Peprmint lyofilizovaný (mrazem sušený) kousky

159 Kč 138 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Často si mě pletou s mojí sestrou mátou obecnou. Ta je spíše na slané pokrmy. Já jsem ideální pro sladká jídla a cukrovinky, jako jsou zmrzliny a krémy. Tak šup se mnou do kuchyně a pojďme spolu čarovat!

          • 100% mrazem sušená bylinka 
          • poctivá peprmintová chuť bez přidaných aditiv
          • šetrné sušení, které zachová živiny a barvu

Detailní informace

13g
Skladem
159 Kč
138 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Peprmint lyofilizovaný (mrazem sušený) kousky

Informace a výživové hodnoty

Máta pepřová, peprmint, větrové koření nebo balšám, všechny tyto názvy označují jedinou bylinu, mátu peprnou. Její listy obsahují silici s mentolem, menthonem a dalšími látkami, například tříslovinami, flavonoidy nebo kyselinou octovou, díky nimž má máta svou svěží, chladivou vůni a blahodárné účinky na trávicí ústrojí. Využití mátových lístků je velice všestranné – od drinků, dortů, omáček, salátů až po zmrzlinu, která vás v létě osvěží jako žádná jiná.

 

5 věcí, které jste o surovině nevěděli

  1. Je hybridem máty vodní a máty klasnaté.
  2. Mátový čaj působí proti nespavosti a bolestem hlavy.
  3. Můžete jej použít jako přírodní ochucovadlo.
  4. Pravděpodobně pochází ze západní Evropy, nyní se pěstuje v mírném podnebí po celém světě.
  5. Skladuje se při 15 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.

 

Základní specifikace
Složení 100% peprmint
Země původu Litva
Trvanlivost 3–8 měsíců
Balení dóza s víčkem
Typ sušení sušení mrazem
Velikost 13 g
Úprava kousky peprmintu
Obchodní třída nespecifikované
Odrůda nespecifikované

 

 
 
Poznámka nákupčího

Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při správném skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.

 

Jak se suroviny suší mrazem?

Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný. 

 

Použití

  • k ochucení jídel, hlavně ryb a kuchyně blízkého východu
  • do zmrzliny a limonád
  • na přípravu horkých nápojů
  • na pečení
  • do domácích chladivých mastí

 

Tip

Pro větší požitek vyzkoušejte i náš peprmintový extrakt.

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energie  kJ / kcal
Tuky  g
z toho nasycené mastné kyseliny  g
Sacharidy  g
z toho cukry  g
Vláknina  g
Bílkoviny  g
Sůl  g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápník  mg
Železo  mg
Draslík  mg
Vitamín C  mg

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: