Rakytník lyofilizovaný (mrazem sušený)
Související produkty
Detailní popis produktu
Rakytník lyofilizovaný (mrazem sušený)
Informace a výživové hodnoty
Máte rádi jemně kyselou chuť? Připravili jsme si pro vás rakytník, který vašemu tělu dodá denní dávku prospěšných látek. I když je mrazem sušený, nemusíte se bát, že by potřebné látky ztratil. Nyní nemusíte být celé dny na zahrádce a ztrácet čas sbíráním a čištěním jeho plodů. Navíc koupí tohoto produktu podporujete lokální trh. Pokud vás však více láká jemně kyselá chuť obohacena o sladký prvek, zkuste rakytník v 70% hořké čokoládě!
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Rakytník je dvoudomá rostlina, proto při sázení je nutná samčí i samičí rostlina.
- Je považován za rostlinu budoucnosti, protože obsahuje velké množství prospěšných látek.
- Jedna kulička rakytníku dokáže pokrýt denní dávku vitamínu C.
- Velké množství vitamínu C se zachová, i když jsou plody zamrazené, tepelně zpracované či usušené.
- Má pozitivní účinek na paměť a myšlení.
Složení | 100% rakytník (bez přidaných látek) |
Země původu | Česká republika |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Úprava | lyofilizovaný (mrazem sušený) rakytník |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | prémiová kvalita |
Odrůda | nespecifikované |
"Plody rakytníku jsou malé, žluté, kyselé bobulky plné semínek, ty když rozkoušete, uvolní se z nich rakytníkový olej. Je bohatý na vitamín C, který se lyofilizací zachová a neztrácí se. Díky vysokému podílu právě vitamínu C a rakytníkového oleje je plod i po usušení měkký a není možné dosáhnout křupavosti jako je tomu u jiných mrazem sušených produktů. Na výrobu 100 g rakytníku připadá 550 g čerstvé suroviny, kterou vypěstovali a sklidili farmáři v Česku. Zajímavost: aby rakytník plodil, je třeba mít v okruhu 15 m plodiny samčí i samičí rostliny!"
Jak se rakytník pěstuje?
Rakytník je dvoudomá rostlina, to je důvod, proč potřebuje samčí i samičí rostliny, jinak by neplodila. Pěstovat rakytník není až tak složité, proto se nemusíte obávat ho pěstovat na svých zahrádkách. Daří se mu nejlépe na sluníčku v dobře propustné půdě. Jediné, co mu opravdu nesvědčí, je stín a trvale vlhká půda. Rakytník je velmi odolná rostlina, takže se nemusíte obávat, že by přísun mrazu nebo veder nevydržel. I když je jeho pěstování velmi jednoduché, jeho sběr je však tou nelehkou a nemilou částí. Díky trnům, které tuto krásnou rostlinku zdobí, se stává z trhání plodů celkem náročná a trpělivá práce. Vyčesávat plody se nedoporučuje, protože i při ručním sběru mohou kuličky snadno prasknout, a to kvůli tenké slupce a poměrně velkému množství šťávy ukryté v plodu.
Použití
- zdravé mlsání
- do jogurtů nebo müsli
- vhodné jako svačina do práce, do školy a na výlety
- na zdobení dezertů
- na výrobu šťáv i medu
Tip
Zabalte si rakytník do produktivní krabičky a můžete ho mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2145 kJ / 512 kcal |
Tuky | 33 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 44 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 16,5 g |
Bílkoviny | 11 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 231 mg |
Železo | 2,42 mg |
Hořčík | 165 mg |
Fosfor | 47,3 mg |
Draslík | 731,5 mg |
Sodík | 19,2 mg |
Vitamín C | 1300 mg |
Rakytník lyofilizovaný (mrazem sušený) z ČR
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.