11.10.24 | 22041x přečteno | 2 minuty
Rýžová 45% čokoláda
Veganská „mléčná“ čokoláda, těší mě! Místo mléka ke mně přimíchali jemný rýžový prášek, aby mě mohli jíst úplně všichni. Tak do kterého receptu si mě přidáš jako první?
- vhodná pro vegany
- náhrada mléčné čokolády
- v praktických peckách
Alternativní produkty z kategorie Vaření a pečení:
Rýžová čokoláda 45%
Informace o produktu
Rýžová čokoláda je veganskou alternativou ke kvalitní mléčné čokoládě pro všechny, kteří ze svého jídelníčku vyřadili veškeré živočišné produkty. Obsahuje úctyhodných 45 % kakaové hmoty a jen 35 % cukru! Zbytek tvoří rýžový prášek, který rýžové čokoládě dodává dokonalou jemnost. Čokoláda je naporcovaná do malých peciček, které se hodí zvláště při rozpouštění – a to z naší zkušenosti ocení nejen cukráři, ale i domácí kuchtíci! Svou jemně medově nasládlou chutí nahradí bez problémů rýžová čokoláda tu klasickou mléčnou. Nejen vegani ji využijí na různé polevy nebo třeba jako náplň do tartaletek s čokoládou.

Top informace o rýžové čokoládě
- Rýžová čokoláda se vyrábí v Itálii.
- Místo mléka obsahuje rýžový prášek a je dochucená třtinovým cukrem.
- Neobsahuje sójový lecitin.
- Z tuků obsahuje pouze čistý kakaový tuk získaný přímo z kakaových bobů.
- Nasládlou chuť jí dodává vanilkový extrakt.

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Zajímavosti a recepty
Recenze návštěvníka
Výborná čokoláda! Pochutnáváme si s manželem vždycky u filmu.
Původně vloženo k Mléčná 33% čokoláda Chiara
Recenze návštěvníka
Konečně kvalitní čokoláda za super cenu :). Rychlá doprava, i ostatní produkty jsou super, ještě se mi nestalo, že by u vás nebylo něco v pořádku. Děkuji.
Původně vloženo k Mléčná 31% čokoláda
Základní specifikace
Kompletní specifikace ke stažení zde- Složení kakaová hmota, kakaové maslo, třtinový cukr, rýžový prášek 19,5 % (sušený rýžový sirup, rýžový škrob, rýžová mouka), vanilkový extrakt
- Surovina Mléčná čokoláda
- Zpracování Pecky
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
- Země původu Itálie
- Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Úprava pecky
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2427 kJ / 583 kcal
- Tuky 38,7 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 23,1 g
- Sacharidy 55 g
- z toho cukry 39,3 g
- Vláknina 2,4 g
- Bílkoviny 2,4 g
- Sůl 0 g
Hodnocení našich zákazníků
Recenze návštěvníka
Výborná čokoláda! Pochutnáváme si s manželem vždycky u filmu.
Původně vloženo k Mléčná 33% čokoláda Chiara
Recenze návštěvníka
Konečně kvalitní čokoláda za super cenu :). Rychlá doprava, i ostatní produkty jsou super, ještě se mi nestalo, že by u vás nebylo něco v pořádku. Děkuji.
Původně vloženo k Mléčná 31% čokoláda
Recenze návštěvníka
Čokoládu používám jako polevu na dorty a super. Krásně se rozpustí a dá se sní velmi dobře pracovat. Je kvalitní, má sladkou chuť. Čokoládu na pečení objednávám už jen pouze u vás :). Díky Nela
Původně vloženo k Mléčná 31% čokoláda