Petrželová nať lyofilizovaná (mrazem sušená) kousky
Související produkty
Detailní popis produktu
Petrželová nať lyofilizovaná (mrazem sušená) kousky
Informace a výživové hodnoty
Petržele existuje několik druhů, a právě petrželová nať se nejčastěji získává z petržele obecné naťové, která má jemné kořínky a oproti petrželi kořenové ji není problém pěstovat i v malém květináči doma. Ale teď na starost o rostliny můžete s klidem zapomenout, protože mrazem sušená petržel si zachovala veškeré živiny, barvu a především chuť jako čerstvá. Můžete ji přidat do jakéhokoli jídla, jelikož její jemně sladká chuť a příjemné aroma ladí snad s každou surovinou. Přisypte ji do polévky, omáčky či obyčejných míchaných vajec, které pozvedne na zcela jinou úroveň. Ideální je petrželovou nať přidávat až nakonec, kdy je pokrm téměř hotov, aby co nejvíce vynikla její chuť a neztratila své živiny a aroma dlouhým tepelným zpracováním.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Petržel odpuzuje hmyz.
- Působí močopudně.
- Je to přírodní ochucovadlo.
- Má detoxikační účinek.
- Skladuje se do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% petrželová nať |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 7 g |
Úprava | kousky nate |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Vyzkoušejte k obědu nebo třeba večeři udělat vegan těstoviny spolu s naším kořením!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1300 kJ / 310 kcal |
Tuky | 2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 38 g |
z toho cukry | 4 g |
Vláknina | 22 g |
Bílkoviny | 23 g |
Sůl | 0,479 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.