Muškátový oříšek extrakt
Související produkty
Detailní popis produktu
Muškátový oříšek extrakt
Informace a výživové hodnoty
Muškátový oříšek osvěží mnoho slaných i sladkých pokrmů, dodá jim jemně kořeněnou chuť a neodolatelnou vůni. Nejčastěji se používá v omáčkách, zejména v bešamelu, mléčných pudincích, ale i koláčích. Muškátový oříšek se často prodává v celku, jelikož mletý poměrně rychle ztrácí své typické aroma, proto je ideální jej do pokrmu čerstvě nastrouhat. V extraktu najdete vůni i chuť čerstvě nastrouhaného oříšku, aniž byste se museli bát o rychlé vyprchání chutí a vůní. Extrakt před použitím protřepejte.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Muškátový oříšek potřebuje k sušení až šest týdnů, oproti květu, který se suší pouhé dvě až čtyři hodiny.
- Muškátovník vonný pochází původem z indonéských ostrovů Banda a Ambon.
- Dvě kapky extraktu se rovnají čtvrtině čajové lžičky strouhaného muškátového oříšku.
- Výroba extraktů probíhá v Indii, kde firma Holy Lama poskytuje práci znevýhodněným ženám.
- Získal ocenění World Food Innovation Awards 2015 za nejlepší novou ingredienci.
Složení | emulgátor – polysorbát 80 a extrakt z muškátového oříšku (35%) |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Velká Británie |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování |
do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 70 %, |
Balení | lahvička s kapátkem |
Úprava | extrakt |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
„O extrakty jsem se začal zajímat v souvislosti s ekologicky vhodnějšími a efektivnějšími produkty. Je mnohem výhodnější podpořit aroma dortu, kávy nebo drinku pár kapkami přírodního extraktu s výrazným aroma, než surovinou, která tak silným aroma nedisponuje a taky může nepříjemně ovlivnit konzistenci výrobku – například obsah vody v ovoci. Přidáme pár kapek extraktu, a je to! Právě proto jsem se rozhodl šetřit suroviny, čas i přírodu, a pokud nám jde o ochucení vlastních výrobků, u nichž záleží na struktuře, konzistenci a samozřejmě chuti a vůni, je ekologičtější, praktičtější a rychlejší řešení právě přírodní extrakt.“
Jak se extrakty vyrábějí?
Vyrábějí se pomocí separační metody, která se nazývá extrakce nebo vyluhování. Principem této metody je oddělit vonné látky pomocí rozpouštědla, nejčastěji se používá klasický alkohol – etanol. Takové rozpouštědlo má vlastnost navázat na sebe silice (éterické oleje) a oddělit je od zbývajících nepotřebných látek. V extraktech Spice Drops se ale místo etanolu používá polysorbát 80, který je vyroben z přírodního sorbitolu a kyseliny olejové, je všestranný, vysoce účinný a zcela netoxický, nemutagenní a nekarcinogenní.
Tip
Přidejte pár kapek extraktu a špetku skořice do dýňové polévky, dodá jí to výraznější chuť.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.