Lékořice vařená surová
Související produkty
Detailní popis produktu
Lékořice vařená surová
Informace a výživové hodnoty
Když jste v dětství cítili v cukrovinkách zvláštní, ale sladkou chuť, je dost možné, že to byla právě lékořice. Přidává se do různých sladkostí, likérů, nápojů, do kosmetiky a používá se i ve zdravotnictví. Přinášíme vám sladké dobrůtky až z Holandska. Tyto kousky lékořice jsou tvrdé a vhodné na cumlání, třeba místo bonbónů. Pokud byste je chtěli použít i v kuchyni, budete je muset nejprve rozdrtit nebo nechat rozpustit. Specifická chuť lékořice těmto kouskům rozhodně nechybí!
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Lékořice pochází původně ze Středomoří.
- Lékořice není jen sladká, velmi oblíbené jsou i slané, štiplavé a sladko-slané příchutě.
- Lékořice se používá již tisíce let v přírodní medicíně v Asii i v Evropě.
- Lékořice obsahuje převážně sacharidy, minerály a biologicky aktivní rostlinné látky.
- Lékořice obsahuje řadu biologických aktivních složek (polyfenolové antioxidanty nebo saponiny).
Složení | extrakt z kořene lékořice |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Holandsko |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | kovová nádoba |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | kousky |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
„Tyto lékořicové bonbóny se vyrábějí ve starém holandském městě Winschoten na severu Nizozemska. Firma MeenkDrop se specializuje na tradiční holandský způsob ruční výroby v klasických měděných kotlích. Firmu založil Dr. Meenk před více než sto lety s vizí té nejlepší lékořice v celém Nizozemsku. Lékořicové bonbóny nejsou jen sladké, velmi oblíbené jsou i slané, štiplavé, sladko-slané nebo velmi intenzivní chutě druhu Salmiak - ochucené chloridem amonným (sůl), který dodává velmi pikantní slanou chuť. Chlorid se dříve užíval jako medicína proti kašli, takže bonbón může v puse pálit, ale nijak nám neškodí, naopak. Zvolil jsem nejlepšího holandského výrobce, který udržuje své tradiční receptury, ale nebojí se experimentovat. Nizozemci mají největší spotřebu lékořice a jsou druzí největší konzumenti v Evropě, takže věřím, že svou práci dělají nejlépe. Právě proto jsem jako dodavatele zvolil MeenkDrop a věřím, že jejich nabídku budeme v budoucnu rozšiřovat.“
Jak se lékořice zpracovává?
Kvalitní lékořice se vyrábí ve starém holandském městě Winschoten na severu Nizozemska. Firma se specializuje na tradiční holandský způsob výroby lékořice již od roku 1900 a založil ji Dr. Meenk. Jedná se o ruční výrobu lékořice, při které se používají velké měděné kotle na vaření. Lékořice roste nejlépe v úrodné, hluboké půdě na slunných místech a sklízí se na podzim (září až prosinec), dva až tři roky po výsadbě. Extrakt z lékořice se vyrábí vařením kořene a následným odpařením vody. Výtažky z lékořice se vyrábějí v pevné formě a také ve formě sirupu.
Tip
Zabalte si lékořici do produktivní krabičky a můžete ji mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1349 kJ / 319 kcal |
Tuky | 1,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 62,6 g |
z toho cukry | 2,5 g |
Vláknina | 8,8 g |
Bílkoviny | 9,5 g |
Sůl | 1,35 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.