Ovoce sušené nesířené

27 položek celkem
Ananas sušený PREMIUM z Kostariky 1
od 257 Kč bez DPH
od 296 Kč
Mango sušené FANCY 1
od 232 Kč bez DPH
od 267 Kč
MYX Naše nejlepší ovoce
od 54 Kč bez DPH
od 62 Kč
Datle sušené Medjool 1
od 143 Kč bez DPH
od 164 Kč
173 Datle Deglet 1
od 137 Kč bez DPH
od 158 Kč
163 Datle Sayer 1
od 61 Kč bez DPH
od 70 Kč
165 Papaya 1
od 186 Kč bez DPH
od 214 Kč
Mochyně sušená RAW z Kolumbie 2
od 203 Kč bez DPH
od 233 Kč
Meruňky sušené JUMBO 1
od 79 Kč bez DPH
od 91 Kč
SUŠENÉ BANÁNY BEZ CUKRU | SUŠENÉ OVOCE | SVĚT PLODŮ
od 114 Kč bez DPH
od 131 Kč
Goji Kustovnice čínská 2
od 146 Kč bez DPH
od 168 Kč
Švestky sušené přírodní z ČR 1
od 252 Kč bez DPH
od 290 Kč
Švestky sušené z Moravy 1
od 167 Kč bez DPH
od 192 Kč
Švestky sušené přírodní z Francie
od 139 Kč bez DPH
od 160 Kč
Švestky sušené z Bulharska 1 image
od 119 Kč bez DPH
od 137 Kč
Třešně sušené přírodní z Bulharska 1
od 165 Kč bez DPH
od 190 Kč
Višně sušené přírodní z ČR 1
od 291 Kč bez DPH
od 335 Kč
Brusinky lesní sušené z Ukrajiny
od 60 Kč bez DPH
od 69 Kč
Rozinky sultánky z Íránu 1
od 75 Kč bez DPH
od 86 Kč
Fíky sušené přírodní z Řecka 1
od 132 Kč bez DPH
od 152 Kč
Fíky sušené Baby 1
od 73 Kč bez DPH
od 84 Kč
Jablka sušené křížaly z ČR 1
od 113 Kč bez DPH
od 130 Kč
Jablka sušené kostičky z ČR 1
od 118 Kč bez DPH
od 136 Kč
Moruše bílá sušená 2
od 114 Kč bez DPH
od 131 Kč
Hrušky sušená kolečka ovoce z ČR | Svět plodů 1 pic
od 329 Kč bez DPH
od 378 Kč
Hrušky sušené kostičky z ČR 1
od 95 Kč bez DPH
od 109 Kč
Zázvor sušené kousky 2
od 150 Kč bez DPH
od 173 Kč

Co to znamená sířené sušené ovoce?

                                                         

= je to sušené ovoce, které je konzervováno – oxidem siřičitým (na etiketě jako E220). Ovoce je konzervováno E220 z důvodu trvanlivosti – nejmenované zdroje mluví o dlouhověkosti sířeného ovoce, běžná minimální trvanlivost je 2 roky.

Položme si otázku: „Proč se sušené ovoce síří?“ Můžeme primárně mluvit o ekonomických důvodech. Posbírané ovoce nemusíte třídit – napadené kusy mikroorganismy od nenapadených kusů. I když ovoce dobře nasušíte, napadené kusy mikroorganismy budou inklinovat k rychlejší zkáze. Sířením všechny tyto procesy zastavíte. Síření ovoce výrobcům a zpracovatelům „ulehčí - zefektivní“ práci, navíc jim zaručí, že vypěstované ovoce prodají – ovoce se nezkazí. Můžeme mluvit o diverzifikaci rizika pro výrobce, proto primárně mluvíme o ekonomických důsledcích síření.

Proč se mluví o sířeném ovoci?

Oxid siřičitý – je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry.

Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:

  • Bolest žaludku (dostanete průjem), zažívací problémy (až žaludeční vředy)
  • Nevolnost a bolest hlavy
  • Problémy astmatického typu

Neexistuje dostatek studií, které by označily SO2 – jako látku zdraví nebezpečnou (karcinogenní), proto je pro výrobce racionální tuto konzervační látku použít. Pro zajímavost přijatelná denní dávka je 0 – 0,7 mg na kg lidské váhy. Oxid siřičitý přednostně uškodí lidem, kteří trpí intolerancí na tuto látku.

Podle čeho poznáte sířené a nesířené ovoce?

  • BARVA (primární znak)

Nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení. Jsou to tmavější odstíny barev, převážně - žlutá, hnědá. Sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy.

  • CHUŤ

Do sířeného ovoce je zpravidla přidáván ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti. Sířené ovoce je sladké – chutná jako bonbóny. Jestliže ovoce neumyjete, cítíte na povrchu neviditelnou „krustu“. Nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně jako ovoce. Když máte ovoce v puse, ucítíte přírodní sladkost plodů.

  • CENA (aneb proč je přírodní sušené ovoce drahé?)

Zpracovatel a výrobce musí zvládnout mnohem více pracovních činnosti (= pracovních procesů). Musí ovoce posbírat, vytřídit, usušit a zabalit v  hygienických podmínkách. Zároveň nesířené ovoce má menší trvanlivost než ovoce sířené (= musí se „za včas“ prodat) a sušené ovoce se při celém obchodním procesu (= cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli) může kdykoliv zkazit. Stačí chybička v prvotních pracovních procesech. Zpracovatel a výrobce tak riskuje – toto riziko musí kompenzovat cenou, ve které se promítne celková pracovní náročnost přirozeného sušení ovoce.

Jak eliminovat koncentraci SO2 u sířeného ovoce?

Chtěli bychom uvést na pravou míru, že se u sušeného ovoce oxidu siřičitého v plné míře nikdy nezbavíme. Oxid siřičitý je celým ovocem prostoupený. Můžeme se ho zbavit povrchově. Stačí, když ovoce propláchneme v teplé vodě. Zároveň ovoce umyjeme od prachu a dalších mikrobiologických nečistot. Doporučujeme opláchnout každé ovoce a suché plody.