Domácí zmrzliny ze Světa plodů

 

Potřebujete se zchladit v parných letních dnech nebo jste prostě dostali chuť na zmrzku, ať už je venku jakkoliv? S domácími zmrzlinami od naší Terezky si pochutnáte tak, že pro nanuk do obchodu už nikdy nepoběžíte. Poradíme, jak si snadno udělat domácí zmrzlinu i bez zmrzlinovače. A mysleli jsme dokonce i na vegany!

 
domaci-zmrzlina
 

Slaný arašíd s karamelem

 ikona-hod-ok  20 minut       ikona-porce-ok  4 kopečky
Co budete potřebovat:
 

Smetanu s mlékem a cukrem lehce ohřejeme na mírném plameni. Pozor – nesmí vařit! Do vlažné směsi přimícháme arašídovou pastu, kousky slaného karamelu a špetku soli. Směs promícháme metličkou, aby se vše rozpustilo a spojilo. Pak necháme vychladnout. 

Vychladlou směs nalejeme do zmrzlinovače a šleháme zhruba 10–15 minut.

Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do formiček na led a zmrzlé kostičky následně rozmixujte v elektrickém sekáčku se lžící mléka. Servírujeme do kornoutků nebo misek a ozdobíme kousky karamelu a arašídy.

 
karamelova-zmrzlina-recept

 

Pistáciová zmrzlina

 ikona-hod-ok  25 minut      ikona-porce-ok  4 kopečky 

Co budete potřebovat:

 

Základ zůstává stejný. Na mírném plameni ohřejeme smetanu s mlékem a cukrem, do teplé směsi zamícháme pistáciovou pastu a přidáme špetku soli. Vychlazenou tekutou směs směs nalijeme do zmrzlinovače a šleháme zhruba 20 minut.

Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do formičky na led a zmrzlé kostičky následně rozmixujte v elektrickém sekáčku s trochou mléka. Servírujte do kornoutků nebo misek a nahoru posypte pistáciovými kousky. Protože pistácií není nikdy moc!

 
pistaciova-zmrzlina
 

Vegan kokosová zmrzlina s malinami

 ikona-hod-ok  40 minut       ikona-porce-ok  3 kopečky

Co budete potřebovat:

 

Kokosové mléko necháme minimálně 2 hodiny vychladit v lednici – děláme to proto, aby se oddělil tuk a voda. Na zmrzlinu budeme potřebovat pouze horní tuhou část kokosového mléka. Tu z plechovky vyškrábeme lžící a rozpustíme ji v hrnci. Do rozpuštěné části kokosového mléka přidáme cukr, kokosovou pastu a strouhaný kokos. Vše pořádně promícháme.

Směs nalijeme do zmrzlinovače a šleháme, dokud zmrzlina neztuhne. U této zmrzliny se čas šlehání mírně prodlouží – zmrzlinovač nechte pracovat cca 30–40 minut. Je to z toho důvodu, že kokosové mléko nemá tolik tuku jako smetana, a tak jeho vyšlehávání trvá déle.

Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do formičky na led a dejte do mrazáku. Zmrzlé kostičky následně rozmixujte v elektrickém sekáčku s kapkou rostlinného mléka. Jak si mléko jednoduše vyrobit z mandlí nebo jiných ořechů, poradíme v tomto článku. Hotovou zmrzlinu ozdobte lyofilizovanými malinami, malinami v malinové čokoládě nebo plátky kokosu. Mňam!

 
veganska-zmrzlina-recept
 

Až se vám zmrzliny podle našich receptů doma povedou, nezapomeňte se podělit o radost. Pochlubte se nám fotkou, pošlete ji na Facebook do zpráv nebo nás označte na Instagramu! Budeme se těšit!

 

 

logo_small