Rozdíl ve zpracování kešu ořechů - konvenční vs. RAW

KONVENČNÍ ZPRACOVÁNÍ KEŠU OŘECHŮ:

Jde o to, že konveční (klasické) kešu ořechy se vyloupávají z jablek způsobem, kdy se nechají  "smažit" ve vysoké teplotě na oleji a potom je jednodušší vylopnout z jablek kešu ořech. Problém je, že zvýšenou teplotou se roztaví pevná hmota uvnitř jablka a v tekutém stavu je dráždivá na pokožku, takže pro spoustu lidí, kteří se živí loupaním kešu Ve vietnamu, Indii je tento způsob loupání zdravotně nebezpečný.

1.) Příprava: Ořechy ve skořápce jsou naskládány na hromady a namočí se na 1-2 dny nebo se napaří na 8-10 minut.

2.) Ošetření: Ořechy ve skořápce jsou ponořeny do horké olejové koupele na 90 sekund (teplota oleje 170-200°C). Olejová koupel odstraní část CNSL, a připraví ořech pro odskořápkování. Poté jsou ořechy vloženy do odstředivky pro další odstranění škodlivého CNSL.

3.) Loupání: Může být mechanické nebo manuální (indické továrny používají především ruční práci).

4.) Sušení: Jádra jsou sušena na vlhkost 3%, ve speciálních komorách na 70 °C po dobu 6 hodin.

5.) Loupání: Může být ruční (je-li potřebné) nebo jiným procesem. Jeden ze způsobů je zmražení jader, poté oloupání v automaticky se otáčejících bubnech.

 

RAW ZPRACOVÁNÍ KEŠU OŘECHŮ:

1.) Vyskladňování a sušení ořechů: Syrové kešu oříšky s 15-20% vlhkostí jsou sklizeny zemědělci a jsou sušeny po dobu 2-3 dnů (vnější), dokud se obsah vlhkosti nesníží až na 10-12%.

2.) Skladování ořechů: Sušené kešu oříšky jsou baleny do tkaných pytlů a skladovány v dobře větraném prostředí, kde je dobrá cirkulace vzduchu. Kešu ve slupce jsou uskladněné po dobu až 12 měsíců, sníží se tím vlhkost o 2-3%.

3.) Loupání od šlupky/skořápky: Syrové kešu oříšky jsou od skořápky odděleny manuálně využitím speciálně vyrobené frézy za účelem odstranění skořápky a uvolnění jádra kešu ořechů. Jádra v této fázi jsou stále pokryta tenkou slupkou.

4.) Sušení jader s tenkou slupkou: Jádra kešu ořechů s kůží jsou dehydratovány při maximální teplotě 40 ° C po dobu 12-16 hodin s cílem snížit úroveň vlhkosti do 5%.

5.) Peeling proces jader: Kůže jádra se odstraní manuálně pomocí látkových rukavic a konečná kontrola kvality se provádí pomocí skalpelu. Odstraní se veškeré zbývající kůže nebo vady.

6.) Balení jader: Jádra jsou vakuově balené v plastových pytlích po 22.68kg. Plastové pytle jsou baleny v kartonech.

Oříšek kešu

Zajímavost: I nadále je Vietnam největším vývozcem kešu ořechů na světě. V roce 2015 hodnota exportu překročila 2,5 miliardy dolarů a vyvezli 272 000 tun kešu ořechů.