Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


Úvod » Ořechy přírodní » Lískové ořechy RAW jádra 500g


        

Lískové ořechy RAW jádra 500g

Lískové ořechy RAW jádra 500g

img

 

Číslo produktu: 11090
Výrobce: SVĚT PLODŮ
HMOTNOST:
Cena od bez DPH: 119,1 Kč (4,7 Eur)
Cena od s DPH (15 %):
137,0 Kč (5,4 Eur)

do košíku:
  ks  

Lískové ořechy RAW jádra

Jádra RAW lískových ořechů jsou zdravé ořechy prémiové kvality. Jestliže hledáte nejlepší a nejchutnější oříšky, tak je pro Vás Svět plodů tím pravým místem.

Složení: 100% přírodní RAW lískové ořechy jádra

Hmotnost: 500g, 1kg, 5kg, 25kg (karton)

Země původu: Azerbajdžán

Trvanlivost (DMT): min. 3 - 18 měsíců
*přesné datum na vyžádání po mailu, popř. telefonu PROVOZ & EXPEDICE

Balení: průhledný zipový sáček PE/PP

Úprava / Velikost: RAW, celá jádra lískových ořechů / DOPLNIT

*RAW PRODUKT* = surovina byla zpracována do teploty 42°C, živá strava

Obchodní třída / Odrůda: prémiová kvalita, celé jádra ořechů bez jakýkoliv dalších úprav (100% natural), minimum zlomku / nespecifikováno

Chuťové vlastnosti: jemné nasládlé aroma s typicky oříškovou chutí

Nutriční hodnoty na 100 g
Energie 2525 kj/611 kcal
Tuky 55,6 g
z toho nasycené mastné kyseliny 4,9 g
Sacharidy 11,8 g
z toho cukry 2,3 g
Vláknina 8,6 g
Bílkoviny 15,7 g
Sůl 0 g

Lísková jádra

Lísková jádra, neboli také lískové ořechy jsou jádra plodu Lísky obecné. Jedná se kulaté oříšky, veliké 1 – 1,5 centimetru, hnědé barvy. Lískové oříšky jsou neodmyslitelně spjaty s podzimem, obdobím roku, kdy dochází i k jejich sklizni a jsou typické svojí nasládlou a jemnou chutí. Lískové ořechy obsahují až 20% cukru, právě díky jeho vysokému obsahu si našli své místo v potravinářství, hlavně při výrobě sladkostí: moučníků, desertů a čokolád.

Lískové ořechy se také vyznačují, stejně jako většina ořechů, vysokým obsahem tuku (61g/100g ořechů) a vysokou energetickou hodnotou. Proto se nedoporučuje jejich přílišná konzumace, maximálně 40 – 50g za den. Lískové ořechy obsahují prvky, důležité pro správnou funkci těla, jako je Vápník, Draslík, Železo a Hořčík, vysoké množství proteinů a nenasycených kyselin, stejně jako důležité vitamíny.

O lískových ořeších

Lískové ořechy jsou plody Lísky obecné (Corylus avellana), keře vysokého mezi 5 – 10 metry, který je rozšířen po celé Evropě, od teplého středomoří, až po chladný sever Skandinávie. V menší míře se vyskytuje na Kavkaze a Turecku. Obecně se Lísce obecné daří spíše v mírném pásu, ve středomořských oblastech roste spíše ve větších nadmořských výškách, proto je docela překvapivé, že hlavními producenty je právě Turecko a Itálie, následují USA, další státy, které se podílejí na světové produkci, jsou Kavkazské republiky, jako je Gruzie. Lískové oříšky se sklízí v obvykle v polovině podzimu. Lískové ořechy se většinou nechávají, ať spadnou sami a poté jsou pouze sesbírány ze země, buď mechanicky, nebo i ručně.

Co se skladování týče, nevyloupané lískové ořechy mohou skladovat v uzavřená nádobě v mrazáku, přičemž by si měli uchovat svoji chuť a aroma po dobu jednoho roku, v ledničce vydrží od 6 – 8 měsíců. Lískové ořechy jsou i sami o sobě velmi odolné, vysoký obsah antioxidantů a vitamínu E poskytuje ochranu proti bakteriím a proti brzkému zkažení oříšků, na suchém tmavém místě mohou vydržet až 6 měsíců bez toho aniž by přišli o svoji chuť.

Vliv na člověka

Zdravé srdce

Ořechy celkově jsou známy svým pozitivním vlivem na lidské srdce, a lískové ořechy nejsou výjimkou. Vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin může pomoci při odbourávání špatného LDL cholesterolu, který se obvykle usazuje v cévách a způsobuje problémy z průtokem krve, a zvyšují hladinu HDL cholesterolu, který se podílí na výživě samotného srdce a cév a odnáší tuk z cév do jater. Zároveň díky obsahu hořčíku může pomoci snižovat krevní tlak.

Pro diabetiky

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, cukrovka není způsobena ani tak příjmem cukru, jako že se spíš jedná o záležitost tuků. Pokud trpíte cukrovkou, je pro vás velmi důležité si kontrolovat, jaké tuky a v jakém množství přijímáte. Proto by pro vás mohlo být dobré zařadit lískové ořechy do vaší stravy, vysoká hladina manganu může být významným pomocníkem v boji proti cukrovce. Vysoký obsah hořčíku (160 mg / 100g) může pomoci snížit riziko onemocnění cukrovkou.

Potrava pro mozek

Lískové oříšky mohou být tou správnou odpovědí na to jak posílit svůj mozek, zůstat bystrý. Vysoký obsah vitamínu B1, který je důležitý pro správnou funkci mozku a nervové soustavy, podporuje mozkovou činnost a zlepšuje paměť, vám může pomoci udržet váš mozek v pohotovosti a pomoci vám se soustředit.

Důležitý Antioxidant

Lískové oříšky obsahují mnoho vitamínů, jako například vitamín E, který je silným antioxidantem. Antioxidanty pomáhají vylučovat škodlivé radikály v našem těle, může pomoci zabránit mutaci buněk a tím pádem vzniku nádorových onemocnění.

Vlasy a pokožka

Vitamín E je zároveň důležitý ještě z jednoho hlediska, může přispívat k udržení zdravé pokožky a vlasů. Chrání kůži před UV zářením a zabraňuji stárnutí, díky své schopnosti regenerovat kožní buňky. 

Recept na vlastní Nutellu

Pokud jste fanoušek Nutelly, je pro vás určitě nejjednodušší napochodovat do obchodu a jednu si koupit, nicméně Nutella není zrovna zdravím pokrmem, ano, má sice vysokou energetickou hodnotu, ale za cenu toho, že jde více méně jen o tuk a cukr. Pokud tedy prahnete po vaší oblíbené pochoutce, ve které budou skutečné ořechy a u které máte skutečně jistotu, co obsahuje, následující recept je přesně pro vás:

  • 75g lískových ořechů
  • 180ml sladkého kondenzovaného mléka
  • 90g mléčné čokolády, nastrouhané nahrubo
  • 3 lžíce medu

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Lískové ořechy pečeme v přehřáté troubě 10 – 12 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Dejte oříšky do mixéru a mixuje zhruba 5 minut, nebo dokud není z oříšků hladký krém.

Nyní vezměte pánev, nebo dvojitý hrnec a smíchejte med, mléko a čokoládu dohromady. Nyní směs nahřívejte nad vařící, nebo skoro vařící vodou, tak dlouho, dokud nebude směs řádně promíchána. Poté směs přidejte do krému z lískových ořechů a promíchejte vše dohromady, nebo klidně znovu promixujte. Nechte ztuhnout, nebo přímo podávejte.

Solené lískové oříšky

Lískové oříšky jsou většinou dělány na sladký způsob, ale můžete si je bez problému vychutnat i ve slané podobě. Stačí se řídit podle velmi jednoduchého postupu. Pro zbavené slupky, dejte lískové ořechy na plech, a pečte při 350 stupních 10 – 15 minut. Vyndejte je z trouby a nechte vychladnout, poté je vložte mezi dva ubrousky a intenzivně třete, pro odstranění slupky z oříšků, promíchejte oříšky ve velmi malém množství olivového oleje se solí, dobrou chuť.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.