OŘECHY OŘÍŠKY

Nejprodávanější

Kešu ořechy z Pobřeží Slonoviny 1
 
od 194 Kč
(od 169 Kč bez DPH)
Para ořechy nepražené 1
 
od 26 Kč
(od 23 Kč bez DPH)
MYX PŘÍRODNÍ OŘECHY 1
 
od 148 Kč
(od 129 Kč bez DPH)
Kešu ořechy JUMBO 1
 
od 37 Kč
(od 32 Kč bez DPH)
032 Královské Mandle Non Pareil Supreme 1
 
od 168 Kč
(od 146 Kč bez DPH)
MYX OŘECHY EXCLUSIVE 1
 
od 39 Kč
(od 34 Kč bez DPH)
Lískové ořechy RAW jádra 1
 
od 137 Kč
(od 119 Kč bez DPH)
Mandle loupané blanšírované 1
 
od 163 Kč
(od 142 Kč bez DPH)
BOBULE 1
 
od 144 Kč
(od 125 Kč bez DPH)
Pekanové ořechy nepražené 1
 
od 47 Kč
(od 41 Kč bez DPH)
74 položek celkem
Zedernuesse 100g 4044019150444
110 Kč bez DPH
127 Kč
pine nuts 500x500
od 108 Kč bez DPH
od 124 Kč
Kešu ořechy z Pobřeží Slonoviny 1
od 169 Kč bez DPH
od 194 Kč
Kešu ořechy JUMBO 1
od 32 Kč bez DPH
od 37 Kč
Mandle VALENCIA RAW 1
od 124 Kč bez DPH
od 143 Kč
032 Královské Mandle Non Pareil Supreme 1
od 146 Kč bez DPH
od 168 Kč
MYX OŘECHY EXCLUSIVE 1
od 34 Kč bez DPH
od 39 Kč
005 Vlašské ořechy 70 Půlky 1
od 116 Kč bez DPH
od 133 Kč
KUSY 1
od 134 Kč bez DPH
od 154 Kč
mandle marcon orech hlavni
od 173 Kč bez DPH
od 199 Kč
Pistácie loupané RAW nepražené 1
od 48 Kč bez DPH
od 55 Kč
Mandle loupané blanšírované 1
od 142 Kč bez DPH
od 163 Kč
007 Pistácie blanšírované z Iránu 1
od 89 Kč bez DPH
od 102 Kč
NA CESTY 1
od 27 Kč bez DPH
od 31 Kč
Lískové ořechy RAW jádra 1
od 119 Kč bez DPH
od 137 Kč
Nahoru
Další produkty

OŘECHY OŘÍŠKY

Oříšky v posledních letech vzbuzují čím dál větší pozornost. Čím to, že jsou tyto plody tak atraktivní?

 

 

1. Proč zrovna ořechy?

V podstatě díky jednomu balíčku ořechů ochutnáme vybrané plody z celého světa, různé chuti, různé křehkosti, bohaté na přírodní výživné složky a to bez strachu, že pod sebe nadrobíme. Žádný binčus z chystání, jen drobná ale energeticky bohatá potravina. Ořechy jsou zvláštní skupina ovoce, bavíme se konkrétně o skořápkovém ovoci, které by pro naše tělo mělo být už ze zdravotního hlediska strašně super. Kromě zdravotních benefitů si však u oříšků můžeme cenit jejich jednoduchosti a praktičnosti.

2. Proč, kdy, jak jíst ořechy? 

O tom, že by se oříšky a semínka měly z jisté části podílet na našem každodenním jídelníčku, jste možná už také slyšeli. Toto doporučení nevzniklo pouze díky výjimečné chuti ořechů, ale jde především o bohaté složení těchto plodů. Jsou tvořeny převážně tuky, které právě nesou specifickou chuť, a to nenasycenými mastnými kyselinami. I když je tato skupina tuků tělu prospěšná, je třeba si hlídat jejich snědené množství. Druhou významnou složku tvoří bílkoviny a díky jejich vysokému podílu můžeme považovat ořechy za případnou alternativu masa.

Kdy a jak konzumovat?

Oříšky je vhodné konzumovat spíše k ránu a přes den, jelikož jsou vzácným zdrojem energie. Snažte se ořechy při jejich konzumaci pořádně rozkousat, aby došlo k co nejefektivnějšímu využití cenných látek v nich obsažených. Určitě uvítejte přírodní, tepelně neupravené oříšky bez soli. Ta chuť je výjimečná sama o sobě. Fakt. Díky svým schopnostem jsou ořechy vhodné při těhotenství i kojení, při vývoji i při duševní či fyzické zátěži. Do doporučené denní dávky se vzhledem k individualitě každého z nás raději pouštět nebudeme, za to se podíváme, s čím je nejlepší ořechy kombinovat.

3. S čím si dát ořechy?

Jak již bylo zmíněno výše, oříšky jsou ohromně praktickou potravinou. Sami o sobě jsou zdrojem vitaminů, minerálů a potřebných živin, ale i tak to někomu nemusí stačit. Jsou neutrální, tedy je můžeme šupnout jak do ovesných kaší či dezertů, tak přidat k ovoci, zelenině i k receptu s masem. A když se nebudeme bavit čistě o zdravé stravě, tak taková zmrzlina posypaná pár kousky ořechů - no co si budeme...

4. Co obsahují a jaký mají vliv?

Oříšky jsou výborným zdrojem množství vitamínů a minerálů, jak ukazují tabulky níže. Obsažené látky u ořechů bojují proti chudokrevnosti a vzniku srdečně-cévních chorob, podporují látkovou výměnu a činnost nervové soustavy.

Každý plod obsahuje jiný poměr živin, avšak obecně víme, že největší podíl na složení mají tuky. Zde jsou významné omega 3 mastné kyseliny, které si tělo neumí vytvářet sami, proto si hned pro jistotu nějaký ten vlašský oříšek zobněte. Tyto nenasycené mastné kyseliny obsažené v oříšcích jsou pro naše tělo přínosné díky jejich protizánětlivým účinkům, napomáhají udržení správné hladiny cholesterolu, podporují správnou činnost mozku a také růst a vývoj.  

Významné množství bílkovin je dalším benefitem ořechů, který přispívá našemu zdraví. Tyto rostlinné "proteiny" tvoří stavební kameny téměř všech buněk a jsou tvořeny důležitými antioxidanty.

No a pak tu máme vlákninu. Ořechy obsahují vlákninu rozpustnou i nerozpustnou. Její zastoupení je prospěšné při střevních onemocněních, podpoří zažívání a udržení správné hladiny cukru v krvi. Díky ní nás dokáží i dlouhodobě zasytit a přitom mají nízký glykemický index. 

5. Jak správně skladovat ořechy?

Pokud chceme udržet co nejvyšší kvalitu ořechů a předejít tak případnému znehodnocení těchto plodů, je třeba je správně uschovávat. Proto skladujte v chladném, suchém, temném a nevětraném prostředí.

Chlad a temno zpomalují nežádoucí chemické reakce mezi látkami v oříšcích obsažených, tedy zabrání změně vlastností plodu, žluknutí a vzniku plísně. Suchem předejdeme hrudkovatění sypkých výrobků a pomnožování některých mikroorganismů - plísní. Uzavřeným balením zabráníme oxidaci vzdušným kyslíkem, tedy opět udržujeme bohaté vlastnosti ořechů a jejich kvalitu. Takto uskladněné mohou vydržet v pořádku až 1 rok.

Svět plodů Vám ořechy dodává v uzavíratelných obalech, které jsou společně se sklenicemi ideální pro jejich uschování. Vhodnou uzavřenou plastovou či skleněnou dózu poté ponechte v lednici či spíži, kde se teplota pohybuje do 25°C. Vlašské ořechy obzvlášť doporučujeme skladovat v lednici.

Doporučeným skladováním tak předejdeme případným plísním, žluknutí ořechů, změny barvy či chuti a také zabráníte ztrátě vitamínů.

6. Co s vadnými ořechy?

Nesprávným uschováním si sami nabíháme k nezhodnocení cenných vlastností ořechů a jejich kvality. Jaké vady pozorujeme a co u nich může nastat?

Znehodnocení ořechů

Nejcennější jsou vždy ořechy čerstvé. Obsahují nejvíce vitamínů a pokud je necháme venku větrat, oxidací se postupně tyto vitamíny vytrácí, což už tak super není. Důležité je oříšky správně usušit, aby se zachovala jejich kvalita. Další zpracování jako pražení, pečení a jiná tepelná úprava tyto plody znehodnocuje.

Vady ořechů

Nejčastější vady jsou žluknutí a vznik plísní. Žluknutí je nepříznivá reakce tuků a olejů za přítomnosti vzdušného kyslíku, kterou se ničí vlastosti plodů. Plísně u ořechů mohou být zase velmi toxické.

Jak rozeznáme závadné ořechy?

Vadné ořechy, které by nám mohli v nejhorším případě až uškodit na zdraví, rozeznáme podle hořké, pálivé chuti, netypického aroma a někdy i na pohled. Určitě si hlídejte datum minimální trvanlivosti.