Sladidla

Nejprodávanější

Kokosový cukr z Indonésie 1 image
 
od 166 Kč
(od 144 Kč bez DPH)
Panela - sušená třtinová šťáva 1 image
 
od 143 Kč
(od 124 Kč bez DPH)
Datlový sirup 1 image
Datlový sirup
Skladem
0463/400G
 
78 Kč
(68 Kč bez DPH)
Xylitol 1 image
Xylitol - březový cukr
Skladem
0232/500G
 
166 Kč
(144 Kč bez DPH)
Skořicový cukr 1 image
Skořicový cukr
Novinka
Vyprodáno
0647/220G
 
od 129 Kč
(od 112 Kč bez DPH)
Med květový mnohokvětý RAW 1 image
Med květový mnohokvětý RAW
ČR / SK
Skladem
0226/750G
 
202 Kč
(176 Kč bez DPH)
Med smíšený lesní 1 image
Med smíšený lesní
ČR / SK
Skladem
0225/470G
 
144 Kč
(125 Kč bez DPH)
Sirup rýžový 1 image
Sirup rýžový
Skladem
0230/KS
 
208 Kč
(181 Kč bez DPH)
Kokosový cukr vanilkový 1 image
Kokosový cukr vanilkový
Skladem
0654/100G
 
113 Kč
(98 Kč bez DPH)
Cukr s červenými růžemi 1 image
Cukr s červenými růžemi
Novinka
Skladem
0649/220G
 
129 Kč
(112 Kč bez DPH)
15 položek celkem
Med květový mnohokvětý RAW 1 image
ČR / SK
176 Kč bez DPH
202 Kč
0226/750G
Med smíšený lesní 1 image
ČR / SK
125 Kč bez DPH
144 Kč
0225/470G
Datlový sirup 1 image
68 Kč bez DPH
78 Kč
0463/400G
Vanilkový třtinový cukr 1 image
290 Kč bez DPH
333 Kč
0497/80G
Agávový sirup 1 image
263 Kč bez DPH
302 Kč
0227/KS
Sirup rýžový 1 image
181 Kč bez DPH
208 Kč
0230/KS
Xylitol 1 image
144 Kč bez DPH
166 Kč
0232/500G
Sladidlo ze stévie prášek 1 image
365 Kč bez DPH
420 Kč
0233/100G
Kokosový cukr z Indonésie 1 image
od 144 Kč bez DPH
od 166 Kč
0224/1000G
Panela - sušená třtinová šťáva 1 image
od 124 Kč bez DPH
od 143 Kč
0231/1000G
Cukr s červenými růžemi 1 image
Novinka
112 Kč bez DPH
129 Kč
0649/220G
Shortbread sugar 1 image
Novinka
112 Kč bez DPH
129 Kč
0648/220G
Kokosový cukr vanilkový 1 image
98 Kč bez DPH
113 Kč
0654/100G
Levandulový cukr 1 image
Novinka
112 Kč bez DPH
129 Kč
0650/220G
Skořicový cukr 1 image
Novinka
od 112 Kč bez DPH
od 129 Kč
0647/220G

609_kokosovy-cukor-z-indonezie-1-image

Sladidla

Jak si osladit život něčím jiným, než klasickým cukrem?
Co tak zdravější a přírodnější varianty?

Chci se dozvědět více

 

Bílý cukr není zdravý pro naše tělo, ale je nemožné se bez něj obejít. Pro naše tělo nemá žádnou nutriční hodnotu a spíše působí jako spouštěč několika onemocnění.

Naštěstí v dnešní době existují různé a zdravější přírodní alternativy, jako rafinovaný bílý cukr. U nás máte na výběr hned z několika možností.

Xylitol

              • E 967, patří mezi přírodně cukrové alkoholy
              • získává se nejčastěji z břízy, mandlových skořápek, cukrové třtiny, kukuřice
              • s 2,4- 3,0 kcal / g patří toto sladidlo mezi kalorické
              • sladivost má kolem 87 - 100% sladivosti sacharózy
              • má nízkou hladinu glykemického indexu
              • chuť je blízká bílému cukru, po rozpuštění navozuje intenzivní chladivý pocit
              • díky chladivému pocitu a účinku proti vzniku zubního kamene a povlaku se xylitol používá do žvýkaček
              • vhodný pro diabetiky
              • může se používat na pečení, vaření, zavařování
              • nevýhody: nemá žádnou nutriční hodnotu, při zvýšených dávkách může působit jako projímadlo, toxický pro zvířata

Stévie 

              • sladká tropická a subtropická rostlina
              • v listech stévie se nachází přibližně 6% steviozidu- látka, která způsobuje sladkou chuť
              • nutričně bohatá, obsahuje mnoho proteinů, olejů, vlákniny
              • obsahuje také vitamín C, B1, B2 a B3
              • z minerálních látek obsahuje vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, zinek, mangan, chrom, kobalt, selen a křemík
              • je nízko-kalorický a má nízký glykemický index
              • zlepšuje trávení, má protizánětlivé účinky
              • vhodná pro diabetiky
              • neobsahuje žádnou sacharózu

Stévie neobsahuje žádnou sacharózu. Pokud by konzument ze svého jídelníčku vyřadil cukr nadobro a používal jen stévii, mohla by vzniknout hypoglykémie, což může mít pro tělo vážné následky. 

Panela

              • nejde o klasický třtinový cukr, protože ten se vyrábí podobně jako cukr bílý
              • místo toho vzniká vylisováním šťávy, následným odpařením vody, kdy výsledkem je sirup, který se zchladí a vzniknou tvrdé cihly
              • má výraznou karamelovou chuť
              • nutričně bohatá na vitamin B, C, D a E
              • obsahuje minerální látky jako vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, zinek, měď a mangan
              • obsahuje okolo 80% sacharózy, není vhodná pro diabetiky
              • jde o 100% RAW přírodní sladidlo
              • posiluje imunitu
              • používá se jako náhrada téměř za každý bílý cukr

Kokosový cukr

              • získává se z nektaru kokosového květu
              • nektar se suší varem za vzniku hnědých granulí kokosového cukru
              • chuť podobná hnědému cukru
              • patří mezi kalorické cukry
              • tvořen ze 70 - 80% sacharózy
              • má nízký glykemický index
              • není vhodný pro diabetiky
              • nutričně bohatý na polyfenoly a antioxidanty
              • najde se taktéž i vitamín C, B- inositol (známý jako "mood booster")
              • z minerálních látek jsou to železo, zinek, vápník, fosfor, měď a draslík
              • používá se jako náhražka bílého cukru v poměru 1: 1
              • je podobný bílému cukru, ale je lepší variantou vzhledem k tomu, že je nutričně bohatší

Med

              • vzniká z nektaru sbíraného z květů pomocí včel
              • obsahuje 40% fruktózy a 30% glukózy
              • bohaté na vitamíny B1, B2, B3, B5,B6, C, D, H, E, K a P
              • minerální látky jako draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor
              • nižší glykemický index než u normálního cukru
              • více kalorický než běžný cukr
              • patří mezi superpotraviny
              • má mnoho výhod, mezi ně patří: působí protizánětlivě, antibakteriálně, pomáhá zvýšit imunitní systém, podporuje trávení, má uklidňující účinky na nervovou soustavu, používá se také v kosmetice

Dělení medu podle původu: 

          • květový (nektarový) - řepkový, lipový
          • medovicový (lesní) - jedlový, smrkový
          • míchaný z květových a medovicových medů

Rýžový sirup

  • přírodní zdravé sladidlo, které vzniká hydrolýzou škrobu
  • konzistencí je podobný medu, ale je méně sladký
  • zdroj vitamínu B, esenciálních aminokyselin, manganu, draslíku, zinku
  • čistá koncentrovaná glukóza
  • má nižší glykemický index než cukr
  • má vysokou energetickou hodnotu
  • může se používat při pečení, při vaření nebo jen tak do ranních cereálií

Agávový sirup

  • vyrábí se ze šťávy Agave, což je vlastně kaktus z Mexika
  • má nízký glykemický index, proto je vhodný i pro diabetiky
  • obsahuje zbytky inulinu, který podporuje střevní mikroflóru
  • obsahuje fruktózu
  • používá se jako optimální náhrada cukru, do dezertů, cereálií, nápojů a pečiva

Datlový sirup

  • vyrábí se z datlí a vody bez přidání cukru
  • zdrojem energie, vlákniny, antioxidantů, vitamínu B a minerálních látek jako vápník, hořčík, měď, železo a fosfor
  • není vhodný pro diabetiky
  • má podobné vlastnosti medu a také využití

2045_sladidlo-ze-stevie-prasek-1-image