Vanilkové lusky z Papuy Nové Guiney
Související produkty
Detailní popis produktu
Vanilkové lusky z Papuy Nové Guiney
Informace a výživové hodnoty
Vanilkový lusk se vám může jevit jako něco neobvyklého, něco s čím si nevíte rady. Je úzký, podlouhlý a zvrásněný. Jeho zpracování je však opravdu jednoduché, lusk stačí nařezat po jeho délce a z obalu vyloupnout semínka. Ty drží pěkně pohromadě a tvoří tuhou hmotu, nemusíte se proto obávat nepořádku. Vanilkové lusky vám v domácnosti poslouží na množství různých možností. Můžete jimi okořenit své jídlo nebo si provonět domácnost. Vysušený prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem, a dodat mu tak příjemné aroma.
Vanilkové lusky Tahitensis z Papui-Nové Guinei jsou chuťově velice podobné jejich indonéským sousedům. Liší se ale zejména ve velikosti, tato varianta je oproti indonéské trochu delší; a také v obsahu vody – lusky z Papuy-Nové Guiney jsou sušší, díky čemuž se dokonale hodí například pro výrobu extraktů nebo do infúzí v mléce či smetaně.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Vanilka Tahitensis je charakteristická svou sladkou květinovou chutí a vůní.
- Patří mezi chuťově jemnější odrůdy vanilky, které lépe rozvinou svou chuť infúzí v tekutině.
- Dlouhé sušší lusky s vysokým obsahem zrníček (dřeně).
- Kromě vanilinu obsahuje až 200 dalších aromatických látek.
- Pokud vám vanilkový lusk leží delší dobu ve spíži, je dobré jej na chvilku „provětrat“ a následně opět vrátit do vzduchotěsného obalu. Ideálně 4–6× za rok.
Složení | 100% přírodní vanilkové lusky |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Papua-Nová Guinea |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | Do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | potravinářské fóliové sáčky |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | celé lusky |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Odkud pochází ta nejlepší vanilka?
Prvními pěstiteli vanilky byli lidé z kmene Totonaků, kteří žili na břehu Mexického zálivu, přibližně v místech dnešního Veracruzu. Podle totonacké mytologie za zrozením vanilky stojí příběh nešťastné lásky – uprchlou princeznu za špatný výběr milence spolu s ním popravili. A tam, kde se jejich krev dotkla země, vyrostla liána s nádhernými květy, která později dostala název vanilka.
Díky španělským cestovatelům se pak rozšířila do celého světa. Nejkvalitnější producenti vanilkových lusků jsou na Madagaskaru, v Mexiku a v Indonésii. Každý producent však používá jiný druh vanilky i způsob sušení, proto je také odlišná i výsledná chuť – na Madagaskaru sladká, z Mexika trochu kořeněná a z Indonésie květinová. Výsledný produkt je však vzhledově stejný, čokoládově hnědý až zdánlivě černý lusk. Kvalita však vyžaduje oběti, a tak jsou lusky z těchto zemí zároveň ty nejdražší.
Tip
Pokud se chystáte péct, určitě vyzkoušejte i náš vanilkový třtinový cukr nebo vanilkový extrakt.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.