Lískooříšková mouka z Turecka
Související produkty
Detailní popis produktu
Lískoořechová mouka z Turecka
Informace a výživové hodnoty
Víte, co je bezlepková dieta? Ne, opravdu to nemá nic společného s lebkou. Je to forma stravování, kdy nepřijímáte lepek. Ten je přítomen ve všech obilovinách a je těžší ho strávit. Proto pokud trpíte nemocí zvanou celiakie, určitě víte, že Vám klasické suroviny jako pšenice, ječmen, žito, či méně známý bulgur způsobují bolesti. Avšak představte si mouku bez prokletého lepku, to by byl ale chutný zákusek. Upečte si zdravou, chutnou a bezbolestnou formu Vašeho oblíbeného koláče. A pokud nejste bezlepkář, určitě oceníte lehkost i netradiční chuť Vaší osvědčené dobroty.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- lískové ořechy jsou plody lísky obecné
- obsažené mononenasycené kyseliny pomáhají odbourávat škodlivý LDL cholesterol
- vysoký obsah hořčíku pomáhá snižovat krevní tlak
- vysoká hladina manganu pomáhá v boji proti cukrovce
- lísková mouka je dokonalou bezlepkovou náhražkou klasické pšeničné mouky
Složení | 100% mleté lískové ořechy |
Země původu | Turecko |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Velikost | nespecifikováno |
Úprava | mouka |
Obchodní třída | nespecifikováno |
Odrůda | nespecifikováno |
Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.

Jak se zpracovávají lískové ořechy?
Lískové ořechy patří do skupiny skořápkového ovoce, protože jsou plody lísky obecné. Lískové ořechy mají hladkou tvrdou skořápku, kterou je opravdu těžké rozbít. K výrobě lískooříškové mouky je třeba oříšky jemně umlít. Nejprve však musíme ořechy nalouskat. Pro jeden ze šikovných domácích způsobů potřebujete síťku, dřevěné prkénko a kladívko na maso. Oříšky nasypete do síťky, přeložíte prkénkem a kladívkem jemně poklepete. Lískové ořechy tak zůstanou v celku a nepořádek bezpečně v síťce. Dále je vhodné ořechy pražit, tedy opékat při vysoké suché teplotě. Tím povolí i ta nejjemnější slupka, která se následně stírá pomocí textilních rukavic. Nyní je již vše připraveno na pomletí. Lískoořechová mouka tedy neobsahuje žádná přidaná aditiva.
Použití
- nahraďte za klasickou mouku v receptech
- vhodné do sušenek, koláčů a korpusů
- vhodné do smoothies
- přidejte do jogurtu či tvarohu
- oblíbeným posypem sladkých dezertů a dortů
Tip
Do koláče se také hodí lískový protein, který mu dodá množství dalších živin!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2525 kJ / 611 kcal |
Tuky | 55,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 4,9 g |
Sacharidy | 11,8 g |
z toho cukry | 2,3 g |
Vláknina | 8,6 g |
Bílkoviny | 15,7 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 114 mg |
Železo | 4,7 mg |
Hořčík | 163 mg |
Fosfor | 290 mg |
Draslík | 680 mg |
Sodík | 0 mg |
Lískové ořechy mouka
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.