Salátová směs lyofilizovaná (mrazem sušená)
Související produkty
Detailní popis produktu
Salátová směs lyofilizovaná (mrazem sušená)
Informace a výživové hodnoty
Už z názvu vypovídá, že směs bude skvělá v salátech, kde zvýrazní chuť zeleniny i masa, ale rozhodně se neztratí ani v omáčce. A s mořskými plody si také náramně rozumí. Rozmarýn s tymiánem dodají špetku kořeněného aroma, majoránka přidá sladkou vůni, bazalka s oreganem se připojí se svými jemnými podtóny a kopr celé směsi dodá jedinečnost.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Směs neobsahuje sůl.
- Funguje jako přírodní ochucovadlo.
- Téměř polovina vypěstovaného kopru jde na výrobu oleje.
- Bylinky si zachovaly svou chuť i výživové hodnoty.
- Skladuje se při 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% bylinky (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka, kopr, majoránka) |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | Do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 25 g |
Úprava | kousky bylinek |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Vyzkoušejte koření třeba i na naše vegan těstoviny. A nebo si dopřejete jiné koření?
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.