Rozmarýn lyofilizovaný (mrazem sušený) kousky
Související produkty
Detailní popis produktu
Rozmarýn lyofilizovaný (mrazem sušený) kousky
Informace a výživové hodnoty
Rozmarýn je surovina, na kterou by byl hřích zapomenout při vaření nejen středomořských pokrmů. Díky své výrazné vůni si skvěle rozumí například s pečenými bramborami, zeleninou, rybami, drůbeží nebo těstovinami. Jste fanoušky domácího bylinkového másla? Přidejte do něj pár lístků rozmarýnu a provoňte svá jídla A pokud rádi experimentujete, zkuste si rozmarýnem vylepšit obyčejný gin&tonic a věřte, že budete příjemně překvapeni.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Latinský název se dá také přeložit jako „mořská rosa“ – ros a marinus.
- Odstraňuje pocity únavy a působí močopudně.
- Je to přírodní ochucovadlo.
- Rozmarýn je trvale zelená, hustě větvená rostlina dorůstající až dvou metrů.
- Skladuje se do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% rozmarýn |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 25 g |
Úprava | kousky rozmarýnu |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Vyzkoušejte k obědu či večeři vegan těstoviny spolu s naším kořením!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.