1,5 hodiny
12–15 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 200 g polohrubé pšeničné mouky
- 200 g másla
- 200 g tvarohu v kostce
- špetka soli
+ 2 žloutky na potření koláčků před pečením
Na ořechovou náplň:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 100 ml smetany ke šlehání 30%
- 50 ml studené vody
- 20 g perníku na strouhání
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce meruňkového džemu
- 15 kapek rumového aroma
- cejlonská skořice na špičku lžičky
+ moučkový cukr na pocukrování hotových koláčků
Postup
Ořechová náplň
Nejprve si připravíme ořechovou náplň. Všechny ingredience smícháme v menším kastrůlku a za stálého míchání necháme na mírném ohni provařit, dokud směs nezhoustne. Poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Tvarohové těsto
Základem koláčků je klasické tvarohové těsto ze tří surovin ve stejném poměru: mouka, tvaroh a máslo. Nepoužívejte tvaroh z vaničky – do těsta se více hodí tvaroh balený v kostce. Do mouky přidáme špetku soli, máslo si rozkrájíme na menší kostičky, aby se nám lépe zapracovávalo a necháme chvíli povolit v pokojové teplotě (máslo však nesmí zcela změknout).
Nejlépe elektrickým hnětačem propracujeme společně s moukou a tvarohem v kompaktní těsto. Ke konci můžeme párkrát prohníst také rukou. Možná se vám bude těsto trochu lepit, ale ničeho se nebojte, to je správně. Před tvarováním koláčů dejte těsto alespoň na 15 minut do lednice odpočinout. Po vytažení už těsto jen velmi krátce propracujte na pomoučeném vále a můžete se pustit do koláčů.
Jak na koláče
Z těsta vytvoříme váleček, z něj nakrájíme asi 1,5 cm silné plátky. Mezi dlaněmi z nich pak vyválíme kuličky, které ještě trochu pomoučíme. Pak do nich uděláme do důlek, aby se měla kam vejít náplň. Pomoci vám může třeba dno malé skleničky. Takto připravené základy koláčků vyskládáme na plech vyložený pečicím papíre. Dno koláčků propíchneme vidličkou.
Pak už koláčky jen vrchovatě plníme ořechovou náplní a po okrajích je pro lepší barvu potřeme žloutkem. Pečeme v předehřáté troubě na 190–200 °C asi 20 minut. Zlatavý okraj koláčků nám bude signalizovat, že je hotovo.
Necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme se s chutí zakousnout!
Recept a foto: @Gazdina