Chystáme pro vás nový web! V neděli 19. 9. od 12:00 proto nepřijímáme objednávky. Od pondělního rána už ale budete moci objednávat v novém.

Kde rostou pekany a jak se pěstují?

 

Tak si tak říkáme, jaká je škoda, jak málo toho lidé ví o pekanových oříšcích. Jsou to méně známí příbuzní vlašských ořechů a trošku se skrývají v jejich stínu, i když pod ořechovcem pekanovým, na kterém rostou, by se spíš schoval náš ořešák. Prozradíme vám, jak se pěstují, sbírají a zpracovávají, abyste si je mohli vychutnat v té nejlepší kvalitě. Zaručujeme, že si pekany zamilujete, a po tomto článku navíc ohromíte své okolí zajímavými informacemi. Na oslavě i na párty, jako když najdete. 

 

Co se v článku dozvíte

  1. Jak pekany vypadají 
  2. Jak se pěstují 
  3. Co všechno obnáší slizeň 
  4. Jak se zpracovávají 
  5. Kde se pekany nejvíc pěstují 
  6. Kdy se slaví den pekanových ořechů a další zajímavosti 
 ikona-hod-ok 8 minut čtení      ikona-klend-ok  26. 6. 2021
pekany
 

Ořechy ve tvaru mozku

Vlašské i pekanové ořechy obsahují velké množství antioxidantů a zdravých tuků a podle studií umí podpořit funkce mozku, vždyť ony jako mozek i vypadají! Na první pohled byste si je možná mohli splést… 

Vzhledem, barvou a texturou sice trošku klamou, chutí ale pekany odhalíte hned. Vlašáky mívají občas nahořklou, drsnou chuť, pekanové ořechy jsou naopak krásně nasládlé a jemně máslové. Mají tmavší slupku a jsou podlouhlé. 

 

Odkud se pekanové ořechy berou

Předtím než se pekanové ořechy dostanou k vám, musí urazit dlouhou cestu. Tyto oříšky jsou plodem ořechovce pekanového (Carya illinoensis). Původně pochází z Texasu, ale první komerční výsadba pekanových ořechů v USA proběhla na Long Islandu v New Yorku v roce 1772. Ořechovce plodící pekany ale byly v Americe známé už tisíce let předtím. 

Díky roubování se mezi 18. stoletím a dneškem ušel velký kus cesty. A tak si dnes běžně vychutnáváme ty největší a nejchutnější odrůdy. Těch je na světě více než 1000, ale komerčně se pěstuje jen asi 20 z nich. 

 

Majestátní ořechovec pekanový

Je to vysoký, dlouhověký a mohutný strom pocházející ze Severní Ameriky. Dokonce může dorůstat výšky až 50 metrů! Stromy jsou poměrně mrazuvzdorné, zvládnou odolat teplotám až do -25 °C, ale plody potřebují dostatek dní bez mrazu a sluníčko, aby mohly dokonale dozrát. 

Mohutnou má ořechovec pekanový nejen korunu a kmen. Jeho systém kořenů potřebuje prostor zhruba 10×10 metrů a dostatek vláhy. 

Od vysazení do první sklizně pekanů to trvá poměrně dlouho. První pekanové ořechy začíná strom plodit průměrně za 10–15 let po vysazení. Farmáři ale používají různé finty, aby proces urychlili. Využívají roubování, při němž spojí dvě rostliny tak, aby mohly srůst. Jedna část pak vyživuje druhou. V tomto případě se ořechů dočkají už za 5–8 let.

Pokud je o stromy dobře postaráno, odplatí to pěstitelům dlouhou životností. Vydrží plodit i 100 let! A jeden z nejstarších pekanů za chvíli v USA oslaví své třísté vyzaseniny.

 

orechovec-pekanovy

Ořechovce pekanové pochází z USA a plodí i úctyhodných 100 let!
  

Stromy pekanu kvetou na jaře, obvykle koncem dubna nebo začátkem května, i když přesný čas závisí na odrůdě. Na stromech rostou samčí i samičí květy, zřídka kdy ale kvetou současně, takže jeden strom se musí opylit květy jiného, aby mohla vzniknout úroda ořechů

Ořechovec pekanový se opyluje především větrem. K opylení stačí několik hodin dobrého počasí, správná vlhkost a vánek k přesunu pylu mezi samčí a samičí květy. Oplozené samičí květy se rychle vyvíjejí do plodů známých jako pekanové ořechy. 

Jádro pudla, tedy pekan samotný, je umístěno ve skořápce. Ta se schovává ještě pod další vrstvou – dužnatou slupkou. Slupka ořechů je zelená a přirozeně hnědne během zrání. Pekanová skořápka je na rozdíl od vlašského ořechu tvrdší. Zatímco skořápka vlašáků má kulatý tvar a světle hnědou barvu, pekanová skořápka je oválná a má tmavě hnědou barvu. Některé odrůdy pekanů mají na skořápce tmavé žíhání, jiné jsou jen trošku kropenaté.  

 

pekanove-orechy-skorapka

Pekany jsou na rozdíl od vlašáků podlouhlé a mají tmavší barvu.
 

A je čas sbírat

Období sklizně pekanových ořechů začíná na východě USA v září–říjnu a postupně se pohybuje na západ. Některé státy jako Arizona mohou sklízet až v březnu. Načasování ale závisí na povětrnostních podmínkách z roku na rok. Když pekany dozrávají, slupka se začne otevírat a ořechy začínají padat na zem, přesně to je zelená pro pěstitele a čas na sklizeň.

A jak že to probíhá? Když spadnou na zem první skořápky, vyjedou ve velkých sadech do boje speciální stroje. Ty chytí strom v kmeni a zatřesou s ním, aby popadaly všechny ořechy na zem. Pamatujete, jak to probíhá u pistácií?

V menších sadech stloukají pracovníci ořechy na zem pomocí dlouhých tyčí. Každá odrůda pekanů se sklízí samostatně, takže ke sběru může dojít v sadu vícekrát. 

Na rozdíl od pistácií ale nechají pěstitelé pekany na zemi pár dnů vyschnout a pak je hrabou do dlouhých rovných pásů. Ořechy jsou totiž halabala popadané po zemi a bylo by těžké je sesbírat. Proto je personál sadu shrábne od stromu směrem k „uličce“ nebo je fukarem doslova odfouknou do jednoho pásu, odkud je sesbírá speciální traktor.

 

 

Co se s pekany děje po sklizni

Po sklizni se pekany odvezou do skladů, kde se celý sběr očistí od větviček, listů a jiných nečistot. Vyberou se popadané nezralé ořechy a zbytek se nechá ještě dosušit. V závislosti na podmínkách trvá sušení 2–10 dní. 

Správně vysušený pekanový ořech bude mít křehké jádro a měl by se dát snadno oddělit od zbytků slupek. Před samostatným louskáním skořápky se pekany ještě umyjí. Následně se protřídí ty, které mají poškozenou skořápku od těch, které jsou nepoškozené. Poškozené skořápky totiž znamenají extra vlhkost (přibližně 12 %). Vlhkost ořechů ale nesmí přesáhnout 5 %. Tyto pekany se pak tedy dodatečně suší přibližně 24 hodin. V některých provozech mohou být pekany ve skořápce také ošetřeny horkou vodou nebo párou při teplotě 75–80 °C. 

Proces zbavování se skořápky většinou probíhá mechanicky pomocí strojů. Následně se pekany kontrolují, ještě dodatečně čistí a rozdělují se podle obchodních tříd. 

Jádra jsou nejprve rozdělena do velkých košů podle jejich velikosti, následně ještě mohou být pražena či jinak zpracovávána. My ve Světě plodů jsme pro vás vybrali velikost Junior Mammoth. Je to druhá největší velikost a od té první se velikostí ani kvalitou moc neliší, ale za to cena je druhé třídy mnohem příjemnější. 

Pro milovníky ochucených pekanů jsme je nechali obalit ve skořici s cukrem, aby připomínaly vánoční cukrovinky po celý rok, nakonec jsme ještě přidali špetku soli, která se k pekanům perfektně hodí. Dokonce si našly cestu i k našim prémiovým gourmet popcornům! A kdybyste si chtěli osladit život ještě trošku víc, máme i pekany v hořké vegan čokoládě.

 

pekany-ve-skorici-natural

Tak co? Hodíte do košíku pekany ve skořici se solí nebo zůstanete u natural varianty?
 

Země původu na čele žebříčku

Vše naznačuje tomu, že se pekany stávají stále populárnější. Podle zprávy USDA dosáhla produkce pekanových ořechů v Americe v roce 2020 137 000 metrických tun, což představuje nárůst o 18 % od roku 2019. Zpráva ukazuje, že většina pekanů pěstovaných v USA pochází z Georgie, Nového Mexika, Texasu, Arizony a Oklahomy. 

USA jsou taky předním světovým producentem pekanových ořechů. Každoročně jich sklidí v průměru mezi 110 000 až téměř 140 000 metrickými tunami a tyto americké pekanové ořechy tvoří přibližně 80 % světového trhu.

Ve statistikách produkce sice pekanové ořechy stále zaostávají za mandlemi, vlašáky, pistáciemi, kešu a lískovými ořechy, ale my věříme, že za pár let jim budou pekany šlapat na paty. Ve Světě plodů rádi mlsáme pekany během pracovní doby v naší Exclusivce. Taky do ní právem patří: chutí, kvalitou a prémiovostí mohou směle konkurovat ostatním ořechovým kolegům! 

 

myx-exclusivka

Na nenechavé mlsání v kanceláři doporučujeme Exclusivku. Kromě pekanů v ní najdete 6 dalších prémiových ořechů!
 

Věděli jste, že…

  • Slovo pekan pochází z algonquinského slova pacan, které znamená „ořech, který potřebuje k rozbití kámen“.
  • Pekanový ořech je jediným stromovým ořechem, který pochází ze Severní Ameriky.
  • Pekanové ořechy nejsou ořechy, ale jadérka peckovice – to mají společné třeba s mandlemi! 
  • Abychom dosáhli na vrchol Empire State Building v New Yorku, potřebovali bychom přibližně 11 624 pekanových oříšků naskládaných na sobě…
  • …a k dosažení Měsíce by jich bylo zapotřebí více než 10 miliard!
  • 14. dubna se slaví ve Spojených státech národní den pekanových ořechů.
  • Ořechovec pekanový byl na počest vysazen například i pro velikány, jako byli George Washington a Thomas Jefferson.
  • Strom věnovaný Jeffersonovi ve Francii má už více než 230 let a výšku kolem 30 metrů.
  • Washingtonův pekanový strom v zahradě Mount  Vernon byl v roce 2013 zkácen. Dřevo z něj vážilo neuvěřitelných 50 tun!
 

palacinky-s-proteinem

 Hodí se i do slaných palačinek – nevěříte?
 

Tak co, zalíbily se vám pekany? Už si je jistě nespletete s vlašáky. Vždyť jsou tak jedinečné a ta nasládlá máslová chuť a jemná textura… Mmmm, hned si běžíme jeden dát! V čem si na nich pošmáknete vy? Zkusíte bezlepkový pekanový koláč, pekanové tartaletky, nebo pekanovými oříšky ozvláštníte slané palačinky

 

 

 logo_small