Sušené ovoce nesířené, Strana 3

Co to znamená sířené sušené ovoce?                                                        

= je to sušené ovoce, které je konzervováno – oxidem siřičitým (na etiketě jako E220). Ovoce je konzervováno E220 z důvodu trvanlivosti – nejmenované zdroje mluví o dlouhověkosti sířeného ovoce, běžná minimální trvanlivost je 2 roky.

Položme si otázku: „Proč se sušené ovoce síří?“ Můžeme primárně mluvit o ekonomických důvodech. Posbírané ovoce nemusíte třídit – napadené kusy mikroorganismy od nenapadených kusů. I když ovoce dobře nasušíte, napadené kusy mikroorganismy budou inklinovat k rychlejší zkáze. Sířením všechny tyto procesy zastavíte. Síření ovoce výrobcům a zpracovatelům „ulehčí - zefektivní“ práci, navíc jim zaručí, že vypěstované ovoce prodají – ovoce se nezkazí. Můžeme mluvit o diverzifikaci rizika pro výrobce, proto primárně mluvíme o ekonomických důsledcích síření.

Proč se mluví o sířeném ovoci?

Oxid siřičitý – je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry.

Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:

  • Bolest žaludku (dostanete průjem), zažívací problémy (až žaludeční vředy)
  • Nevolnost a bolest hlavy
  • Problémy astmatického typu

Neexistuje dostatek studií, které by označily SO2 – jako látku zdraví nebezpečnou (karcinogenní), proto je pro výrobce racionální tuto konzervační látku použít. Pro zajímavost přijatelná denní dávka je 0 – 0,7 mg na kg lidské váhy. Oxid siřičitý přednostně uškodí lidem, kteří trpí intolerancí na tuto látku.

Podle čeho poznáte sířené a nesířené ovoce?

  • BARVA (primární znak)

Nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení. Jsou to tmavější odstíny barev, převážně - žlutá, hnědá. Sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy.

  • CHUŤ

Do sířeného ovoce je zpravidla přidáván ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti. Sířené ovoce je sladké – chutná jako bonbóny. Jestliže ovoce neumyjete, cítíte na povrchu neviditelnou „krustu“. Nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně jako ovoce. Když máte ovoce v puse, ucítíte přírodní sladkost plodů.

  • CENA (aneb proč je přírodní sušené ovoce drahé?)

Zpracovatel a výrobce musí zvládnout mnohem více pracovních činnosti (= pracovních procesů). Musí ovoce posbírat, vytřídit, usušit a zabalit v  hygienických podmínkách. Zároveň nesířené ovoce má menší trvanlivost než ovoce sířené (= musí se „za včas“ prodat) a sušené ovoce se při celém obchodním procesu (= cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli) může kdykoliv zkazit. Stačí chybička v prvotních pracovních procesech. Zpracovatel a výrobce tak riskuje – toto riziko musí kompenzovat cenou, ve které se promítne celková pracovní náročnost přirozeného sušení ovoce.

Jak eliminovat koncentraci SO2 u sířeného ovoce?

Chtěli bychom uvést na pravou míru, že se u sušeného ovoce oxidu siřičitého v plné míře nikdy nezbavíme. Oxid siřičitý je celým ovocem prostoupený. Můžeme se ho zbavit povrchově. Stačí, když ovoce propláchneme v teplé vodě. Zároveň ovoce umyjeme od prachu a dalších mikrobiologických nečistot. Doporučujeme opláchnout každé ovoce a suché plody.

 

Další informace o sušeném ovoci

                                   

Sušením ovoce dochází ke snížení obsahu vody, zároveň se zvýší obsah cukru, tím je sušené ovoce tak sladké a trvanlivé. Rozlišujeme následující DRUHY sušeného ovoce:

 A) "100% sušené ovoce"

Jedná se o neslazené ovoce sušené teplem, popř. na slunci, a to bez jakýchkoliv přidaných látek (=100% sušené ovoce svým přirozeným obsahem). Sušené ovoce v této skupině je nesířené, bez přidaného cukru, konzervantů a jiných aditivních látek.

 

B) Mrazem sušené (=Lyofilizované ovoce) 

Mrazem sušené ovoce = maximum zachovaných vitamínů a výživových hodnot. Na výběr máte z jahod, ostružin, višní a malin. Křupavé. Voňavé.  Zdravé. Tento druh sušeného ovoce se vyznačuje vysokou výživovou hodnotou.

Ovoce mrazem sušené je také 100% sušené ovoce, bez přidaného cukru, konzervačních látek a přidaných aromat či barviv.

 

C) Klasické sušené ovoce

Klasické sušené ovoce bývá povětšinou konzervované cukrem a SO2. Děje se tak v prvé řadě z ekonomických důvodů (sířené ovoce má trvanlivost až několik let), dalším důvodem může být vzhled (na první pohled vypadá sířené ovoce podobně jako čerstvé).

Platí, že ne všechno, co dobře vypadá, ve skutečnosti také dobré je a naopak !