Švestky lyofilizované (mrazem sušené)
Související produkty
Detailní popis produktu
Švestky lyofilizované (mrazem sušené)
Informace a výživové hodnoty
Švestka pochází z Kavkazu a u nás patří mezi oblíbené ovoce. Ale zapomínáme, že kromě slivovice existuje i v čerstvé nebo sušené podobě. Díky obsaženým vitamínům, minerálním látkám a vláknině má na tělo mnoho pozitivních účinků. Ovlivňuje snižování cholesterolu, zlepšuje trávení, pomáhá čistit krev a také zlepšuje imunitní systém. Švestky jsou chutné, sladkokyselé ovoce, ale sehnat je v čerstvé formě mimo sezónu je téměř nemožné. Proto jsme se rozhodli je pro vás lyofilizovat, abyste si je mohli užít po celý rok.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Všechny živiny, vitamíny a minerální látky jsou lyofilizací zachovány.
- Jsou bez cukru a aditiv, bez fytohormonů a chemických postřiků.
- Obsažená vláknina pomáhá zlepšovat trávení.
- Najdete v nich plno vitamínu C, minerálních látek jako jsou draslík, měď, vápník, zinek, železo.
- Snižují cholesterol, čistí krev, posilují imunitu a také funkci srdce.
Složení | 100% švestky (bez přidaných látek) |
Země původu | EU |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Typ sušení | sušení mrazem ve vakuu |
Úprava | celé půlky |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | prémiová kvalita |
Odrůda | nespecifikované |
Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.

Jak se švestky suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Použití
- zdravé mlsání
- do smoothies, ovesných kaší
- vhodné jako svačina do práce, do školy a na výlety
- příprava a zdobení dezertů
- do polev či zmrzliny
Tip
Mate rádi švestky na sto způsobů? Co tak ochutnat 100% ovocnou tyčinku Švestka vyrobenou přímo u nás?
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1421 kJ / 340 kcal |
Tuky | 1,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 82 g |
z toho cukry | 61 g |
Vláknina | 13,8 g |
Bílkoviny | 5,4 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 43,8 mg |
Železo | 1,2 mg |
Hořčík | 51,1 mg |
Fosfor | 116,8 mg |
Draslík | 1146 mg |
Vitamín C | 69,4 mg |
Švestky lyofilizované (mrazem sušené)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.