Rakytník sušený
Související produkty
Detailní popis produktu
Rakytník sušený
Informace a výživové hodnoty
Krásně barevné plody rakytníku řešetlákového, dřeviny, která je u nás známá už po celá staletí, ale poslední dobou se opět těší většímu zájmu. Často byly tyto bobulky využívány v lidovém léčitelství – například v Rusku se dokonce rakytníku říkalo „sibiřský zázrak“, právě díky množství vitamínů a minerálních látek. Nyní se využívá jak v potravinářství, tak i jako doplněk stravy a v kosmetice. Má jemně kyselou chuť, za kterou může značný obsah vitamínu C, ten je dokonce několikanásobně vyšší než u citrusů; má krásně oranžovou, někdy až načervenalou barvu, která závisí na obsaženém množství karotenoidů v jednotlivých bobulkách.
Použití
Sušený rakytník můžete jen tak zobat jako svačinu nebo si jej přidat do ranní kaše či jogurtu. Díky vysokému obsahu vitamínů se rakytník používá i v podobě čaje. Stačí jednu až dvě lžičky přelít litrem vroucí vody, nechat patnáct minut louhovat a následně scedit. Pokud však chcete z rakytníku dostat do těla co nejvyšší množství vitamínu C, doporučuje se jíst ho tepelně neupravený.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Rakytník je dvoudomá rostlina, proto je při sázení nutné mít samčí i samičí rostlinu.
- Je považován za rostlinu budoucnosti, protože obsahuje velké množství prospěšných látek.
- Jedna kulička rakytníku dokáže pokrýt denní dávku vitamínu C.
- Velké množství vitamínu C se zachová, i když jsou plody zmrazené, šetrně tepelně zpracované či usušené.
- Obsažené minerální látky mohou podpořit správnou funkci paměti a mozkové činnosti.
Složení | 100% rakytník |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Ukrajina |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Úprava | sušený rakytník |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
„Plody rakytníku jsou malé, žluté, kyselé bobulky plné semínek, které po rozkousání, uvolní rakytníkový olej. Ten je bohatý na vitamin C, který se šetrným sušením zachová a neztrácí se. Díky vysokému podílu vitaminu C a obsahu rakytníkového oleje je plod i po usušení měkký. Na výrobu 100 g rakytníku připadá 550 g čerstvé suroviny, kterou vypěstovali i sklidily farmáři na Ukrajině, kde se rostlině velmi daří."

Jak se rakytník pěstuje?
Rakytník je dvoudomá rostlina, a to je důvod, proč při pěstování potřebujeme mít vedle sebe samčí i samičí rostliny. Jinak by keře neplodily. Pěstovat rakytník není až tak složité, proto se nemusíte bát ho vysadit na svých zahrádkách. Daří se mu nejlépe na sluníčku v dobře propustné půdě. Jediné, co mu opravdu nesvědčí, je stín a trvale vlhká půda. Rakytník je velmi odolná rostlina, takže se nebojte, že by nevydržel mráz nebo velká vedra. I když je jeho pěstování velmi jednoduché, jeho sběr je tou nelehkou a nemilou částí. Díky trnům, které tuto krásnou rostlinku zdobí, se stává z trhání plodů celkem náročná a trpělivá práce. Vyčesávat plody se nedoporučuje, protože i při ručním sběru mohou kuličky snadno prasknout, a to kvůli tenké slupce a poměrně velkému množství šťávy ukryté v plodu.
Tip
Zabalte si rakytník do produktivní krabičky a budete ho mít vždy a všude po ruce!
Proč nesíříme ovoce, se dozvíte v našem článku.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | g |
Železo | g |
Hořčík | g |
Fosfor | g |
Draslík | g |
Sodík | g |
Vitamín C | g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.