Veganský jahodový koláč s drobenkou

 

Nevíte, jak upotřebit jahody? V košíku vám neseme recept na dokonale lehký veganský koláč s jahodami, ovesnými vločkami a mandlovou moukou. Je bez cukru a přesto tak božsky sladký. Za to může panela! Recept jsme připravili ve spolupráci s Ivkou z profilu @ivka_veggierecipes. Tak ochutnejte!

 
 ikona-hod-ok  45 minut       ikona-porce-ok  8–10 porcí

vegan-jahodovy-kolac-s-posypkou

fotky a recept: @ivka_veggierecipes
 

Co budete potřebovat:

Na korpus:

 

Na jahodovou vrstvu:

  • 500 gramů jahod
  • 100 gramů panely 
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 5 lžiček chia semínek 
  • 3 lžičky škrobu
 
  • Dortovou formu o velikosti 23 cm nebo obdobně velký plech
 

Jak na to? Postup je snadný. Nejprve si ale pečlivě odvážíme všechny suroviny. Banán si předem rozmačkáme v menší misce, bude se nám lépe zapracovávat. Pak si všechny ingredience na základní vrstvu (korpus) vložíme do mísy a uhněteme z nich těsto. Můžete použít mixér, ale zvládnete to i rukou. Až je těsto dokonale spojené, oddělíme si z něj část, kterou poté použijeme jako drobenku. 

Teď je čas na jahodovou vrstvu. Do hrnce vložíme omyté a očištěné jahody, přidáme k nim škrob, chia semínka, citronovou šťávu a vybrané sladidlo. My jsme použili panelu, protože má dokonale ovocně karamelovou chuť. Jahody dusíme asi 5–10 minut a odstavíme ze sporáku.

Do dortové formy nebo na plech vložíme pečicí papír, položíme na něj těsto a rozprostřeme jej po celé ploše. Na korpus nalejeme ovocnou vrstvu a posypeme zbytkem těsta. Pečeme na 180 °C asi 25 minut. Ozdobit koláč můžete čerstvými jahodami a malinami a snítkou máty. Mmm!

 
jahodovy-kolac-vegan-recept

 

Až se vám veganský jahodový koláč podle našeho receptu doma povede, nezapomeňte se podělit o radost. Pochlubte se nám fotkou, pošlete ji na Facebook do zpráv nebo nás označte na Instagramu! Budeme se těšit!

 

 

 logo_small