Co to je RAW strava? Výhody

Trendem je, že lidé čím dál víc přemýšlejí o tom, co jí. Jedním z důvodů je nechuť k nezdravým látkám používaných v potravinářství. Velkým trendem se stáva RAW strava a my se rozhodli vám tento styl stravování vysvětlit. :)

Proč jíst RAW food neboli živou stravu?

Možná se ptáte, co je to vlastně RAW strava? Pokusíme se Vám to vysvětlit a především Vám sdělit hlavní výhody tohoto moderního stravování.

Co to je RAW strava?
RAW strava je strava, která neprošla tepelnou úpravou. To znamená, že potraviny obsahují aktivní enzymy, minerály, vitamíny a především kvalitní živiny. Už při grilování, smažení nebo dušení potravin se ničí jejich nutriční hodnoty a pro naše zdraví jsou škodlivé.

Co takový lidé jí a jak se nazývají?
Lidé, kteří se stravují syrovou stravou jí především zeleninu, bylinky, oříšky, semínka, plody ovocných stromů a keřů. Jídelníček sestavený ze syrové stravy, jedí lidé, kteří se nazývají vitariáni.

Po požití vařené stravy nastane v organismu leukocytóza. Což znamená, že se ve Vaší krvi zvýší počet bílých krvinek, které zajišťují funkci imunitního systému  a objevují se v krvi, po objevení cizích látek v těle. Důsledkem je, že Vaše tělo vnímá vařenou stravu jako nebezpečnou látku.

A jaké jsou hlavní výhody syrového stravování?
Hlavní výhodou syrového stravování je především zachování původní struktury a složení potraviny. Při tepelné úpravě potraviny se struktura ničí, což způsobuje zatížení nejen našich orgánů.

Co se děje při tepelné úpravě?
Při tepelné úpravě potravy dochází k zbavení vody. Ta je, ale velmi důležitá pro zpracování pokrmu, proto Vás to nutí pít až několik litrů vody. Ta nejkvalitnější voda je právě obsažena v čerstvém ovoci a zelenině.

Při tepelném upravování pokrmů dochází k sražení bílkovin. Ty jsou tělem obtížně využitelné a překyselují organismus. Pokud je organismus překyselený spotřebovává minerály vápníku, které potřebuje k navození rovnováhy v těle a proto si jej bere ze zubů a kostí, což vede k zubním kazům. V porovnání s normální stravou nedodává tepelně upravená strava tělu dostatek živin.

Co v létě/zimě jíst?
Léto nás ke konzumaci ovoce a zeleniny přímo vybízí. Ovoce a zelenina dozrává všude kolem nás. Ať už na Vaší zahrádce nebo na různých farmářských trzích. Navíc v létě je výborné se osvěžit smoothie drinkem, který můžete míchat, dle Vašich chutí. Avšak ani v zimě se není čeho bát. Sušené ovoce, plody, oříšky a semínka řeší veškerý problém.