Meruňková jádra sladká
Související produkty
Detailní popis produktu
Meruňková jádra sladká
Informace a výživové hodnoty
I Vy vyhazujete pecky z meruněk? To ještě nevíte, jaký poklad se v nich skrývá. V pecce se nacházejí jádra, která připomínají mandle. Tato jádra se dále dělí na hořká a sladká. Hořká meruňková jádra jen tak nenajdete, protože obsahují látku amygdalin, která ve vyšších koncentracích může být pro tělo toxická. Proto je prodej jader regulován. Naopak ta sladká jsou k nepoznání od mandlí - vzezřením, barvou, vůní i chutí. Také obsahují amygdalin, ale v mnohem nižší koncentraci. Tato na první pohled nebezpečná složka má ale velmi mnoho pozitivních účinků pro naše tělo a právě proto se doporučuje konzumovat tato sladká jádra, ale v omezeném množství.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- amygdalin se v těle mění na látku kyanid
- doporučená denní dávka sladkých jader 5-10 ks
- dávka hořkých jader by neměla překročit 2 ks
- sladká obsahují totéž jako hořká, jen mají méně amygdalinu
- některé studie tvrdí, že právě amygdalin v těle váže a ničí rakovinotvorné buňky
Složení | 100% meruňková jádra sladká |
Země původu | Tádžikistán |
Trvanlivost | 3-8 měsíců |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Velikost | nespecifikováno |
Úprava | vyloupané jádra |
Obchodní třída | nespecifikováno |
Odrůda | nespecifikováno |
Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.

Jak se jádra zpracovávají?
Meruňková jádra jsou ukryta v pecce meruňky obecné. Stromu, kterému se daří i u nás, i když původně pochází pravděpodobně z Arménie, nebo Indie. Meruňková jádra jsou celkově považována za zdravá. Z hlediska ořechů mají několik unikátních benefitů, které ostatní ořechy nemají. Meruňková jádra se získávají takovým způsobem, že v červenci se meruňky oberou a suší. Během sušení se vypeckují a pecky se suší dále. Ke konci se pecky rozbijí a z nich se pak vyberou jádra, která se také suší.
Použití
- zdravé mlsání
- do jogurtů nebo müsli
- vhodné jako svačina do práce, do školy a na výlety
- příprava a zdobení dezertů
- ovocný nebo zeleninový salát
Tip
Jadérka konzumujte v kombinaci se sušeným ananasem, papayou nebo meruňkami, které příznivě ovlivňují účinek amygdalinu a zpříjemňují chuť jadérek.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2163 kJ / 523 kcal |
Tuky | 38,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 2,3 g |
Sacharidy | 8,3 g |
z toho cukry | 7,5 g |
Vláknina | 21,3 g |
Bílkoviny | 24,9 g |
Sůl | 0,07 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.