Co v sobě ukrývají semínka?

Co v sobě ukrývají semínka?

 
Semínka - malí kouzelníci, ze kterých se rodí živé rostliny. Není divu, že jsou přímo nadopované spoustou živin. Určitě by neměla chybět v našem jídelníčku, jako zdroj bílkovin, zdraví prospěšných tuků, vlákniny, minerálních látek, i některých enzymů. Jejich konzumace působí příznivě na játra, ledviny i oběhový systém.  
 
srovnani-seminek
 

Která semínka zařadit do jídelníčku?

Dýňová

Dýňová semínka jsou ve své kategorii jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin. Obsahují esenciální aminokyselinu tryptofan, která je v těle využívána pro tvorbu serotoninu a melatoninu. Ty mají vliv na dobrou náladu a spánek. Kromě výše zmíněného obsahují dýňová semínka také vitaminy skupiny B, nutné pro správný metabolismus, nervovou funkci a krvetvorbu.

Dýňovými semínky se doporučuje obohatit mrkvový salát - kombinace mrkve a semínek dýně totiž vede k výbornému vstřebávání vitamínu A.

Chia

Chia semínka získala na popularitě díky knize Born to run. Nemusíte ale být jen běžci, aby pro Vás byla tato semínka prospěšná. Stejně jako ostatní semínka obsahují polynenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky), bílkoviny a minerály. Jsou jedničkou, co se týče obsahu hořčíku, železa a vlákniny. Zároveň jsou také bohatá na obsah vitamínu C.

Z chia semínek nejvíce vytěžíte, pokud si je dáte v hydratovaném stavu. Díky své bobtnavosti jsou oblíbenou surovinou pro přípravu pudinků (vyzkoušejte např. Banánový chia pudink: Rozmačkejte banán a smíchejte jej s chia semínky nabobtnanými v mléce - kravském či rostlinném).

Konopná

V naší srovnávací tabulce vyhrála konopná semínka co se týče obsahu hořčíku, zinku, železa a draslíku i bílkovin a zdravých tuků. Při obohacování jídelníčku bychom na ně tedy rozhodně neměli zapomínat. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny (stavební látky bílkovin, které jsou pro naše tělo klíčové). Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny se nám starají o zdravé srdce a oběhový systém.

Konopná semínka přidávejte do kaší, jogurtu a smoothie, ale i do salátů a pomazánek.

Lněná

Lněná semínka vynikají díky vysokému obsahu vlákniny. Jsou vhodná na pročištění střev a jejich správnou funkci. Zároveň jsou známá svým obsahem polynenasycených mastných kyselin a vhodným poměrem omega-3 : omega-6. Za jejich konzumaci se Vám kromě střev odvděčí také srdce, tepny a žíly (i díky obsaženým antioxidantům).

Lněná semínka se před konzumací doporučuje nadrtit nebo rozemlít, abyste z nich dostali maximum živin.

TIP! Lněná semínka se ve veganské kuchyni používají jako alternativa vajec při pečení. Po namočení rozemletých semínek dostanete podobně vazkou konzistenci, jakou mají vajíčka.

Sezamová

Přiznám se, že sezamová semínka mě velmi mile překvapila. Málokdy, když se mluví o zdraví semínek, je zmiňován i sezam. Přitom se ale jedná o velmi cenný zdroj zinku a hlavně vápníku. V množství vápníku předčí i mléčné výrobky. Zároveň ale musíme mít na paměti, že sezamu určitě během dne nedokážeme sníst tolik, jako mléčných výrobků. Tato semínka jsou zároveň také poměrně bohatá na vitaminy skupiny B.

Pokud si sezamová semínka dokážete představit pouze na bulce hamburgeru, měli byste se inspirovat asijskou kuchyní. Zde se sezam používá pro přípravu Tahini pasty i ve formě Gomasia (zdravé a chutné japonské dochucovadlo).

Slunečnicová

Slunečnicová semínka sice obsahují poměrně dost polynenasycených mastných kyselin, ale většinu z nich ve formě omega-6 (což je méně zdravá a méně nezbytná forma než omega-3). Zároveň jsou ale bohaté také na mononenasycené mastné kyseliny, díky čemuž se podílejí na zdravém metabolismu tuku a redukci LDL-cholesterolu (škodlivý). Obsahují také vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E).

Slunečnicová semínka jsou vhodná do pečiva a díky své neutrální chuti také jak do slaných tak do sladkých pokrmů.

 
Nejlepší je kombinovat
 

Pokud máte zájem o opravdu pestrý jídelníček, nejlepší alternativou je semínka v průběhu týdne kombinovat a obměňovat, případně si z nich vytvořit směs. U přípravy směsi ale mějte na paměti, že každý typ semínek vyžaduje různou úpravu pro nejvyšší stravitelnost.