Sladidla
Nejprodávanější
17 položek celkem
Sladidla
Jak si osladit život něčím jiným než klasickým cukrem?
Chci se dozvědět více
Bílý cukr není ve větším množství pro naše tělo zrovna nejlepší volba, ale je téměř nemožné se bez jakéhokoliv cukru obejít. Pokud hledáte i jiné druhy cukrů a sladidel, nabízíme řadu variant, jak si osladit život.
Xylitol
- E 967, patří mezi přírodně cukrové alkoholy
- získává se nejčastěji z břízy, mandlových skořápek, cukrové třtiny, kukuřice
- s 2,4–3,0 kcal/g patří toto sladidlo mezi kalorické
- sladivost má kolem 87–100% sladivosti sacharózy
- má nízkou hladinu glykemického indexu
- chuť je blízká bílému cukru, po rozpuštění navozuje intenzivní chladivý pocit
- díky tomu je xylitol přidáván žvýkaček
- v omezeném množství se doporučuje diabetikům
- může se používat na pečení, vaření, zavařování
- nemá žádnou nutriční hodnotu, při zvýšených dávkách může působit jako projímadlo, toxický pro zvířata
Stévie
- sladká tropická a subtropická rostlina
- v listech stévie se nachází přibližně 6 % steviozidu – látky, která navozuje sladkou chuť
- nutričně bohatá
- obsahuje také vitamín C, B1, B2 a B3
- z minerálních látek obsahuje vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, zinek, mangan, chrom, kobalt, selen a křemík
- je nízko-kalorická a má nízký glykemický index
- doporučuje se diabetikům
- přispívá k normálnímu trávení
- neobsahuje sacharózu
Stévie neobsahuje žádnou sacharózu. Pokud by konzument ze svého jídelníčku vyřadil cukr nadobro a používal jen stévii, mohla by vzniknout hypoglykémie, což může mít pro tělo vážné následky.
Panela
- nejde o klasický třtinový cukr, protože ten se vyrábí podobně jako cukr bílý
- vzniká vylisováním šťávy a následným odpařením vody; výsledkem je sirup, který se zchladí a vzniknou tvrdé cihly, které se následně drtí
- má výraznou karamelovou chuť
- bohatá na vitamin B, C, D a E
- obsahuje minerální látky jako vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, zinek, měď a mangan
- obsahuje okolo 80 % sacharózy, nedoporučuje se diabetikům
- používá se jako náhrada za kterýkoliv bílý cukr
Kokosový cukr
- získává se z nektaru kokosového květu
- nektar se suší varem za vzniku hnědých granulí kokosového cukru
- chuť je podobná hnědému cukru
- patří mezi kalorické cukry
- tvořen ze 70–80 % sacharózou
- nedoporučuje se diabetikům
- nutričně bohatý na polyfenoly a antioxidanty
- obsahuje vitamín C a B-inositol (známý jako „mood booster“)
- z minerálních látek jsou to železo, zinek, vápník, fosfor, měď a draslík
- používá se jako náhražka bílého cukru v poměru 1:1
- je podobný bílému cukru, ale je nutričně bohatší
Med
- vyrábí jej včely z nektaru sbíraného z květů rostlin
- obsahuje 40 % fruktózy a 30 % glukózy
- obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, E, K a flavonoidy
- a minerální látky jako draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor
- nižší glykemický index
- má více kalorií než běžný cukr
- patří mezi superpotraviny
- využívá se v kosmetice
Dělení medu podle původu:
- květový (nektarový) – řepkový, lipový
- medovicový (lesní) – jedlový, smrkový
- míchaný z květových a medovicových medů
Rýžový sirup
- vzniká hydrolýzou škrobu
- konzistencí je podobný medu, ale je méně sladký
- obsahuje vitamín B, esenciální aminokyseliny, mangan, draslík a zinek
- neobsahuje fruktózu
- má nižší glykemický index než cukr
- má vysokou energetickou hodnotu
- může se používat při pečení, při vaření nebo jen tak do ranních cereálií
Agávový sirup
- vyrábí se ze šťávy rostliny agáve, což je kaktus původem z Mexika
- má nízký glykemický index, proto se doporučuje diabetikům
- obsahuje zbytky inulinu, který podporuje střevní mikroflóru
- obsahuje fruktózu
- používá se jako optimální náhrada cukru do dezertů, cereálií, nápojů a pečiva
Datlový sirup
- vyrábí se z datlí a vody bez přidání dalšího cukru
- i tak je vysokokalorický
- obsahuje vlákninu, antioxidanty, vitamínu B
- obsahuje také minerální látky jako draslík, vápník, hořčík, měď, železo a fosfor
- nedoporučuje se diabetikům
- má podobné vlastnosti jako med
- hodí se do kaší, k pečení nebo na palačinky