(Ne)tradiční chutě Vánoc

 

Rohlíčky, linecké a perníčky. To jsou stálice ověřené léty, bez kterých si svátky snad ani nedokážeme představit. Každý máme ten svůj osvědčený recept, který střežíme a předáváme z generace na generaci, protože je to ten nejlepší ze všech! Ale co letos obohatit sváteční tabuli o nové chutě a barvy? Zapomeňte na těžké máslové krémy a kila cukru. Naše cukroví je plné zdravých surovin, navíc je hotové raz dva a olizovat se po něm budete až za ušima. A kdo ví, třeba si ho zamilujete tak moc, že se stane vaší novou vánoční tradicí.

 
vareni
 
Že se vám při pomyšlení na vánoční hodování už teď dělá nevolno a pomalu přemýšlíte, jak nabraná kila v lednu shodíte? Zkuste letos vánoční cukroví trochu jinak! Místo pšeničné použijte ořechovou mouku a místo přeslazeného krému naplňte trubičky třeba mandlovou pastou. Chcete experimentovat, ale nechcete upravovat recepty prověřené lety praxe? Pak stačí přidat trochu vůní a barev! Naše přírodní extrakty pozvednou cukroví na novou úroveň. Nakonec jej ozdobte barevnými lyofilizovanými prášky nebo jedlými květy. Uvidíte, že ze stolu zmizí dříve, než stačí vychladnout!
 
 

RAW datlové kuličky

Pokud se nechcete dlouho zdržovat pečením, zkuste cukroví nepečené! Datlové kuličky jsou hotové do půl hodiny a chutnají přímo božsky. Navíc se můžete vyřádit u zdobení a ochutit je přesně tak, jak to máte rádi.
 ikona-hod-ok  30 minut       ikona-porce-ok  20–25 kusů

datlove-kulicky%2Cjpg

Datlové RAW kuličky, recept @_dorterka

 

Co budete potřebovat?

 

S pomocí mixéru nasekáme ořechy najemno. Část mletých ořechů odložíme stranou, později v nich můžeme kuličky obalit. Zbylé oříšky smícháme s datlovou pastou, přidáme pár lžic kakaa a vypracujeme tužší hmotu, ze které vytvarujeme malé kuličky.

Ty pak obalíme mletými ořechy, kokosem, semínky nebo práškem z lyofilizovaného ovoce. Na závěr můžeme kuličky dozdobit rozpuštěnou čokoládou, kousky oříšků nebo barevnými sušenými květy. Popusťte uzdu fantazii a rozzářete barevnými kuličkami sváteční tabuli!

 

Stromečky s kokosovým likérem

Konečně máme řešení největšího vánočního sporu. Už se nemusíte hádat, jestli si dopřáváte vosí hnízda, nebo včelí úly. Vyzkoušejte naši variaci: vánoční stromečky s kokosovým likérem!

 ikona-hod-ok  60 minut       ikona-porce-ok  20–25 kusů

DSC08668 (2)

Stromečky s kokosovým likérem, recept @_dorterka

 

Co budete potřebovat?

 Na stromečky:

Na likér:

  • 250 ml kokosového mléka
  • 3 žloutky
  • vanilka
  • 100 ml rumu
  • 3 lžíce javorového sirupu/cukr

 

Z ohřátého kokosového mléka a čokolády vymícháme hladkou ganache, do které přidáme máslo, mleté lískové ořechy, rum a špetku soli. Vznikne nám lepkavá hmota, kterou dáme přes noc vychladit do lednice.

Vaječný likér připravíme ze zbylého kokosového mléka, které přivedeme k varu a osladíme javorovým sirupem. Do mléka přidáme pravou vanilku z půlky lusku – lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a přidáme je do hrnce i se zbytkem lusku, který po pár minutách vytáhneme. Žloutky lehce vyšleháme v misce a postupně do nich vmícháváme horkou směs (pomalu a po lžičkách). Dáme zpět do hrnečku a prohříváme, dokud směs nezhoustne. Pozor, nesmí vařit! Nakonec přimícháme rum a necháme likér vychladnout.

Stromečky, úlky či hnízda vytvarujeme pomocí formiček, které vymažeme máslem nebo vysypeme cukrem. Doprostřed uděláme koncem vařečky důlek, nalijeme do něj likér a přikryjeme piškotem.

 

Sušenky Crinkles

Čokoládové sušenky crinkles patří k tradičním severským receptům. Na povrchu jsou krásně křupavé, ale uvnitř vás překvapí svou vláčností a měkkostí. Zkuste je ozvlášnit trochou peprmintového extraktu, který se k nahořklé chuti čokolády perfektně hodí!

 ikona-hod-ok  60 minut den předem, 10 minut pečení       ikona-porce-ok  15 kusů

AdobeStock_306971617

 Severské sušenky crinkles chutnají nejlíp s kapkou peprmintového extraktu.

 

Co budete potřebovat?

 

Nejprve ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Až máme směs hotovou, necháme ji odpočinout a zchládnout na pokojovou teplotu. Mezitím vyšleháme vejce a cukr do pěny. Teď přijde ta pravá chvíle na extrakt. Pokud máte rádi klasiku, můžete použít vanilkový, my ale máme raději peprmintový. Sušenkám to dodá šťávu!

V druhé míse si smícháme suché ingredience – mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Až máme vše připravené, jemně vmícháme k vaječné směsi čokoládu a následně i mouku. Aby se vám v těstě netvořily hrudky, doporučujeme ji prosít přes sítko.

Teď přijde čas na odpočinek. Těsto necháme v míse, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc uležet na chladném místě. Druhý den z těsta vytvarujeme kuličky, které ještě před položením na plech obalíme v cukru. Velkou výhodou je, že kuličky můžeme skládat na plech i jen kousek od sebe. Nemusíte se totiž bát, že by se rozjely!

A šup s nimi do trouby. Pečeme v horkovzdušné troubě na 160 °C asi 8–10 minut. Kraje sušenek budou pevné, ale uvnitř zůstanou krásně vláčné a měkké. Pozor, nenechávejte je v troubě moc dlouho, abyste je nepřesušili. Povrch vám v troubě popraská, ale toho se nelekejte, právě to totiž dělá crinkels sušenky tak výjimečné. Až je vytáhnete, uvidíte, jak bude pod cukrem rošťácky vykukovat kakaové těsto. No řekněte, nezakousli byste se hned?

 

Datlové linecké s arašídovým máslem

Kdo by neznal linecké? Slaďoučké cukroví slepené kyselkavou marmeládou je pro mnohé symbolem Vánoc. My jsme na to šli letos trochu jinak. Upekli jsme linecké z datlového těsta a kromě marmelády jej slepili také arašídovým krémem. A víte co? Chutná přímo božsky! A navíc je vegan! Zkusíte ho letos i vy?

 ikona-hod-ok  90 minut       ikona-porce-ok  20–25 kusů

datlove-linecke.jpg

Datlové linecké s arašídy, recept @_dorterka
 

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 200 g přes noc namočených datlí
  • 110 g hladké mouky
  • 1 lžičku kakaa
  • 30 g kokosového oleje
  • ½ čajovou lžičku jedlé sody

 

Na náplň:

 

Na polevu:

 

Namočené datle rozmixujeme, přidáme zbytek ingrediencí a uhněteme hladké těsto. Každý druh datlí se chová trochu jinak, proto pokud se těsto lepí, přidáme mouku, v opačném případě trochu vody. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme 10 minut vychladit.

Těsto vyválíme asi na 3 mm tenkou placku a vykrajujeme naše oblíbené tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 170°C asi 10 minut. Hotové linecké slepujeme arašídovým máslem a marmeládou. Slepené kousky necháme alespoň 20 minut vychladnout. Nakonec linecké namočíme v rozpuštěné čokoládě a ozdobíme drcenými arašídy.

 

 

Nechte si chutnat!

 logo_small