Co se v článku dozvíte?
Jak probíhá kandování ovoce?
Když se řekne kandované ovoce, většina z nás si představí malé a pestrobarevné kousky ovoce obalené v cukru. Pestré barvy sice vypadají lákavě, ale nezapomínejte, že kandované ovoce většinou obsahuje velké množství cukrů či umělých sladidel. Ke kandování se používá bílý cukr, třtinový cukr, fruktózo-glukózový sirup nebo náhradní sladidla jako například sacharin.
Proces kandování je sice zdlouhavý, ale jednoduchý. Ovoce se opláchne a v případě potřeby nakrájí na menší kousky. Pak se kousky ovoce povaří ve vodě, do které se postupně přidává cukr. Ovoce se ve sladké lázni máčí ještě několik dní, během kterých se přidává cukr až do doby, než ho roztok obsahuje 70-75 %. Tento proces obvykle trvá 6 až 10 dní v závislosti na druhu ovoce. Nakonec se ovoce suší.
Díky kandování se ovoce nezkazí a je hezky sladké, pamatujte však na to, že jde o sladkost a ne o zdravou svačinu. Kandované ovoce je velmi kalorické a nesmíme to s jeho mlsáním přehánět.
Proč ve Světě Plodů nemáme kandované ovoce?
Konzumace nadměrného množství cukru není pro naše zdraví dobrá. Zvýšený příjem cukru zvyšuje riziko obezity, kardiovaskulárních onemocnění a podporuje vznik dalších chorob. Také může dojít ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Chceme, abyste mlsali zdravě a ochutnali prémiové ovoce v jeho nejpřirozenější podobě.
Kandované ovoce si většinou nezachová svou chuť, barvu ani aroma. Bývá tvrdší, plné nezdravého cukru a ani zdaleka není tak šťavnaté, voňavé a chutné jako sušené ovoce, které plně dozrálo a sušilo se na sluníčku. To si totiž zachovalo svoji chuť, vůni i živiny a jediné, o co přišlo, je obsah vody. No schválně, už jste ochutnali náš sušený ananas bez přidaného cukru? Je slaďoučký a tak krásně voní, že jiný už nebudete chtít.
Kandovaný zázvor
Abychom však nelhali, přece jen u nás jeden doslazený kousek najdete. Jde o zázvor, který nelze bez přidání cukru usušit, jinak totiž úplně ztvrdne. Náš zázvor je doslazovaný fruktózou, které obsahuje 10 %, tedy tak akorát, aby nebyl příliš sladký, ale zároveň byl hezky měkký a zmírnila se jeho pálivá chuť. Naproti tomu kandované ovoce obsahuje cukru až 75 %.