Meruňky lyofilizované (mrazem sušené)
Související produkty
Detailní popis produktu
Meruňky lyofilizované (mrazem sušené)
Informace a výživové hodnoty
Meruňky máme v oblibě zejména v létě, kdy je sklízíme ve velkém, abychom je zavařili nebo z nich udělali džemy či dětské výživy. Nastane však zima a meruňky nikde. Proto jsme se je rozhodli usušit mrazem, abyste si na nich mohli pochutnat po celý rok. Jsou skoro jako čerstvé, protože chutnají, voní a vypadají stejně, akorát jsou bez vody, ale zato příjemně křupou. Pocházejí ze Srbska, kde je nechávají dozrát do poslední vteřiny, a proto jsou před vysušením krásně šťavnaté a sladké. Meruňky jsou pěstovány bez použití fytohormonů a jiných chemických látek.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Strom meruňka obecná pochází z Číny.
- Všechny živiny, vitamíny a minerální látky jsou zachovány.
- Bez použití fytohormonů, pesticidů nebo jiných chemický látek.
- Bez přídavku cukru a jiných aditiv.
- Bohaté na provitamín A, vitamín C, draslík a fosfor.
Složení | 100% meruňky |
Země původu | Srbsko |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Typ sušení | mrazem ve vakuu |
Úprava | měsíčky |
Velikost | nespecifikované |
Obchodní třída | prémiová kvalita |
Odrůda | nespecifikované |
„Lyofilizované meruňky beru od srbských dodavatelů. Mají krásné oranžové plody a k udržení barevnosti se u nich nepoužívají siřičitany ani jiné přísady. Jsou křupavé, lehké a příjemně sladké. Na 100 gramů sušené suroviny je potřeba posbírat 650 gramů té čerstvé, která se následně umyje, zbaví jádra a nakrájí na měsíčky. Srbové je vypěstují a taky sami suší, takže my nemusíme převážet těžké náklady plné zbytečné vody.“
Jak se meruňky suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Použití
- jako zdravé mlsání
- do smoothies, ovesných kaší
- vhodné jako svačina do práce, do školy a na výlety
- příprava a zdobení dezertů
- do polev či zmrzliny
Tip
Máte rádi meruňky na sto způsobů? Co třeba ochutnat naši proteinovou tyčinku čokomeruňka?
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1526 kJ / 364 kcal |
Tuky | 0,91 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,06 g |
Sacharidy | 84 g |
z toho cukry | 50 g |
Vláknina | 20 g |
Bílkoviny | 6,1 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 78 mg |
Železo | 2,34 mg |
Hořčík | 60 mg |
Fosfor | 138 mg |
Draslík | 1354 mg |
Sodík | 6 mg |
Vitamín C | 60 mg |
Meruňky lyofilizované (mrazem sušené)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.