10 surovin, díky kterým budete produktivnější

 

Potraviny, které vám pomohou soustředit se, zbystřit pozornost, udržet mysl fit, být produktivní a ještě zlepšit vaše zdraví? Těch je spousta! Správná strava dokáže ovlivnit hned několik aspektů našeho života. Tělesná hmotnost je jen začátek. Spoléháte se na to, že vás ráno nastartuje šálek kávy? Co tak využít i jiné přírodní zdroje produktivity – ořechy a ovoce? Budou vám chutnat, to slibujeme. 

 

Co se v článku dozvíte:

  1. Co je důležité pro produktivní mozek 
  2. Kterých 10 surovin zařadit do jídelníčku 
  3. Co mozku naopak škodí 
 ikona-hod-ok 6 minut čtení      ikona-klend-ok  15. 7. 2021
produktivita-tipy
 

Co je důležité pro produktivní mozek?

Mozek je energeticky náročný orgán. Sice zabírá jen přibližně 2 % tělesné hmotnosti průměrného člověka, využívá ale až 20 % kyslíku! Celý metabolismus mozku je také velmi energeticky náročný, a proto potřebuje ke správnému výkonu dostatek paliva k udržení koncentrace po celý den. Přečtěte si tipy, jak správně svačit a snídat (nejen) v kanceláři!

Podpora mozkové činnosti a tedy udržení naší mysli a mozku v dobré kondici ale není žádný oříšek. Základem je pitný režim. Vzpomeňte si, kdy jste si naposledy dali sklenici čisté vody… Naše nervová soustava potřebuje ke správné činnosti dostatečné množství vody. Právě nedostatečný pitný režim často vede k únavě, podráždění a snížení výkonu – a to nejen toho sportovního! Při dehydrataci se cítíme unavení, bolí nás hlava a to vše ovlivňuje naši pozornost.  

Věděli jste, že náš mozek je doslova závislý na cukru? Spotřebuje na svoje fungování asi 120 gramů glukózy denně! Proto je potřeba mu ji neustále doplňovat – my ve Světě plodů to děláme nejraději sušeným ovocem. Svoji roli ve fungování celého soukolí zvaného organismus ale sacharidy nezvládnou samy. Myslete proto na to, že je nutné tělu dodávat i zdravé tuky, hlavně omega-3 mastné kyseliny, a také vitamíny a minerály. Mrkněte se s námi, z jakých potravin vyždímete pro mozek maximum!

 

pitny-rezim-mozek

Nezapomínejte během dne na pravidelný pitný režim.
  

10 potravin pro lepší fungování mozku

  • Vlašské ořechy
Že vlašské ořechy vypadají trochu jako mozek? Představte si, že dokonce mozku prospívají! Díky obsahu zdravých tuků a vitamínů E, B1, B2, B3 a B6 jsou vlašské ořechy dokonalým pomocníkem na udržování správné činnosti našeho mozku. V popředí je vitamín E, který napomáhá kognitivním schopnostem a podporuje zdraví mozku. Obsahují také důležité minerály – draslík, hořčík, železo, zinek. Jejich pravidelná konzumace se doporučuje při různých poruchách nervové soustavy, například při Alzheimerově chorobě.

 

  • Dýňová semínka

Dýňová semínka nejenže skvěle chutnají, ale obsahují silné antioxidanty, které chrání tělo a mozek před poškozením volnými radikály. Jsou také vynikajícím zdrojem hořčíku, železa, zinku a mědi, které jsou důležitá pro zdraví mozku. Na řízení nervových signálů potřebuje náš mozek hlavně měď.

Zinek pro nervovou soustavu taktéž zásadní a jeho nedostatek může způsobit vážné problémy. Hořčík je nezbytný pro učení a paměť. Nízká hladina hořčíku souvisí s mnoha neurologickými chorobami, včetně migrény, deprese a epilepsie. Náš mozek potřebuje taky dostatek železa. Nedostatek železa je často charakterizován takzvanou mozkovou mlhou.  

 

dynova-seminka-vyhody

Dejte si na oběd dokonale hladký dýňový krém se semínky!

 

  • Borůvky
Borůvky a další bobule dodávají našemu tělu takzvané antokyany, skupinu rostlinných sloučenin s protizánětlivými a antioxidačními účinky. Působí proti oxidačnímu stresu i zánětu i proti stárnutí mozku a neurodegenerativním onemocněním. Kromě našich lyofilizovaných borůvek si pro zdravý mozek můžete dopřát i jahody, černý rybíz či ostružiny. Nebojte se toho, že jsou sušené. Byly sušené mrazem, a tak si zanechaly své živiny. Navíc vydrží dlouho, takže si je můžete do kaše nebo smoothie přidat, i když zrovna není sezóna.

 

  • Banány

Všichni sportovci vědí, že banán je nejlepším ovocným zdrojem draslíku! Ale tušili jste, že draslík taky přímo podporuje přísun kyslíku do mozku a zvyšuje jeho výkonnost? Takže nejen sportovci, ale i studenti, kteří potřebují být produktivní během zkouškového období, ocení více draslíku ve stravě. 

Dobrou zprávou je, že sušené banány mají draslíku na 100 gramů až 4× více než ty čerstvé. Zároveň dodají tělu palivo v podobě sacharidůA pokud vás už omrzelo kousání, máme v nabídce prášek z lyofilizovaných banánů, který snadno a rychle přimícháte kamkoliv. 

 

  • Avokádo

Avokádo je zdroj zdravých nenasycených tuků. Konzumace mononenasycených tuků, třeba právě z avokáda, pomáhá udržovat krevní tlak v rovnováze. Vysoký krevní tlak souvisí s poklesem kognitivních funkcí, takže je dobré nejen pro srdce, ale i pro mozek, udržovat krevní tlak v normě! Víte, s čím avokádo kombinovat, abyste z něj vytěžili maximum? 

 

avokado-zdrave-tuky

Víte, s čím avokádo kombinovat, abyste z něj vytěžili maximum?

 

  • Brokolice

Kolik se toho tak vejde do jedné brokolice? To byste se divili. Brokolice je bohatá na sloučeniny zvané glukosinoláty. Když je tělo zpracovává, přemění se metabolickými procesy na isothiokyanátyTy mohou snižovat oxidační stres a snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění. Navíc obsahuje vitamin C a flavonoidy, které posilují zdraví. Výhodou je, že brokolice je nadupaná vitamíny a antioxidanty i v lyofilizované podobě!

 

  • Máta peprná

Jazykovědci si nejsou jistí, z kterého jazyka pochází anglické slovo pro mátu – mint. Nám se daleko více než etymologické výklady líbí poetický příběh z řeckých pověstí. Podle nich se nymfa Mintha zamilovala do boha podsvětí Háda. Když se do dozvěděla jeho manželka Persefona, ze žárlivosti proměnila Minthu v rostlinu s voňavými lístky. Máta se později používala při pohřebních rituálech, právě kvůli její výrazné vůni, která přebila ostatní pachy. 

Máta stimuluje proudění krve do hlavy, posiluje paměť, soustředění a hlavně osvěžuje. Pití mátového čaje může působit i jako uklidňující prostředek a navíc tak doplníte tolik potřebné tekutiny. Právě její uvolňující a protizánětlivé účinky z ní činí skvělý prostředek pro všechny potíže spojené s bolestí a křečemi.

 

brokolice-vyzivove-hodnoty

 
 
  • Kurkuma

Toto žluté koření je klíčovou složkou kari směsi a nevěřili byste, kolik výhod má pro mozek. Je prospěšné, protože svojí specifickou chutí se vám zavrtá hluboko do mozku. A to doslova! Bylo prokázáno, že kurkumin, aktivní složka kurkumy, prochází hematoencefalickou bariérou, což znamená, že může „přímo vstoupit do mozku“ a ochraňovat tamní buňky. Díky tomu může kurkumin pomoci zlepšit paměť u lidí s Alzheimerovou chorobou. Kurkumin podporuje taky neurotrofický faktor, což je typ růstového hormonu, který pomáhá růstu mozkových buněk. 

Jedno kari týdně vás ale nespasí. Kurkumin se totiž v kurkumě nachází pouze ve velmi malém množství. Pokud tedy chcete, aby z něj vaše tělo benefitovalo, měli byste kurkumin přijímat pravidelně.  

 

  • Čokoláda

Čokoláda může být prospěšná. Samozřejmě, že ne ledajaká! Zařaďte do svého mlsání vysokoprocentní hořké čokolády s obsahem kakaa nad 70 % nebo samotné kakaové boby. A začnou se dít věci. Tmavá čokoláda a kakaový prášek jsou nabité sloučeninami podporujícími mozek, včetně flavonoidů, kofeinu a antioxidantů.

Flavonoidy v čokoládě se shromažďují v oblastech mozku, které se zabývají učením a pamětí. Vědci se domnívají, že tyto sloučeniny mohou zlepšit paměť a také pomoci zpomalit mentální pokles související s věkem. Vyzkoušet můžete třeba kvalitní hořké čokolády z Madagaskaru nebo mandle dražované v naší 70% hořké čokoládě z České republiky! Víte vůbec, jak to v takové dražovně vypadá? Vstupte! 

 

  • Ryby

Že ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, už asi víte. Co ale omega-3 pomocníčci v těle dělají? Pomáhají budovat membrány kolem každé buňky v těle, včetně těch mozkových. Studie z roku 2017 zjistila, že lidé s vysokou hladinou omega-3 mastných kyselin mají vyšší průtok krve mozkem, což podporuje jeho kognitivní činnost! 

 

boruvky-antioxidanty

Čokoláda a borůvky tvoří ideální kombinaci plnou antioxidantů!

 

Nebezpečí pro mozek

Na co si dát pozor? Mozku neprospívají vysoce zpracované a přeslazené potraviny a nezdravé transmastné tuky – vysoké hladiny cukru v krvi zvyšují riziko vzniku demence a cukrovky. Samozřejmě ani pití alkoholu není pro zdravé tělo nic ideálního! Jeho nadměrná konzumace porušuje neurotransmitery – látky zodpovědné za komunikaci mezi nervovými buňkami. 

„Odpočinutý mozek“ je daleko kreativnější. Čím to? Důležitou složkou pro náš kognitivní výkon je samozřejmě kvalitní spánek, pravidelný rytmus a relaxace. Krátkodobé vypětí nás sice může vyšvihnout k lepším výkonům, dlouhodobě se ale stres nevyplácí.

 

Abyste zbystřili svou pozornost a udrželi váš mozek zdravý a aktivní, dopřejte si každý den potraviny bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. A nezapomínejte si kromě zdravé stravy ordinovat i odpočinek!

 

 

logo_small