Vlašské ořechy blanšírované
Související produkty
Detailní popis produktu
Vlašské ořechy blanšírované
Informace a výživové hodnoty
Vlašské ořechy v této podobě jsme vám přivezli až z Ukrajiny, kde byly rovnou blanšírováním oloupané. Díky tomu jsme vám ušetřili čas, který byste strávili nad zdlouhavým loupáním. Od našich vlašských oříšků můžete očekávat jediné, a to jemnou máslovou chuť a křupavou texturu. Vlašské ořechy nás tak zaujaly, že je u nás můžete najít na slano i na sladko. A věřte, že každé zpracování vás příjemně překvapí.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Více než 60 % vlašského ořechu tvoří neobyčejně zdravé tuky.
- Vlašský ořech je v podstatě pecka ořechu.
- Pro své léčebné účinky se používají také listy ořešáku.
- Vlašské ořechy jako mozek vypadají a zároveň funkci mozku podporují.
- Pochází ze Střední Asie a během středověku doputovaly až na naše území.
Složení | 100% přírodní jádra vlašských ořechů |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Ukrajina |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 70 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | blanšírované vlašské ořechy nepražené |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
„Jádra vlašského ořechu jsou za mně nejhůře loupatelná ze všech. Pokud je nemáte čerstvá, dělá se to opravdu těžko a běžným blanšírováním to nepůjde tak hladce, jak je tomu třeba u mandlí. Slupka vlašského jádra se vyznačuje svou tuhostí a lehkou hořkostí, což může být během konzumace nebo pečení nežádoucí. Ořech se napaří a poté 10–12 hodin blanšíruje za teploty 80 °C. Chuť ořechu je pak nezvykle jemná, vláčná a zbytkový obsah slupek je tak minimální, že během pojídání vůbec nepřekáží. Právě chuť a máslová textura mě zaujaly natolik, že jsem se rozhodl pracovat na ochucení těchto jader a v budoucnu je můžete očekávat v tenké vrstvě karamelu, v bylinkách nebo chilli koření bez glutamátů. Jsem rád, že jsem narazil na možnost je odebírat od firmy, která má jako jedna z prvních možnost blanšírovat jejich lokální vlašská jádra. Ořechy nám dodavatel posílá vakuované, což eliminuje žluknutí a natahování nepříjemných okolních pachů, což je u tak tučných ořechů opravdu důležité.“
Jak se vlašský ořech pěstuje?
Vlašské ořechy rostou na ořešáku a z botanického hlediska jsou to vlastně pecky. Ořešák královský může v některých případech dorůst až do výšky 45 metrů. Tento strom, který lidé pěstují převážně pro vlašské ořechy, ale má i širší využití. Vrhá stín, jeho listy ničí bakterie a pomáhají i lidskému zdraví. Samotný oříšek je schovaný ve dvou vrstvách. Na povrchu má zelený obal, pod ním se nachází tvrdá skořápka. Jakmile plod dozraje, vypadne ze zeleného pouzdra a dopadne ve skořápce na zem.
Tip
Zabalte si vlašské ořechy do sváčonosiče a budete je mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2587 kJ / 618 kcal |
Tuky | 59 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 3,36 g |
Sacharidy | 9,9 g |
z toho cukry | 1,1 g |
Vláknina | 6,7 g |
Bílkoviny | 24 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 98 mg |
Železo | 2,91 mg |
Hořčík | 158 mg |
Fosfor | 346 mg |
Draslík | 441 mg |
Sodík | 2 mg |
Vitamín C | 1,3 mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.