Mango: Jak roste a proč ho tak milujeme?

 

Naše mango svádí už dlouhá léta boj s ananasem o nejoblíbenější sušené ovoce Světa plodů. Je neuvěřitelně šťavnaté, voní jako léto a svou sladkostí vás pohladí po duši. Pojďte se s námi společně podívat, jakou cestu musí mango urazit, než se dostane k vám domů a proč je dobré si ho dopřát.

 

Co se v článku dozvíte:

  1. Jak se mango pěstuje 
  2. Proč se musí dávat při sklizni pozor 
  3. Jak se suší a zpracovává 
  4. Proč ho jíst 
 ikona-hod-ok 4 minuty čtení      ikona-klend-ok 15. 7. 2021
jak-roste-mango
 

Prastaré ovoce z Himaláje

Mangovník je stálezelený strom z čeledi ledvinovníkovité. Že vám to nic neříká? Nedivíme se. Co kdybychom vám ale řekli, že ve stejné čeledi najdete v botanických příručkách i stromy, z nichž sklízíme kešu a pistácie? Stále to je trošku zvláštní, že? Na rozdíl od nich totiž z mangovníku nesklízíme ořechy, ale velké sladké plody. Mangovník má jednoduché oválné listy a v období kvetení se na něm rozvinou velká květenství. Ty tvoří velké množství drobounkých kvítků, které jsou uspořádané do tzv. laty.

Stromy manga pochází z oblasti Himaláje, odkud se postupně rozšířily nejprve do Barmy, Malajsie a Číny a postupně i do Indie a dalších asijských zemí. Dnes jsou na světě stovky odrůd manga, ale pro komerční pěstování se využívá jen pár desítek z nich.

Produkce manga každým rokem výrazně roste. Mezi lety 2009 a 2019 jeho celosvětová produkce vzrostla o více než 60 %! Na světovém trhu se mango řadí zároveň s guavou a mangostanem do jedné skupiny. Největším producentem těchto plodů je Indie. V roce 2019 se jich na světě vypěstovalo 55,8 milionu tun! To už je pořádná porce, co říkáte?

Téměř poloviční podíl na tom měla Indie, ale ta zásobuje především vlastní trh. V závěsu za Indii je Čína a Indonésie s produkcí okolo 2–3 milionu tun ročně. Thajsko, odkud pochází naše mango, zabírá na světovém trhu zhruba pouhá 3 %. Nám to ale nevadí. Nezáleží nám na velikosti producenta, my vyhledáváme tu nejlepší možnou kvalitu! 

 

nejlepsi-susene-mango

Chceme pro vás jen tu nejlepší možnou kvalitu. Přečtěte si, jak vybíráme naše suroviny!

 

Hlavně opatrně

Od kvetení po sklizeň to většinou trvá okolo 4–5 měsíců. Když se manga sklízí, většinou ještě nejsou zralá ke konzumaci. Jsou jen dostatečně vyzrálá na sklizeň. Tomuto bodu se říká „mature green“ – s barvou slupky to ale nemá moc společného. Je to pouze signál pro pěstitele, že mají zelenou ke sklizni.

Pokud jste někdy drželi čerstvé mango v ruce, určitě víte, že je poměrně měkké. Proto se s ním i při sklizni musí zacházet velmi opatrně! Manga se ze stromů sbírají ručně – žádné třesení strojem a zvedání ovoce ze země. Pomocí dlouhých tyčí se síťkou či košem je pracovníci opatrně utrhnou ze stromu i se stopkou a pak vkládají do velkých nůší nebo košů. 

Ještě předtím je ale potřeba stopku odstranit. To je poměrně nebezpečná práce, protože míza vytekájící ze stopky může popálit pokožku a vyvolat silnou alergickou reakci. A to nejen u lidí. Silné kyseliny mohou naleptat i slupku plodu, který pak rychleji hnije a je náchylnější k napadení škůdci. 

 

nejsladsi-svacina-na-vylet

 Aby naše mango bylo dokonale sladké, nechávají ho dozrát přímo na sluníčku! 

 

Pak se manga nechávají ještě přirozeně dozrát na sluníčku a podle toho, k čemu jsou určená, putují dále. Některá se exportují do celého světa jako čerstvé ovoce, z jiných se vyrábí pyré nebo se dokonce lyofilizují. Lyofilizovanému mangu to sluší na dortech i ve smoothie, ale my ho máme nejraději v našem MYXu Léto. Okouzlila nás ta dokonalá vůně a chuť. Jako byste leželi na pláži, poslouchali šumění moře a nemuseli vůbec nic. Mmmm!

Naše sušené mango se po dozrání umyje, odstraní se z něj slupka i pecka a nakrájí se na plátky. Ty se pak šetrně suší 4–6 hodin. Ale jen tak, aby mu uvnitř zůstala jeho neodolatelná chuť i šťavnatost! To všechno se děje ještě v Thajsku. Neradi totiž zbytečně vozíme po planetě vodu sem a tam. Když sušené mango dorazí na náš sklad v Břidličné a nákupčí Tom ho ocení dvojitým „Hmmm“, může teprve putovat k vám domů nebo do naší Tyčinkárny, kde z něj Saša vyrobí tu nejsladší exotickou tyčinku pod sluncem. A kam se pak vydá s vámi? To už je jen na vás!

 

Na hory i do práce

V Světě plodů ho nejvíc milujeme pro jeho neutuchající energii. Je s námi každý den v kanceláři, doprovází nás ve sváčonosiči při výletech na hory a dáváme ho dětem na svačinu do školy místo přeslazených tyčinek. 

Mango ale můžete popadnout vždy a všude, kde vás začne honit mlsná. Výhodou sušeného manga je totiž to, že od něj nebudete upatlaní! Můžete si ho vychutnat i tam, kde není okamžitý přístup k umyvadlu (a u menších dětí možná rovnou ke sprše). Víme totiž moc dobře, jak je někdy náročné si s grácií vychutnat čerstvé mango, které je plné lepkavé šťávy.

 

mango-svacina

Vezměte si příště na túru zdravou svačinu ze Světa plodů!
 

Sušené mango obsahuje hodně přirozeně se vyskytujících sacharidů, a tak bezpečně zažene chutě i těm největším mlsounům! Díky tomu, že je mango sušené šetrně a neobsahuje žádný přidaný cukr, můžete si ho v přiměřeném množství dopřát opravdu každý den. A nebojte, naše ovoce nesíříme.

 
proc-nesirene-ovoce-clanek
 

Kromě sacharidů obsahuje také mango vitamín B6 (pyridoxin), který pomáhá udržovat v rovnováze psychiku. To můžeme potvrdit. Když otevřete balení našeho fancy sušeného manga v kanceláři, málokomu se nerozlije úsměv na tváři! Kromě toho se také pyšní obsahem vitamínu C, mědi a polyfenolů. To jsou antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo. Nejvýznamnějším z nich je mangiferin, kterého je mango největším zdrojem.

Vlivem sušení na slunci sice mango o část vitamínu C přišlo, ale nebojte, i tak mu to v každém jídelníčku sluší! A pokud si na něm chcete pochutnat bez obav z promrhaných vitamínů, sáhněte po lyofilizované verzi – šetrným sušením mrazem si totiž suroviny zachovají své vitamíny a minerály! Mango je také jedním z nejvýraznějších zdrojů beta karotenu, antioxidantu, který je důležitý pro zdraví pokožky.

 
susene-mango
 

Tak co? Už máte svoje oranžové plátky lásky v košíku? Pamatujte, že doma mu bude stejně jako jeho čerstvému bráchovi nejlépe při pokojové teplotě na suchém místě. Mimochodem, omezený přístup vzdušné vlhkosti jsme už vyřešili za vás. Díky našim ZIP sáčkům uchráníte všechny suroviny před vším, kromě mlsných jazýčků celé rodiny. 

 

 

logo_small