Shiitake sušené
Související produkty
Detailní popis produktu
Shiitake sušené
Informace a výživové hodnoty
Co takhle si běžnou chuť vašeho pokrmu nějak okořenit? Zkusili jste už někdy sušené houby shiitake? Jejich vůně a chuť je mnohem intenzivnější a koncentrovanější, takže vám i obyčejný pokrm promění v pochoutku pro labužníky. Shiitake patří mezi oblíbené houby v daleké Asii, a to především díky její silné chuti. V kuchyni má všestranné využití a hodí se do každé omáčky či polévky. Doporučená doba vaření je 10–15 minut, díky tomu se krásně rozvine aroma a specifická chuť houby!
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Shiitake je nutričně bohatá na bílkoviny.
- Tuky a sacharidy jsou v ní zastoupeny minimálně.
- Je bohatá na řadu vitamínů a minerálních látek.
- Je plná antioxidantů a podporuje imunitní systém.
- Obsahuje vlákninu, která podporuje trávení.
Složení | 100% houževnatec jedlý |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země výroby | ČR |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | papírová krabička |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | sušené houby |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
„Sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, sušené suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.“
Proč právě houby?
Ne nadarmo se říká, že houby jsou darem přírody, jsou totiž plné prospěšných látek pro naše tělo. Jsou cenným zdrojem bílkovin a vlákniny a naopak mají nízký obsah sacharidů a tuku. Představují tak ideální dietní potravinu. Mezi nejvýznamnější polysacharidy patří glukany, které posilují imunitní systém a působí antimikrobiálně a protizánětlivě. Také obsahují chitin, který je pro naše tělo nerozpustitelný polysacharid. Ten projde tělem neporušen, což na jednu stranu tělo zatěžuje, ale na druhou stranu postupně zlepšuje trávení a celkovou peristaltiku střev. Z mikroživin jsou houby bohaté na vitaminy skupiny A, B (B1, B2, B3, B9), C, D, E a K a z minerálních látek zejména na sodík, draslík, mangan, vápník, fosfor a síru.
Tip
Máte chuť si svůj pokrm jemně okořenit? Nechali jsme pro vás houby pomlít na prášek!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Hořčík | mg |
Selen | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.