Proč jíst pistácie? Zdraví, barvy i chuti mají na rozdávání

 

Že jsou oříšky zdravé, není žádným překvapením. Každý druh ale vyniká jinými superschopnostmi. Pistácie jich do vínku dostaly pořádnou nálož a právem se pyšní titulem superpotravina. Nezaměnitelnou chuť a plejádu zdraví prospěšných živin si ale nejdřív musíte zasloužit – poklady téhle zelené pochoutky totiž střeží pevná slupka. Naštěstí pro vás máme pistácie i loupané. Úleva, co? Když už jsme to spolu tak hezky rozlouskli, pojďme si konečně říct, proč si na pistáciích smlsnout.

 

Co se v článku dozvíte:

  1. Kde se pistácie vzaly 
  2. Jaké jsou nutriční hodnoty pistácií 
  3. 7 důvodů, proč jíst pistácie 
  4. Jak se liší RAW a pražené pistácie 
  5. Jak poznat kvalitní pistáciové oříšky 
  6. Co si s nimi počít v kuchyni 
 ikona-hod-ok 4 minuty čtení      ikona-klend-ok  24. 5. 2020
pistacie-zdravi
 

Pistácie, těší nás!

Pistácie patří k ořechům s nejdelší historií. Archeologové jejich nálezy datují až šest tisíc let před naším letopočtem a už tehdy byly považovány za luxusní pochoutku dostupnou jen lidem z nejvyšších vrstev. Rostou na stromě zvaném řečík pistáciový neboli pistacia vera. Pistáciových oříšků však existuje hned několik druhů – liší se zemí původu, odrůdou, tvarem, chutí, velikostí, kvalitou a následně i zpracováním. Přeborníky v produkci pistácií jsou Írán a USA.

Pistácie jsou kvalitním zdrojem energie, bílkovin i zdravých tuků (včetně omega-9 nenasycených mastných kyselin). Díky vysokému podílu vlákniny navíc spolehlivě zasytí. Také jsou bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty a další tělu prospěšné živiny

 

Nutriční hodnoty pistácií

pistacie-vyzivove-hodnoty_cz
 

7 důvodů, proč jíst pistácie

 

1. Padnou vám do oka

A to nejen díky jejich svěží zelené barvě. Pistáciové oříšky jsou totiž bohaté na karotenoidy. Patří k nim i beta-karoten, který je prekurzorem vitamínu A. Ten chrání kůži proti poškození nadměrným sluněním a zároveň je nezbytný pro zdraví očí.

Veselá barva pistácií navíc spolehlivě zaujme. A protože jíme i očima, pokrmy ozdobené nebo rovnou obarvené pistáciemi sklidí úspěch u všech spolustrávníků i na Instagramu. Třeba takový pistáciový cheesecake bude perličkou každé odpolední siesty!

 

proc-jist-pistacie

Pistáciové oříšky jsou bohaté na karotenoidy.

2. Spánku dají zelenou

Pistácie doslova přetékají melatoninem neboli hormonem spánku. Navíc podporují jeho přirozenou produkci. Zdlábněte proto hrst pistáciových oříšků pár hodin před ulehnutím a budete spát jako dudek. Chcete znát další tipy, jak zkvalitnit váš spánek? Přečtěte si náš článek

 

3. Znají tajemství věčného mládí

Vrásky a povadlou pleť vítá jen málokdo. Pistácie by přitom mohly hrdě stát v regálech drogérií vedle všech anti-aging přípravků. Jsou totiž plné antioxidantů, které zpomalují proces stárnutí buněk. Navíc jsou zdrojem mědi potřebné pro pevné kosti, tvorbu červených krvinek a produkci kolagenu – ten je zodpovědný za zdravé vlasy a pružnost pokožky.

 

4. Zbaví vás křečí a napětí

Pistácie obsahují draslík nezbytný ke správnému fungování nervového systému a svalů. Nechybí jim ani vitamín B6, který posiluje imunitu a zlepšuje náladu. Loupání pistácií se navíc v žebříčku relaxačních a uklidňujících technik řadí stejně vysoko jako praskání bublinkové fólie. Pokud vás skořápky naopak rozčilují a zdržují, není nic jednoduššího než sáhnout po loupaných pistáciích a uvolnit napětí mlsáním na gauči.
 

pistaciove-orisky-zdravi

Pokud neradi loupete pistácie, není nic snazšího než sáhnout po těch loupaných!
 

5. Zacvičí s hladem i cholesterolem

Díky poměrně vysokému obsahu bílkovin, navíc se všemi esenciálními aminokyselinami, jsou pistácie oblíbeným parťákem fitnessáků. Ve 100 gramech těchto zelených krásek najdete 20 gramů proteinu! Velké množství vlákniny ještě zvyšuje jejich schopnost zasytit vás na dlouhou dobu. A to i přesto, že mají pistácie oproti vlašákům nebo třeba para ořechům o něco míň tuků i kalorií. V kondici pak udrží i váš kardiovaskulární systém. Obsažené fytosteroly totiž pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu.

 

6. Budou vaše krevní skupina

Pistácie obsahují 3,9 mg železa na 100 gramů, což je víc než hovězí maso. Železo je nezbytné při tvorbě krevního barviva hemoglobinu. Pomáhá lépe okysličovat krev, zvyšovat hladinu energie, a naopak snižovat únavu. Vstřebatelnost železa zlepšuje přítomnost už zmíněné mědi a ještě víc ji podpoříte, když si k pistáciím dáte i ovoce bohaté na vitamín C. Zkuste třeba takový černý rybíz nebo klikvu.

 

7. Myslí na příští generace

O pistáciích se traduje, že zvyšují plodnost mužů, a to zejména díky vitamínu E a L-Argininu. Právě tyto nutrienty totiž mají na svědomí zdraví a životaschopnost spermií. Těhotné ženy pak ocení obsah kyseliny listové, která je nezbytná pro správný vývoj plodu.

 

pistacie-zdravotni-benefity

Pistácie obsahují 3,9 mg železa na 100 gramů, což je víc než hovězí maso.

 

RAW, nebo pražené pistácie?

Nepražené, tedy syrové či RAW, pistácie si zachovávají vyšší obsah prospěšných živin, a to včetně cenných antioxidantů, které si s vysokými teplotami moc nerozumí. Nemusíte se přitom bát náročnějšího loupání. Skořápka pistácií praská už na stromě, nikoliv až během pražení, jak se často traduje. Pokud pistácie projdou tepelnou úpravou, říkáme, že jsou pražené. Pražením se pak zvýrazní i chuť oříšků. Solené pistácie se navíc bez tepelné úpravy neobejdou! Aby na nich sůl držela, namáčí se v solném roztoku a po opětovném usušení se jemně opraží. Solené pistácie jsou stará dobrá klasika, kterou znají všichni. Ve Světě plodů si ale umíme život i trošku okořenit. Co takhle pistácie s trochou kajenského pepře?

Další možností, která mezi tepelně upravenou a RAW verzí kličkuje jako princezna Koloběžka, je blanšírování. Při něm se z vyloupaných pistácií odstraní i tenká slupka, která zakrývá samotný oříšek. Blanšírované pistácie si díky napařování a rychlému zchlazení udrží sytě zelenou barvu, a navíc jsou krásně měkoučké!

 

Jak poznat kvalitní pistácie? 

  • okrově hnědá skořápka bez fleků
  • podélná prasklina skořápky, která značí zralost
  • jasně zelený ořech s jemnou fialovo-hnědou slupkou
  • minimální množství úlomků v balení
  • informace o zemi původu na obalu
 

pistacie-raw

U pistácií si hlídejte zbarvení slupky i označení místa původu. Ty naše jsou z Íránu.

 

Co s pistáciemi v kuchyni?

  • Jen tak mlsat – Hodí se k vínu i pivu, pro děti i prarodiče. Stejně tak poslouží jako výživná svačinka do práce či na výlet.
  • Ozdobit dezerty – Na takové čokoládě se zelená skvěle vyjímá. Práci při pečené vám usnadní třteba pistáciové kousky.
  • Mazat, polévat, dlabat lžičkou – Pistáciové máslo je spolehlivým lepidlem i na ten nejrozbitější den. Připravte si s ním třeba pistáciový cheesecake. 
  • (Ne)péct – přidejte pistácie přímo do těsta, cukroví, raw dezertů nebo krémů. O ten správný šmrnc se postará kapka přírodního pistáciového extraktu.
  • Mixovat – do smoothie, pudinku či domácí zmrzky. 
  • Vařit – oblibě se těší zejména v italské kuchyni, kde jsou neodmyslitelnou součástí omáček, salámu mortadela i sladkých jídel. V Indii je pak často přidávají do kari nebo rýžových pilafů.

 

Věděli jste, že…

…pistácie jsou hořlavé? Ve velkém množství jsou náchylné ke samovznícení. Může za to jejich suchá tenká skořápka a vzájemné tření. Chcete se dozvědět další super zajímavosti o pistáciích?  Mrkněte na naše video!

 

 

 

logo_small