Sladidlo ze stévie prášek
Související produkty
Detailní popis produktu
Sladidlo ze stévie prášek
Informace a výživové hodnoty
Sladidlo z rostliny stévie je vhodné jako náhrada cukru a umělých sladidel při pečení nebo vaření, také ke slazení čaje, kávy a jiných teplých nebo studených nápojů a dalších jídel. Je možné jej použít i při zavařování ovoce nebo zeleniny. Sladkost stévie není založena na obsahu sacharidů, jako je tomu v případě jiných sladidel, ale na bázi glykosidů. Sladidlo má proto nulovou kalorickou hodnotu, díky čemuž je vhodné pro každodenní použití.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Stévie sladká je také známá jako sladká tráva.
- Extrakty z listů stévie nezvyšují hladinu cukru v krvi, takže je toto sladidlo vhodné pro diabetiky.
- Sladidlo ze stévie má nulovou kalorickou hodnotu.
- Ze stévie se vyrábějí různé formy sladidla – sušené listy, extrakt, prášek.
- Ve vyvážené stravě se nedoporučuje nahradit všechny cukry pouze stévií.
Složení | výtažek z rostliny stévie sladké |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Čína |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 70 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Úprava | nespecifikované |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Zatím si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Co je to stévie a jak se zpracovává?
Přirozeným prostředím stévie je oblast Paraguaye a také Brazílie. Má ráda teplo a vlhko, proto roste u břehů různých potůčků nebo se zahnízdí přímo v blátě. Je možné ji pěstovat i v květináči, je však nutné nezapomínat na pravidelnou závlahu. Pokud bude stévie spokojená, naroste do krásné bujné rostliny, jejíž výška může dosáhnout v průměru i 50 centimetrů. Na trhu se můžete setkat s různými formami sladidla ze stévie – prášek, sirup nebo sušené listy. Vyrábí se z listů rostliny stévie sladké, které se po usušení zalijí teplou vodou a nechají odstát. Po pár dnech se extrakt přefiltruje přes sítko, a zbaví se tak tuhých částeček. V případě prášku se extrakt pomalu zahřívá, tím se zbavuje přebytečné vody až nakonec ztuhne. Na závěr se rozdrtí na prášek.
Tip
Vyzkoušejte také kokosový cukr pro ještě netradičnější oslazení vašich cukrářských kousků!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.