Skladování

Pro skladování (konzervaci) potravin jsou vhodné především následující čtyři typy prostředí:

  • temné
  • chladné
  • suché
  • nevětrané

 


1) Temné prostředí

- ochraňuje před žluknutím = oleje, tuky a potraviny s jejich vysokým obsahem.

- ochraňuje před nežadoucími změnami barvy nebo ztrátou vitamínů.

 

2) Chladné prostředí

- zmírňuje nežádoucí chemické reakce mezi látkami, z nichž je potravina složena (změny barvy, vznik hořkosti, apod).

- zpomaluje především růst mikroorganismů, které jsou nežádoucí.

 

3) Suché prostředí

- zabraňuje pomnožování některých mikroorganismů (především plísní).

- ochraňuje před hrudkovatěním či spékáním sypkých výrobků (např. mouky, cukru, soli).

POZOR: příliš suché prostředí může některé potraviny znehodnotit (i když se tím potravina nestane zdravotně závadnou, např. vysychání, deformace, okorání.

 

4) Nevětrané prostředí

- zabraňuje oxidaci potravin vzdušným kyslíkem (např. žluknutí tuků, změna barvy, ztráta vitaminů, apod).