Tymián lyofilizovaný (mrazem sušený) kousky
Související produkty
Detailní popis produktu
Tymián lyofilizovaný (mrazem sušený) kousky
Informace a výživové hodnoty
Sušené větvičky, stonky a listy, to je tymián. Jeho výrazné aroma se skvěle hodí například k rybám, zvěřině nebo do těstovin, ale rozhodně se neztratí ani v dalších pokrmech. Ideální je přidávat ho na začátku nebo v průběhu vaření, aby se pořádně rozvoněl. Nicméně tymián není nutné používat pouze při vaření, využívá se také k výrobě domácích solí do koupele, kde je velice oblíbený právě díky jeho intenzivní vůni.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Nazývá se také mateřídouška.
- Původ tymiánu sahá do Středomoří.
- Často je součástí ústních vod.
- Získává se z něj olej thymol, který se používá v medicíně.
- Skladuje se do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% tymián |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | Do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 20 g |
Úprava | kousky tymiánu |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Vyzkoušejte k obědu nebo večeři třeba i vegan těstoviny spolu s naším kořením!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.