Chystáme pro vás nový web! V neděli 19. 9. od 12:00 proto nepřijímáme objednávky. Od pondělního rána už ale budete moci objednávat v novém.

Vánočka s rozinkami a mandlemi

 

Kdo by odolal jemné a nadýchané vánočce plné rozinek a mandlí? Pomerančová kůra rozvoní ráno, plátky mandlí smyslně křupnou a cukr osladí život i těm největším bručounům. Těsto je vláčné uvnitř a křehké na povrchu – už se vám sbíhají sliny? Máme pro vás recept na tu nejvoňavější vánočku pod sluncem! Že rozinky zrovna moc nemusíte? Nahraďte je šťavnatými višněmi!

 ikona-hod-ok  90 minut 

vanocka-recept

 

Co budete potřebovat:

 

V míse smícháme mouku, cukr a sůl a uděláme ve středu důlek, do kterého nadrolíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Mísu přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme vzejít kvásek. V ideálních podmínkách to bude trvat asi 15 minut.

Ke kvásku přidáme vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, skořici a pomerančovou kůru a hněteme zhruba 5 minut, dokud nám nevznikne hladké těsto. Nakonec přidáme rozinky a mandle a lehce je do těsta vpracujeme. Hotové těsto přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme hodinu kynout v teple.

Vykynuté těsto rozdělíme na počet dílů, ze kterých budete vánočku plést, a necháme 5 minut nakynout. My jsme vánočku upekli rovnou z osmi dílů. Jak na to? Není to žádná věda, podle tohoto videa to zvládnete raz dva.


Po upletení dáme vánočku na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 45–60 minut kynout. Vykynutou vánočku potřeme vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 40–50 minut. Upečenou vánočku pocukrujeme.

 

Tip!

Pokud chcete vánočku ozvláštnit, posypejte ji místo mandlí nasekanými pistáciemi. Hravé zelené tóny jí dodají novou šťávu!

 

Nechte si mlaskat!

logo_small