploty. Jinak by se náplň mohla srazit.
Sušenky na korpus rozemeleme najemno a máslo rozpustíme. Promícháme je v misce a vzniklou směs, která připomíná mokrý písek, natlačíme na dno a boky formy do výšky asi 2,5 cm. Necháme hodinu ztuhnout v lednici.
Nyní si připravíme náplň. Nejdříve však předehřejeme troubu na 160 stupňů, program rovnoměrné pečení shora i zdola. Na dno trouby je dobré umístit malý hrnec s vodou, který při pečení dodá potřebnou páru. Díky ní nebude cheesecake vysušený!
Fotky a recept: Děvče u plotny
Náplň na cheesecake můžete míchat ručně kovovou metličkou, ale můžete použít i mixér. Do misky dáme krémový sýr, smetanu, cukr, pistáciovou pastu a šťávu a kůru z limetky. Jako krémový sýr můžete použít třeba 200 gramů Lučiny a 80 gramů tučného tvarohu ve vaničce. Míchejte, dokud směs není hladká a světlounce zelená.
Nakonec přidáme vejce a v této chvíli už opravdu směs promícháme jen ručně. Mixér by do směsi vešlehal vzduch a cheesecake by se při pečení zbytečně nafouknul, což je nežádoucí.
Náplň nalijeme na vychlazený korpus a nechejte 5 minut odstát, během této doby se na povrchu mohou objevit vzduchové bublinky. Abyste je odstranili, bouchněte s formou několikrát o kuchyňskou linku.
Cheesecake dejte do trouby a pečte 45–50 minut. Hotový koláč poznáte tak, že okraje budou upečené, ale prostředek se bude chvět trochu jako želé. Vypněte troubu, její dvířka pootevřete a koláč takto nechejte alespoň hodinu chladnout. Tím předejdete popraskání koláče na povrchu a navíc dojde a zpevní se.
Přemístěte ho na linku, nechejte ho chladnout další hodinu a mezitím si připravte čokoládovou polevu.
Fotky a recept: Děvče u plotny
Nad vodní lázní společně rozpusťte čokoládu, smetanu a máslo do podoby hladké polevy. A je čas zdobit! Přelijte polevu povrch koláče a posypejte nasekanými pistáciemi a plátky růží. Cheesecake vložte do lednice a nechejte alespoň 5 hodin vychladit. Dobrou chuť!