Velikonoční mazanec

 

Na Vánoce vánočku, na Velikonoce mazanec. Kdo by si dokázal jarní svátky představit bez této sladké pochoutky? Je nadýchaný jako obláček, vláčný, jemný a v puse zanechá krásně sladkou chuť. Upečte si s námi ten nejlepší velikonoční mazanec. Věříme, že vám zachutná natolik, že jej budete péct nejen na Velikonoce, ale po celý rok.

 ikona-hod-ok  3 hodiny včetně kynutí
mazanec-recept-velikonoce
 

Co budete potřebovat:

Na těsto:

 

Na dozdobení:

 

Nejprve musíme nechat vzejít kvásek. Ideální k tomu bude přímo mísa kuchyňského robota. V ní smícháme mouku, cukr a špetku soli, promícháme a uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko a nadrobíme droždí. Droždí v mléce lehce promícháme a mísu přikryjeme utěrkou, aby bylo kvásku hezky teplo. Chvíli počkáme, než vzejde. Bude mu stačit okolo 10 minut. 

Ke kvásku přidáme žloutky, máslo a med a hněteme těsto asi 5 minut v robotu. Pro neodolatelnou vůni zakápneme ještě lískooříškovým extraktem a přidáme lžičku pomerančové kůry. Mmmm! 

Poté přidáme rozinky a kousky mandlí a dalších 5 minut vše pořádně prohněteme. Hotové těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout. Až nám těsto v míse hezky nabyde, vyklopíme ho na pomoučenou pracovní desku a vytvarujeme do tvaru kulatého bochníku. Bochník přesuneme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme posledních 60–80 minut kynout.

A je čas na zdobení! Mazanec potřeme vejcem a pro trošku křupavosti ho posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.

 
mazanec-recept
 

Jak se vám velikonoční mazanec upeče, nezapomeňte se podělit o radost. Pochlubte se nám fotkou, pošlete ji na Facebook do zpráv nebo nás označte na Instagramu! Budeme se těšit! 

 

Nechte si mlaskat!

logo_small