Sleva 150 Kč nad 1500 Kč - kód: SLEVA150 🌟 Sleva 200 Kč nad 2000 Kč - kód: SLEVA200

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

BIO potraviny a ekologické zemědělství

v úterý 9. 2. | 12251x přečteno | 3 minuty čtení


Nálepky bio, eko nebo organic vidíte na obalech každou chvíli. Jaký je mezi takto označenými potravinami rozdíl a co to vlastně znamená v praxi? Pojďme se podívat, co znamená, když je potravina označená jako bio nebo organic, a jak je to s požadavky na ekologické zemědělství.

Sdílet



BIO potraviny a ekologické zemědělství

Jak poznáme potraviny z ekologické produkce?

Obecně označení organic či bio zaručuje, že potravina či produkt splnili požadavky kladené organizacemi vydávajícími příslušné certifikáty. Americké označení organických produktů zaštiťuje certifikát USDA Organic, u potravin certifikovaných v EU najdete zelený lístek označující bio kvalitu. Ve své podstatě jde o označení produktů pěstovaných podle stejných principů, liší se jen terminologie a specifické parametry každé normy.

BIO certifikace
Loga organic certifikátů z USA, EU a Česka,

EU od roku 2010 sjednotila vizuál pro označování bio a organic produktů pro všechny členské země. To ulehčuje orientaci spotřebitelům, kteří se už nemusí probírat řadou certifikací z různých zemí. Proto když na obale uvidíte logo na zeleném pozadí, můžete si být jistí, že produkt je zpracovaný, dopravený a skladovaný za přísně kontrolovaných podmínek. Logo může být použito pouze na produkty, které obsahují alespoň 95 % surovin organického původu. Zbylých 5 % musí splňovat další požadavky v souladu s nastavenými pravidly.  

Z lokálních označení se můžete setkat třeba s německým certifikátem BIO nach EG-Öko-Verordnung, české bio produkty jsou označené zeleným pruhovaným půlkruhem.

Ekologické zemědělství

Co znamená označení eko, bio, a organic v praxi?

Ekologické zemědělství pro pěstitele a chovatele znamená spoléhat se na obnovitelné zdroje a neznečišťovat životní prostředí. Musí také dbát na udržení úrodnosti půdy a zachovávat biodiverzitu. To je zajištěno například pravidelným střídáním různých plodin, díky čemuž není půda jednostranně zatížená.  

Rostliny by měly čerpat živiny především z půdy, je zakázáno používání minerálních dusíkatých hnojiv a geneticky modifikovaných surovin. Produkty ekologického zemědělství nesmí být ošetřeny pesticidy a při zpracování potravin nesmí být použity žádné látky zvýrazňující chuť, umělá sladidla, barviva či dochucovadla

Ekologické zemědělství

A nejde jen o rostliny. V živočišné výrobě musí farmáři zvířatům zajistit dostatečný přístup k volným výběhům, zároveň se klade velký důraz na to, čím jsou krmena a jestli nejsou během života zbytečně izolována.

Standardy amerického ministerstva zemědělství jsou v zásadě podobné. USDA Organics zakazuje používání geneticky modifikovaných surovin, umělých hnojiv a pesticidů a jiných chemických látek, zvířata musí žít v důstojných podmínkách, krmivo musí pocházet z ekologických zdrojů a nesmí obsahovat antibiotika ani růstové hormony.

A jak je to u nás?

Ve Světě plodů po bio produktech sáhneme vždy rádi, pokud máme možnost a cena odpovídá kvalitě. Náš provoz však (zatím) není pro bio výrobu certifikovaný, proto nemůžeme bio suroviny při přebalení oštítkovat logem značícím bio kvalitu. Tím se však nic nemění! 

Přestože tyto produkty nenesou zelené logo, můžete si být jisti, že pochází z ekologického zemědělství. Které produkty a suroviny nakupujeme od dodavatelů v bio kvalitě? Podívejte se!

Nakupujte v BIO kvalitě:

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?