Salát z quinoy

Salát z quinoy

 

Kdo Vám tvrdil, že zdravé recepty jsou jen o křoupání syrové zeleniny a chuťově nudných salátech, ten Vám pěkně kecal! I zdravá jídla mohou být nadupaná chutí a plná ingrediencí, které máte rádi. Tento salát se dá jíst teplý i studený, vůně ani výrazná chuť mu nechybí díky sušeným rajčatům a výrazné zálivce, přitom je zdravý a lehký. Nemáte chuť na vejce? Nevadí, kuře nebo tofu - to už je na Vás!

IMG_9893

2 lžíce olivového oleje
2 menší šalotky, najemno nasekané
70 g sušených rajčat, najemno nasekané
500 g uvařené quinoy
1 hrst listů petržele, najemno nasekaných
sůl a pepř
4 vařená vejce
1/2 avokáda, nakrajéné na kousky
naklíčená semínka rukoly
 
volitelné: čerstvé nebo mrazem sušené chilli
 

Na oleji zpěňte šalotku, přidejte sušená rajčata, česnek a petržel. Dochuťte solí a pepřem a vmíchejte do uvařené quinoy. Chybí jen naskládat čtvrtky vajec, avokádo, klíčky rukoly a chilli. Čím to ještě vylepšit? Pražené pinie a čerstvá rukola dodají salátu křupavost a svěžest. A co ta slibovaná zálivka? Nejlepší je lžička dijonské hořčice, lžíce jogurtu, dvě lžíce oleje, sůl a pepř a dobře rozmíchat. Místo jogurtu můžete přidat tahini, které jídlu dodá oříškovou chuť i vůni!

Ať je to salát, sendvič nebo miska s polévkou, na každý pokrm se hodí čerstvě naklíčené mikrobylinky. Jestli se rozhodnete pro běžnou řeřichu nebo netradiční rukolu či brokolici, to už necháme na Vás. Rozhodně se však klíčení nebojte, rádi Vám s tím pomůžeme zde!