Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 9102x přečteno
Mám jemně kyselkavou chuť a zásobu vitamínu C. Už jsi o mně slyšel? Prý jsem vzácná a v supermarketech se těžko sháním. To ve Světě plodů mě najdeš dokonce křupavou!
Mochyně, neboli physalis, je jedna z nejčastějších ozdob dortů či drinků právě díky svému atraktivnímu vzhledu a lístkům, které tvarem připomínají lampion. My jsme ji pro vás připravili v netradiční podobě, a to mrazem sušenou. Díky sušení mrazem si mochyně zachová barvu, chuť i nutriční hodnoty, ale změní se její konzistence – je krásně křupavá! I v této podobě však vynikne jak vzhledem, tak chutí v každém z vašich kulinářských výtvorů.
„Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě!“
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Jak využít mrazem sušené ovoce a zeleninu: 10 tipů na každý den
10.02.22 | 6143x přečteno
Jak skladovat potraviny sušené mrazem
22.03.21 | 8843x přečteno | 5 minut
Tento produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Mochyně lyofilizovaná