Špenát lyofilizovaný (mrazem sušený) prášek
Související produkty
Detailní popis produktu
Špenát lyofilizovaný (mrazem sušený) prášek
Informace a výživové hodnoty
Přírodní špenát byl mrazem sušený ihned po sklizni a poté rozemletý na prášek. Krásná zelená barva vynikne v řadě pokrmů, například v polévkách, omáčkách, salátech nebo ve smoothie, ale i v dortech či pečivu a navíc vám dodá spoustu živin. Za zmínku rozhodně stojí například lutein, který má pozitivní účinky na náš zrak. A přestože je špenát lyofilizovaný, zachoval si svou nasládlou chuť, sytou barvu i veškeré živiny.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Že špenát obsahuje velké množství železa je mýtus.
- V těhotenství podporuje správný růst a vývin plodu.
- Prášek je ideálním přírodním barvivem.
- Obsahuje kyselinu listovou a biotin.
- Skladuje se při 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% špenát |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 40 g |
Úprava | prášek |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Vyzkoušejte i naše 100% ovocné prášky z lyofilizovaného ovoce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 278 kJ / 1165 kcal |
Tuky | 4,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,7 g |
Sacharidy | 15,9 g |
z toho cukry | 4,7 g |
Vláknina | 24,4 g |
Bílkoviny | 31,8 g |
Sůl | 2,2 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.