Ovoce sušené nesířené

Nejprodávanější

Datle ovoce sušené SAYER | Svět plodů 1 pic
 
od 72 Kč
(od 63 Kč bez DPH)
Meruňky sušené ovoce JUMBO | Svět plodů 1 pic
 
od 92 Kč
(od 80 Kč bez DPH)
SUŠENÉ BANÁNY BEZ CUKRU | SUŠENÉ OVOCE | SVĚT PLODŮ
 
od 125 Kč
(od 109 Kč bez DPH)
MANGO 1
 
od 254 Kč
(od 221 Kč bez DPH)
ANANAS 1
 
od 282 Kč
(od 245 Kč bez DPH)
Datle ovoce sušené Medjool | Svět plodů 1 pic
 
od 156 Kč
(od 136 Kč bez DPH)
Rozinky sultánky ovoce z Íránu | Svět plodů 1 pic
 
od 82 Kč
(od 71 Kč bez DPH)
Kustovnice čínská sušené ovoce goji "třída A" | Svět plodů 1 pic
 
od 154 Kč
(od 134 Kč bez DPH)
Brusinky lesní sušené z Ukrajiny ovoce | Svět plodů 1 pic
 
od 69 Kč
(od 60 Kč bez DPH)
Švestky sušené přírodní ovoce z Francie | Svět plodů 1 pic
 
od 152 Kč
(od 132 Kč bez DPH)
25 položek celkem
Zázvor přírodní sušené kousky ovoce | Svět plodů 1 pic
od 143 Kč bez DPH
od 164 Kč
Datle ovoce sušené Medjool | Svět plodů 1 pic
od 136 Kč bez DPH
od 156 Kč
ANANAS 1
od 245 Kč bez DPH
od 282 Kč
MANGO 1
od 221 Kč bez DPH
od 254 Kč
Datle ovoce sušené SAYER | Svět plodů 1 pic
od 63 Kč bez DPH
od 72 Kč
Datle ovoce sušené DEGLET z Alžírska | Svět plodů 1 pic
od 116 Kč bez DPH
od 133 Kč
Švestky moravské sušené ovoce | Svět plodů 1 pic
od 159 Kč bez DPH
od 183 Kč
SUŠENÉ BANÁNY BEZ CUKRU | SUŠENÉ OVOCE | SVĚT PLODŮ
od 109 Kč bez DPH
od 125 Kč
SVESTKA CR 1
od 240 Kč bez DPH
od 276 Kč
Švestky sušené přírodní ovoce z Francie | Svět plodů 1 pic
od 132 Kč bez DPH
od 152 Kč
Meruňky sušené ovoce JUMBO | Svět plodů 1 pic
od 80 Kč bez DPH
od 92 Kč
Švestky pasta ovoce z Francie | Svět plodů 1 pic
od 152 Kč bez DPH
od 175 Kč
Kustovnice čínská sušené ovoce goji "třída A" | Svět plodů 1 pic
od 134 Kč bez DPH
od 154 Kč
Rozinky sultánky ovoce z Íránu | Svět plodů 1 pic
od 71 Kč bez DPH
od 82 Kč
Mochyně sušená RAW ovoce z Peru | Svět plodů 1 pic
od 194 Kč bez DPH
od 223 Kč
Nahoru
Další produkty

Co to znamená SÍŘENÉ sušené ovoce?

= je to sušené ovoce, které je konzervováno – oxidem siřičitým (na etiketě jako E220). Ovoce je konzervováno E220 z důvodu trvanlivosti – nejmenované zdroje mluví o dlouhověkosti sířeného ovoce, běžná minimální trvanlivost je 2 roky.

Položme si otázku: „Proč se sušené ovoce síří?“ Můžeme primárně mluvit o ekonomických důvodech. Posbírané ovoce nemusíte třídit – napadené kusy mikroorganismy od nenapadených kusů. I když ovoce dobře nasušíte, napadené kusy mikroorganismy budou inklinovat k rychlejší zkáze. Sířením všechny tyto procesy zastavíte. Síření ovoce výrobcům a zpracovatelům „ulehčí - zefektivní“ práci, navíc jim zaručí, že vypěstované ovoce prodají – ovoce se nezkazí. Můžeme mluvit o diverzifikaci rizika pro výrobce, proto primárně mluvíme o ekonomických důsledcích síření.

Proč se mluví o SÍŘENÉM ovoci?

Oxid siřičitý – je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry.

Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:

  • Bolest žaludku (dostanete průjem), zažívací problémy (až žaludeční vředy)
  • Nevolnost a bolest hlavy
  • Problémy astmatického typu

Neexistuje dostatek studií, které by označily SO2 – jako látku zdraví nebezpečnou (karcinogenní), proto je pro výrobce racionální tuto konzervační látku použít. Pro zajímavost přijatelná denní dávka je 0 – 0,7 mg na kg lidské váhy. Oxid siřičitý přednostně uškodí lidem, kteří trpí intolerancí na tuto látku.

Podle čeho poznáte sířené a nesířené ovoce?

  • BARVA (primární znak)

Nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení. Jsou to tmavější odstíny barev, převážně - žlutá, hnědá. Sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy.

  • CHUŤ

Do sířeného ovoce je zpravidla přidáván ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti. Sířené ovoce je sladké – chutná jako bonbóny. Jestliže ovoce neumyjete, cítíte na povrchu neviditelnou „krustu“. Nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně jako ovoce. Když máte ovoce v puse, ucítíte přírodní sladkost plodů.

  • CENA (aneb proč je přírodní sušené ovoce drahé?)

Zpracovatel a výrobce musí zvládnout mnohem více pracovních činnosti (= pracovních procesů). Musí ovoce posbírat, vytřídit, usušit a zabalit v  hygienických podmínkách. Zároveň nesířené ovoce má menší trvanlivost než ovoce sířené (= musí se „za včas“ prodat) a sušené ovoce se při celém obchodním procesu (= cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli) může kdykoliv zkazit. Stačí chybička v prvotních pracovních procesech. Zpracovatel a výrobce tak riskuje – toto riziko musí kompenzovat cenou, ve které se promítne celková pracovní náročnost přirozeného sušení ovoce.

Jak eliminovat koncentraci SO2 u sířeného ovoce?

Chtěli bychom uvést na pravou míru, že se u sušeného ovoce oxidu siřičitého v plné míře nikdy nezbavíme. Oxid siřičitý je celým ovocem prostoupený. Můžeme se ho zbavit povrchově. Stačí, když ovoce propláchneme v teplé vodě. Zároveň ovoce umyjeme od prachu a dalších mikrobiologických nečistot. Doporučujeme opláchnout každé ovoce a suché plody.

Ovoce sušené nesířené přírodní | Svět plodů 1 pic