Chystáme pro vás nový web! V neděli 19. 9. od 12:00 proto nepřijímáme objednávky. Od pondělního rána už ale budete moci objednávat v novém.

Odrůdy mandlí

 

Při nákupu mandlí nevybírejte jen podle kvality a velikosti, ale také podle odrůdy. Celkem jich existuje přes 30, které se v USA pěstují komerčně, a nespočet dalších, lokálně šlechtěných a pěstovaných odrůd z různých koutů světa. Zajímá vás, jak se od sebe liší? Kterou odrůdu mandlí použít na nugát či marcipán, které mandle jdou snadno loupat nebo jak se liší španělské odrůdy od těch kalifornských? Vytvořili jsme přehledné srovnání běžně dostupných odrůd mandlí, abyste v mandlích měli jednou provždy jasno.

 

V článku se dozvíte:

  1. Jaké odrůdy se komerčně pěstují v USA 
  2. Jaké odrůdy se komerčně pěstují v Evropě 

oprava_odrudy-mandli-ve-svete-plodu

Neexistují jen jedny mandle! V USA komerčně pěstují více než 30 odrůd.
 

Odrůdy se vzájemně liší obvyklou velikostí, tvarem, barvou slupky a její vrásčitostí, tvrdostí skořápky a dobou kvetení a dozrávání. Kvůli tomu se každá hodí k něčemu jinému. Některé jdou snadno loupat, a proto je běžně naleznete i blanšírované, jiné jsou zase výjimečné svým tvarem či barvou, takže skvěle dozdobí nejeden zákusek. A co teprve když chceme vyrobit domácí nugát!

Jaké mandle se v sadu pěstují, závisí také na období jejich kvetení a následné sklizně. Jelikož je většina mandloní cizosprašná, musí pěstitelé do svých sadů vysázet odrůdy, které jsou k sobě vzájemně kompatibilní a zároveň kvetou ve stejný čas, aby měli ze stromů co největší výnosy. Pěstování mandlí je docela věda! 

 

Kalifornské mandle (USA)

O kalifornských mandlích se mluví jako o pokladu údolí Sacramenta. A není se čemu divit – americké mandle představují tři čtvrtiny celosvětové produkce. Jejich odrůdy se na základě vlastností řadí do pěti typů, z nichž nejvýznamnější jsou tři: Nonpareil, California type a Mission type. Mandle se sem řadí podle obvyklého tvaru, barvy a povrchu slupky a dalších vlastností, proto můžou některé odrůdy spadat do dvou typů.

 
Nonpareil  
nonpareil_1

Mezi nejznámější odrůdy patří Nonpareil. Kvete od poloviny února do začátku března a dozrává ze všech odrůd jako první – startuje sezónu sklizně! Jadérka bývají větší, mírně podlouhlá, placatější, mají hladký povrch a tenkou měkkou slupku, kterou lze blanšírováním snadno odstranit. Mandle jsou krásně křupavé, ale stále máslové. Díky snadnému blanšírování a klasickému podlouhlému tvaru

se velmi často využívají v gastronomii. Jedná se o nejpopulárnější odrůdu, ačkoliv její pěstování není vůbec jednoduché. Za to jsou pak pěstitelé náležitě oceněni – snadno se sklízí a jadérka se pyšní vysokou kvalitou. Ne nadarmo se jim přezdívá královská odrůda mandlí.

 
Carmel  
carmel Americké mandle u nás zastupuje ještě odrůda Carmel, kterou v údolí Sacramenta sklízí asi měsíc po odrůdě Nonpareil. Často se vysazuje vedle odrůdy Nonpareil, pro jejíž opylování je důležitá. Je taktéž podlouhlá, ale užší, má tmavší slupku a vrásčitější povrch. Jádra bývají menší, ale na chuti jim to neubírá! Ba naopak – chuť mají výraznější než Nonpareil. Bývají levnější, nejsou příliš vhodné k blanšírování, ale skvěle se hodí k jinému zpracování v kuchyni – třeba k přípravě  domácího mandlového mléka nebo do pečení.
 
Monterey  
monterey Spolu s předchozími patří ke kalifornskému typu ještě i odrůda Monterey. Ta má tvrdou světlou skořápku, jadérka v ní jsou velká, podlouhlá a mají vrásčitý povrch. Tato odrůda také obsahuje velké množství tzv. doubles, což jsou zdvojená jadérka. V jedné skořápce tak najdeme místo jedné mandle dvě – jedna je vypouklá a druhá má jednu stranu plochou nebo vpadlou dovnitř. To je jeden z faktorů, podle nichž se posuzuje obchodní třída mandlí.
 
Butte   
butte a padre Mezi další odrůdy se řadí například Butte nebo Padre, které patří k typu Mission, kam spadají odrůdy s tvrdou skořápkou. Tyto mandle jsou menší, baculaté a jejich slupka je vrásčitá a silná, což zvyšuje přilnavost soli při pražení, avšak velmi znesnadňuje blanšírování. Proto je většinou v obchodech najdete se slupkou. 
  cz-americké-mandle-odrůdy-přehled-tabulka
 Tabulka uvádí vybrané odrůdy amerických mandlí, jejich typický vzhled, chuť a použití v kuchyni.
 

Evropa

A jak je to s pěstováním mandlí v Evropě? Starý kontinent sice za Amerikou v produkci mandlí zaostává, to však určitě neznamená, že by zdejší mandle byly méně kvalitní! Evropské mandle mívají plnější chuť, jedná se často o prémiovou surovinu a na trhu je můžete najít v RAW kvalitě. Nemusí se fumigovat (ošetřovat plynem), protože to k nám mají co by kamenem dohodil, takže si můžete vychutnat jejich čistou přírodní chuť. V Evropě se komerčně pěstují především ve Španělsku, ale sady najdete i v Itálii nebo Řecku. Daří se tu jiným odrůdám než v Americe.

 
Valencia  
valencia Z evropských mandlí často v obchodech najdete odrůdu Valencia, která se vyznačuje podobnými vlastnostmi jako Nonpareil. Pochází ze Španělska z oblasti Valencie. Jadérka jsou přirozeně sladká, plochá a mají jemně chlupatou slupku, která v sobě ukrývá spoustu vlákniny! U nás si je můžete vychutnat v RAW kvalitě.
 
Marcona  
marcona Z této země, konkrétně z provincie Alicante, pochází také oblíbená odrůda Marcona, která je typická svým kulatějším tvarem, pro který si ji oblíbili lidé po celém světě. Mandle jsou uzavřené v malé, tmavé a tvrdé skořápce, proto není tak snadné je získat. Jadérka bývají menší, ale velikost dohání svou sladkou chutí. Mají jemnou texturu a dokonale se hodí ke zdobení dortů a zákusků
 
Largueta  
largueta Další španělskou odrůdou pěstovanou komerčně je Largueta, ploché mandle, které se hodí pro dražování a pražení. Španělé si je rádi dávají se svými oblíbenými tapas. Zajímavostí je, že větve této mandloně nerostou vzhůru, ale jsou povislé. 
 
Guara  
guara Nesmíme opomenout ani odrůdu Guara, která plodí šťavnatá sladká jádra. Ta jsou vhodná k přípravě marcipánu, nugátu a sladkých dezertů. Už se vám sbíhají sliny? Díky své chuti si tato odrůda získala srdce temperamentních Španělů a je v zemi jednou z nejpěstovanějších. 
cz-španělské-mandle-odrůdy-přehled-tabulka
  Tabulka uvádí vybrané odrůdy španělských mandlí, jejich typický vzhled, chuť a použití v kuchyni. 

 

Teď už víte, jak se od sebe jednotlivé odrůdy liší. Ať už se tedy chystáte zdobit péct, připravit domácí mandlové mléko nebo si mandle upražit k večernímu křupání, dokážete vybrat přesně ty, které zrovna potřebujete! Tak schválně – které nejvíce přirostou k srdci vám?

 


logo_small