Ovoce lyofilizované (mrazem sušené), Strana 2

Další informace o lyofilizovaném ovoci (mrazem sušené)

 

Co je to mrazem sušené ovoce? 

= vzniká pomocí tzv. “lyofilizace”, proto mu říkáme lyofilizované ovoce. Lyofilizované ovoce si zachovává kolem 90 % původních charakteristik (tvar, barvu, aroma a hlavně nejvyšší možný podíl vitamínů a všech minerálů). Vysoký obsah vlákniny.

Proč existuje lyofilizované ovoce? 

  • praktická stránka 
  • uchovávání potravin a zachování živin 
  • můžete si dopřát plnou chuť ovoce i v zimě

            bobule

Co je to lyofilizace? 

  • ovoce je sušeno hlubokým mrazem a za velmi nízkého tlaku. To způsobí, že voda z ovoce sublimuje neboli voda se mění v páru a nemrzne. Lyofilizace eliminuje většinu mikrobiálních nečistot a zajišťuje dlouhou trvanlivost produktu (až 2 roky)
  • díky tomuto procesu je zachována jak původní struktura, tak i chuť, všechny minerály a vitamíny, které jsou v daných potravinách obsaženy
  • takto vysušené potraviny jsou oproti běžnému sušení 100% přírodní a bez přidaného cukru

Výhody mrazem sušeného (lyofilizovaného) ovoce:

  • chuť a vůně je mnohem lepší než u ovoce sušeného teplem
  • jsou zachovány vitamíny a minerály
  • barva a podoba je téměř stejná jako u čerstvého ovoce
  • bezkonkurenční chuť přírodního ovoce bez přidaných chemikálií, aditiv a cukru
  • po namočení nasákne vodu a je opět jako čerstvě utržené

Děti ho milují:

  • skvělá zdravá svačinka
  • dětem se líbí, jak je barevné a křupavé
  • zkuste jim dát do ručky ovocné Smoothie čtverečky a uvidíte 

            malina(1)   granatjablko   IMG_4618

Použití mrazem sušeného ovoce: 

  • jako přírodní barvivo (koktejly, dezerty, apod.) 
  • na pečení, např. na koláč  stačí jen namočit do vody, či alkoholu (rumu, griotky) a následně jej přidat do receptu
  • do čaje nebo horkých nápojů.
  • rozemleté na prášek jako příchuť do koktejlů, jogurtů, ale i na pleťové masky

Proč je lyofilizované ovoce tak drahé?  

  • lyofilizované ovoce má lehkou hmotnost (neobsahuje vodu), ale objemově zůstává stejné
  • na 100 g lyofilizovaného ovoce připadá cca 1 kg ovoce čerstvého
  • uchovává výživovou hodnotu do budoucnosti