Peprmint lyofilizovaný (mrazem sušený) kousky
Související produkty
Detailní popis produktu
Peprmint lyofilizovaný (mrazem sušený) kousky
Informace a výživové hodnoty
Máta pepřová, peprmint, větrové koření nebo balšám, všechny tyto názvy označují jedinou bylinu, mátu peprnou. Její listy obsahují silici s mentolem, menthonem a dalšími látkami, například tříslovinami, flavonoidy nebo kyselinou octovou, díky nimž má máta svou svěží, chladivou vůni a blahodárné účinky na trávicí ústrojí. Využití mátových lístků je velice všestranné – od drinků, dortů, omáček, salátů až po zmrzlinu, která vás v létě osvěží jako žádná jiná.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Je hybridem máty vodní a máty klasnaté.
- Mátový čaj působí proti nespavosti a bolestem hlavy.
- Můžete jej použít jako přírodní ochucovadlo.
- Pravděpodobně pochází ze západní Evropy, nyní se pěstuje v mírném podnebí po celém světě.
- Skladuje se při 15 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% peprmint |
Země původu | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 13 g |
Úprava | kousky peprmintu |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při správném skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Použití
- k ochucení jídel, hlavně ryb a kuchyně blízkého východu
- do zmrzliny a limonád
- na přípravu horkých nápojů
- na pečení
- do domácích chladivých mastí
Tip
Pro větší požitek vyzkoušejte i náš peprmintový extrakt.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.